Nu är det dags för julgodis! Förra året gjorde jag den här pistagefudgen och den var så god att den var en självklar kandidat till årets julgodistillverkning. Den är dessutom väldigt enkel att göra. Det enda jobbiga är att skala pistagenötterna.
Hela familjen gillar dessa så de kommer säkert finnas kvar på listan över julgodis i många jular framöver. De är dessutom väldigt vackra med den mörka chokladen och de lite gröna nötterna. Lägg lite pistagefudge i cellofanpåse med fint band runt eller en vacker burk och ge bort till jul. Egengjorda julklappar brukar uppskattas.
PISTAGEFUDGE
1 burk kondenserad mjölk
300 g mörk choklad
30 g smör
150 g skalade pistagenötter (ca 300 g oskalade)
Gör så här:
Skala pistagenötterna. Hacka chokladen. Häll den kondencerade mjölken i en kastrull och värm till den blir varm. Ta av plattat och häll i den hackade chokladen och rör om tills alla choklad har smält och allt har blandat sig ordentligt. Ha sedan i smöret och blanda väl. Rör ner pistagenötterna och häll smeten i en bakplåtsklädd form ca 15x20 cm. Låt fudgen stelna i kylskåpet, täck med plastfolie eller med lock. Skär i lagom stora mumsbitar. Förvaras kallt. Fudgen går att frysa.
Tillägg 2010-12-17: Pistagenötterna ska vara saltade, det blir jättegott med lite sälta i fudgen.
Hela familjen gillar dessa så de kommer säkert finnas kvar på listan över julgodis i många jular framöver. De är dessutom väldigt vackra med den mörka chokladen och de lite gröna nötterna. Lägg lite pistagefudge i cellofanpåse med fint band runt eller en vacker burk och ge bort till jul. Egengjorda julklappar brukar uppskattas.
PISTAGEFUDGE
1 burk kondenserad mjölk
300 g mörk choklad
30 g smör
150 g skalade pistagenötter (ca 300 g oskalade)
Gör så här:
Skala pistagenötterna. Hacka chokladen. Häll den kondencerade mjölken i en kastrull och värm till den blir varm. Ta av plattat och häll i den hackade chokladen och rör om tills alla choklad har smält och allt har blandat sig ordentligt. Ha sedan i smöret och blanda väl. Rör ner pistagenötterna och häll smeten i en bakplåtsklädd form ca 15x20 cm. Låt fudgen stelna i kylskåpet, täck med plastfolie eller med lock. Skär i lagom stora mumsbitar. Förvaras kallt. Fudgen går att frysa.
Tillägg 2010-12-17: Pistagenötterna ska vara saltade, det blir jättegott med lite sälta i fudgen.
De ser väldigt läckra ut och det är ju så gott med pistagenötter!
SvaraRaderaDisse så helt utrolig gode ut!!! Dette må jeg lage en gang! Takk for tips!
SvaraRaderaMen Erika! Nu får du allt sluta göra så goda saker som jag känner att jag måste baka själv!! ;-) Hinner ju inte riktigt med :-P
SvaraRaderaSer helt fantastiskt gott ut och pistage är en favorit hos mig. Så det kan vara så att jag måste baka denna till jul =)
Älskar pistage. Fast är det inte väldigt svårt att hitta osaltade? Förra gången vi köpte pistagenötter (med skal) smakade de som om de blivit blötlagda i extremt salt vatten - vilket förmodligen också var fallet. Men om jag hittar osaltade, skalade pistagenötter ska jag pröva det här receptet! Annars kanske skapa något nytt med andra slags nötter. :)
SvaraRaderaHjelp! Dette ser FOR godt ut. Må finne usaltetde pistasjnøtter umiddelbart.
SvaraRaderaM:)
Uch vill bara sträcka ut handen och ta... Hur ska jag hinna med allt....
SvaraRaderaSer jättefina och goda ut!! :)
SvaraRaderaVad fina de blev, riktigt juliga!
SvaraRaderaWow de ser urgoda ut, vill smaka. Men som sagt man måste ju ha något att testa nästa år också ;)
SvaraRaderaVad skoj att se din version också! Själv har jag använt osaltade nötter (och såna finns åtminstone hos oss utan skal) men jag kan bra tänka mig att det är gott med lite sälta i. Tål prövas. :-)
SvaraRaderaHanna - Bakfnatt: Mmmm, pistagenötter är jättegott men jag köper det sällan eftersom de är så jobbiga att skala. :-)
SvaraRaderaHege Arvesen: De är jättegoda, testa gärna. Jag tror inte att du blir besviken. :-)
Sockerrus: Hihi... kul att jag kan fresta. :-)
Malin: Jag använder saltade pistagenötter. Det funkar jättebra i det här godiset. Sältan gör sig bra ihop med chokladen. Annars funkar det med vilka nötter som helst.
Monica: De är mycket goda. Jag använder saltade pistagenötter men det funkar med vilka nötter som helst.
Sara: Ja, tiden är alltid knapp framåt jul av någon anledning. :-)
Pernilla: Ja, de är goda också.
Johanna - Bland muffins och pelagoner: Ja, riktigt gott julgodis blir det.
Kaksmulan: Du får samla på dig en hög recept till nästa år :-)
Tove: Jag har inte kollat om det finns att få tag i osaltade skalade nötter här, men det vore ju smidigt. Det tog lite tid att skala alla pistagenötterna. :-)
Vilken gott godis!! älskar Pistagenötter de är min favorit men ibland vill inte skala haha Nu är ju full med jul godis ;d många recept som vill gärna prova.
SvaraRaderaÅåg, de ser ju verkligen goda ut! Det måste jag testa någon gång, just choklad och salta nötter är ju en hit!
SvaraRaderaÅh va gott det ser ut. =)
SvaraRaderaJa, men jag gjorde nått fel, smakade inte så mycket och dom blev ganska luftiga. Men gott ändå.
Det ska jag prova låter gott
SvaraRaderaHar inte provat pistagenötter och choklad förut.
Mmmm,ser väldigt goda ut :-) Julen skulle varit dubbelt så lång så man hunnit med att baka allt gott man ser runtom på bloggarna!
SvaraRaderaVad spännande det lät med kondenserad mjölk i fudgen. Nu blev jag så nyfiken på smaken att jag vill prova. :)
SvaraRaderaSå gott det ser ut, låter himla mumsigt med pistage i
SvaraRaderaVilket enkelt sätt att göra fudge på! Kondenserad mjölk är användbart till mer, än vad man tror! :)
SvaraRaderaSana: Ja, det är verkligen gott. Pistagenötter är väldigt gott, men precis som du skriver så är de jobbiga att skala. :-)
SvaraRaderaHanna: Testa gärna, de är supergoda!
Johanna: Det är gott också. Synd att muffinsen inte smakade så mycket. :-)
Millas Hälsoblogg: Testa gärna!
Linda - Bengtssons Baksida: Ja, lite längre jul vore kanske inte helt fel så man hann testa allt. :-)
Yasemin: Det blir en väldigt god kombination av mjölken och chokladen.
Cupcakesfluffan: Håller med, pistagenötter är väldigt gott.
Tina N: Ja, det är väldigt enkelt.
Jag gjorde fudge med kondenserad mjölk härom dagen men då värmde jag mjölken tjock först. Ditt sätt var ju mycket lättare! Jag trodde den skulle bli för lös på så sätt men jag ser att vi använde ungefär samma mängd av allt så nästa gång blir det som du gjorde. borde läst här innan så hade jag vetat ...
SvaraRaderaErka Perka: Fudgen blir inte lös, så mjölken behöver inte kokas tjock. Det är väldigt smidigt faktiskt. :-)
SvaraRaderaErika, jag tänkte prova ikväll - wish me luck! :-)
SvaraRaderaErka Perka: Lycka till! Hoppas att det gick bra.
SvaraRaderaMums,två av mina favoritsmaker,choklad och pistage,receptet ser väldigt enkelt ut,så det här ska prövas!
SvaraRaderaMikael: Ja, det är väldigt enkelt. Testa!
SvaraRadera