tisdag 20 december 2011

Chokladsnittar

Sista veckan innan jul! Lite, lite snö har hittat hit och det bidrar faktiskt till lite julkänska. Härligt! Här kommer ett recept på chokladsnittar. De kommer att hamna på fikabordet under julen och jag hoppas att de kommer att falla gästerna i smaken. Jag får passa på att önska er alla en riktigt fin och härlig jul!



CHOKLADSNITTAR
20-25 st

100 g smör
1 dl strösocker
2 msk mörk sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
2,5 msk kakao

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en matberedare. Dela degen i två delar och forma två bakplåtslånga längder. Lägg längderna på en plåt och grädda i 15-20 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Skär längderna på tvären innan de stelnar. Lägg upp kakorna på galler för att svalna.

tisdag 13 december 2011

Twixrutor

Många kakor på julens kakfat blir samma som tidigare år men när jag såg det här receptet var jag bara tvungen att testa det. Dessa kakor är nästan som godisbitar och har en frasig botten med härlig kola och toppad med choklad. Kakorna blev väldigt goda men möjligtvis saknar jag någon smak i själva kolan. Nästa gång ska jag testa att ha i lite vanilj i kolan för att förhöja smaken något. Har ni bakat färdigt till jul eller har ni något kvar?




TWIXRUTOR
1 långpanna

Kaka:
6,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
225 g smör

Kolasmet:
175 g smör
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap

Garnering:
200 g choklad (jag använde mörk choklad)

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till kakan, gärna i en matberedare, och platta ut degan i en långpanna. Grädda kakan i ca 20 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.

Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Låt koka på svag värme i nästan en timme eller tills såsen tjocknat till en kräm. Bred såsen över den förgräddade kakan.

Smält chokladen och bred den över kolasåsen när den stelnat något. Ställ kallt så att chokladen stelnar. Skär sedan i mindre rutor.


Receptet hämtat från Familjeliv

söndag 11 december 2011

Julpysslar här hemma

Trevlig tredje advent! Idag står det julgodis på schemat här hemma och först ut blir det pistagefudge, den bara måste ni testa. Jag har julbakat lite och fyllt frysen med julkakor. Jag och Algot har även bakat lussekatter och visst blir Algots katter fina! Jag tror jag har en bakare till son, det var hög koncentration hela tiden.







fredag 9 december 2011

Tips inför julen - Mjuka kakor

På julen brukar kakfaten svämma över av småkakor men varför inte baka en mjuk kaka för omväxlings skull. Här kommer två tips på mjuka kakor att komplettera småkakorna med. Har du något tips på juliga mjuka kakor?


ENGELSK FRUKTKAKA
Engelsk fruktkaka har funnits med på vårt fikabordet till jul i många, många år. Den är härligt kryddig och smakar helt enkelt jul enligt mig. Receptet till kakan hittar du här.



CHOKLADKAKA MED KÖRSBÄR OCH MADEIRA
Det kanske inte är den mest uppenbara julkaka men den är otroligt god och ingen skulle bli besviken av att få en bit av den till julfikat. Receptet till chokladkakan hittar du här.


måndag 5 december 2011

Havre- och russinkakor

Jag var lite osäker på hur de här kakorna skulle bli och hade även tankar på att ersätta russinen med hackad choklad innan jag bakade dem. Som tur är så följde jag receptet och kakorna blev otroligt goda. De är inte hårda rakt igenom utan lite mjuka i mitten och de smakar underbart. Jag kommer absolut att baka dessa igen. Jag hade med mig dessa kakor när jag gick på höstens kakträff (du kan läsa mer om hur kakträffen går till här).

Enligt originalreceptet skulle det bli 20 st kakor men då hade de blivit gigantiskt stora. Jag valde att göra 40 st kakor och jag tycker inte att mina blev små.

Kakorna är perfekta att packa ner i picknickväskan när man vill ha något sött med sig när man ger sig ut på äventyr.




HAVRE- OCH RUSSINKAKOR
20 st (jag gjorde 40 st)

270 g osaltat smör, rumsvarmt
160 g strösocker
160 g farinsocker
2 ägg
0,25 tsk vaniljessens
380 g vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk malen kanel
110 g havregryn
220 g russin

Gör så här:
Vispa smör och socker till en lufig smet. Vispa ner äggen ett i taget och blanda ordentligt. Tillsätt vaniljessensen.

Blanda övriga ingredienser förutom russinen i en bunke och vispa ner mjölblandningen i smörsmeten. Rör ner russinen försiktigt så att de fördelas jämt.

Klicka ut degen på plåtar, fukta handen med vatten och platta till degen något och se till att det finns utrymme mellan kakorna eftersom de blir större i ugnen. Grädda ca 12 minuter i 175 grader i mitten av ugnen (ungefär samma tid om du gör 40 st kakor). Låt kakorna svalna något på plåten innan de läggs på galler för att kallna.


Receptet hämtat från boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakery i London

måndag 21 november 2011

Mamma 70 år - Cakepops

Under höstlovet åkte vi upp till mina föräldrar i Dalarna eftersom min mamma fyllde 70 år. Där blev det fest i flera dagar och vi hade mycket trevligt. Mamma hade önskat sig kakor på pinne och självklart gjorde jag det till henne. Den här gången testade jag att vända kakorna och låta pinnen sticka uppåt. Jag dekorerade med ätbara guldstjärnor och satte en guldrosett på varje pinne, det tyckte jag passade på ett 70-årskalas.

Grattis igen mamma på din 70-års dag!



Jag med färdiga cakepops till min mamma.

Dessa cakepops består av:
Cake balls doppade i mörk choklad och dekorerade med guldstjärnor.

fredag 18 november 2011

Tips inför julen - Baka med saffran

Nu är det nästan bara en vecka kvar till första advent. För mig hör saffran ihop med julen och jag planerar att baka lussekatter så att familjen kan få varsin till adventsfikat nästa söndag. Nedan ser ni två bakverk med saffran i: lussekatter och saffransbicotti. Har ni någon kaka med saffran i som ni kan tipsa om?


LUSSEKATTER
Jag har bakat lussekatter efter det här receptet i flera år och innan dess har jag fått de bakade av mamma enligt samma recept. Supergoda och fluffiga. Välj själv om du vill ha russin eller pärlsocker på (eller inget av det). Receptet på lussekatterna hittar du här.



SAFFRANSBICOTTI
De här saffransskorporna är så goda till ett glas glögg. De ser inte så färggranna ut på bilden men de är gulare i verkligheten. Baka några extra och ge bort till vänner och bekanta, det kommer garanterat att bli uppskattat. Receptet hittar du här.


måndag 14 november 2011

Tips inför julen - småkakor

Julen närmar sig och det börjar bli dags att planera julbaket. Min son Algot, 6 år, har börjat öva till luciatåget i skolan så här hemma sjungs det julsånger för fullt och julkänslan börjar komma smygande. Vi tänder ljus när kvällsmörkret kommer och vi har börjat planera inför årets jul.

Julen borde vara det tillfälle då det bakas mest småkakor här i Sverige, eller vad tror ni? Även om vi alltid är proppmätta efter julmaten när julkaffet serveras så hör fyllda kakfat till. Här får ni lite tips på småkakor som ni kan baka till jul. Har ni egna småkakefavoriter får ni gärna tipsa mig (med recept eller länk till receptet) i kommentarerna nedan eller via mail.


BRITTA ANDERSSONS PEPPARKAKOR
När jag var liten hade jag en dagmamma som hette Britta och det här receptet kommer från henne. Kryddiga och knapriga pepparkakor som helt enkelt smakar jul. Vad är julen utan pepparkakor? Receptet hittar du här.


Har ni egna barn eller barn i bekantskapskretsen så passa på att baka med dem. Att ha på kristyr på pepparkakorna brukar vara uppskattat hos barn. Receptet på en bra kristyr hittar du här



DUBBLA CHOKLADSTJÄRNOR MED ROMFYLLNING
De här kakorna med smak av choklad och en aning rom passar utmärkt på fikabordet vid jul. De är inte så jättesöta i smaken vilket kan vara en fördel med tanke på allt julgodis och julkakor som äts till jul. Receptet hittar du här.



MANDELKAKOR MED AMARETTO
Mycket goda små kakor som även är mycket vackra eftersom de spricker fint i ugnen. De är dessutom glutenfria. Receptet hittar du här.



TWIXKAKOR
Dessa otroligt goda kakor blev en stor favorit förra året. En jättegod kakbotten fylld med härlig kola och täckt med choklad. Det låter väl gott? De tar lite tid med det är det absolut värt. Receptet hittar du här.



DEKORERADE KAKOR
Varför inte pyssla lite med dekorerade kakor. Förra året gjorde jag röda kakor med vita snöflingor men valmöjligheterna är oändliga. Plocka fram pepparkaksformarna och var lite kreativa. Receptet på vaniljkakorna som jag använt till dessa hittar du här. En "steg för steg"-beskrivning på hur man dekorerar kakor hittar du här.


måndag 7 november 2011

Cheesecakekakor

Nu är jag tillbaka i vardagen igen efter en veckas höstlov tillsammans med familjen. Konstigt hur fort man kommer in i gamla rutiner igen, det känns knapps som jag varit ledig alls. Idag tänkte jag bjuda er på några småkakor som jag bakade för ett tag sedan.

Jag gillar cheesecake och blev sugen på att göra småkakor med cheesecakesmak. Resultatet blev dessa kakor med havrebotten och små hål fyllda med cheesecakefyllning. De blev väldigt goda. Tyvärr minns jag inte hur många kakor receptet gav.




CHEESECAKEKAKOR

Kakor:
125 g osaltat smör
90 g strösocker (1 dl)
50 g muskovadosocker (1 dl)
1 ägg
0,25 tsk äkta vaniljpulver (eller 0,5 tsk vaniljsocker)
150 g vetemjöl (2,5 dl)
0,5 tsk salt
70 g havregryn (2 dl)
rivet skal av en citron

Fyllning:
25 g philadelphiaost
2u5 g osaltat smör
45 g strösocker (0,5 dl)
1 äggula
en nypa salt
0,5 krm äkta vaniljpulver (eller 1 krm vaniljsocker)
30 g vetemjöl (0,5 dl vetemjöl)
0,5 msk citronsaft

Blanda alla torra ingredienser till kakorna. Tillsätt smör och ägg och blanda till en deg. Klicka ut deg på en bakplåt och gör små gropar i degen. Blanda alla ingredienser till fyllningen och fyll groparna i degen med lite av fyllningen. Grädda i ca 15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.

söndag 23 oktober 2011

Rosa minnen

När jag var liten så älskade jag rosa. Jag minns en dag på mellanstadiet när vi hade lektion och skulle lära oss färgernas namn på engelska. Vi parades ihop två och två och skulle säga färgen på kompisens kläder. Jag hade rosa tröja, rosa byxor, rosa skärp, rosa strumpor... vi tittade till och med på undertröjan för att leta efter andra färger men den var rosa den också. Ja, jag älskade helt enkelt rosa!

När den rosa perioden gick över så började den gröna perioden fast jag tror aldrig jag var klädd helt i grönt någon gång. Grönt är fortfarande min favoritfärg.

De här cupcakesen blev inte gröna, trots att det är min favoritfärg, utan de fick bli en variant med rosa inslag. Mycket goda blev de.



Cupcaken bestod av:
Erikas vaniljmuffins fyllda med mörk chokladkräm. Spritsad med whipped cream cheese frosting. Dekorerad med sugarpaste, hårda sockerpärlor och mjuka sockerpärlor.

torsdag 13 oktober 2011

Äppelbok från Kiviks Musteri

Jag tänkte tipsa om en fin bok från Kiviks Musteri. Boken heter "Från äppelljus till appletinis". Boken innehåller förutom en massa fina bilder en lista över vanliga svenska äppelsorter samt en hel del recept. Recepten ser riktigt smarriga ut och man kan inte annat än bli sugen på äpplen och gosaker med äpplen i när man bläddrar i boken. Den ligger fint på soffbordet, nära tillhands att plocka upp och titta i.


tisdag 11 oktober 2011

Angry Bird-tårta

I vintras gjorde jag en legotårta med Darth Vader till Lukas. Nu var det Lukas lillebror David som fyllde sex år och han ville ha en Angry Bird-tårta. Jag hade aldrig hört talas om Angry Bird men jag gillade genast figurerna.

Jag valde att göra de flesta dekorationerna i marsipan. Marsipan är ett smidigt material som man kan jobba med länge innan det stelnar. Figurerna i Angry Bird är ganska enkla till formen men ändå är de riktigt charmiga tycker jag.

För att få plats med alla dekorationer valde jag att lägga några dekorationer utanför tårtan på tårtbrickan och därför täckte jag även tårtbrickan med sugarpaste. Det är första gången jag täcker en tårtbricka och även om jag våndades lite innan så gick det jättebra.

Grattis David på 6-årsdagen!











Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (18 cm) fylld med glasskräm och mörk chokladkräm samt skivad banan. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckta med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer gjorda i marsipan och sugarpaste. Gräset är spritsat med vit chokladsmörkräm med lite florsocker i.

torsdag 6 oktober 2011

Provbakning av tårtbotten blev en rulltårta

Här kommer några bilder från förra året. Trots att bilderna är gamla så är det inget fel på innehållet i dem, rulltårtan blev mycket god. Innan jag gjorde den stora tårtan till Magnus 40-årsfest provbakade jag tårtbotten för att se att det skulle fungera bra att baka den. Av tårtbotten gjorde jag en tjock rulltårta som jag tog med mig till jobbet för provsmakning. Tårtbotten är egentligen alldeles för tjock att använda till rulltårta men som provsmakning av tårtbotten fungerade det alldeles utmärkt och det uppskattades med fikabröd på jobbet.



Rulltårtan bestod av:
Tårtbotten i långpanna fylld med kesella vanilj och blandade trädgårdsbär.

måndag 3 oktober 2011

Bakglädje i september

I september har det inte blivit så många inlägg vilket beror på att det har varit fullt upp med annat än bakning här hemma. Några inlägg blev det ändå och av dessa har jag några favoriter. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under september månad.


ÄPPELTÅRTA
Den här tårtan blev otroligt god samtidigt som jag tycker att den blev väldigt läcker med de torkade äpplena uppepå. Vill man inte göra en hel tårta kan man baka bara själva kakan som smakar härligt av äpplen, kanel och mandel. Jag testade att prova en ny teknik när jag spritsade tårtan. Du kan läsa mer om tårtan här.



VETESCONES
Ni måste testa dessa scones, de är så goda. Perfekta att bara röra ihop och passar både till frukost, lunch eller kvällsfika. Det är ägg i smeten (kan uteslutas) som gör att sconesen inte blir så smuliga. Du kan läsa mer om dessa scones här.



MODELLERAD BLIXTEN MCQUEEN
Det var länge sedan jag modellerade något (senast var den här cake toppern). Min son Algot hade barnkalas och han hade önskat sig en tårta med Blixten McQueen och det fick han självklart. Du kan läsa mer om den här tårtan här.