torsdag 16 december 2010

Dubbla chokladstjärnor med romfyllning

De här smarriga chokladstjärnorna med romfyllning bakade jag första gången förra året och de var en självklarhet att de skulle få vara med på julfikabordet även i år. Själva kakan är inte så söt i sig men eftersom den är doppad i choklad och dessutom fylld med en lite söt och härligt romfyllning blir det en perfekt kombination. Det blir även lite extra snyggt med lite strössel på i form av små stjärnor.




DUBBLA CHOKLADSTJÄRNOR MED ROMFYLLNING
20-35 st (beroende på storlek)

Kaka:
4 dl vetemjöl
0,5 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakako
1 ägg
150 g smör

Fyllning:
50 g osaltat smör
1 dl florsocker
1 msk mörk rom
100 g smält mörk choklad

Garnering:
100 g mörk choklad
1 msk olja
strössel

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till kakan i en matberedare. Lägg degen i kylskåpet ca 30 minuter. Du kan ha degen i kylskåpet längre men eftersom degen blir väldigt hårt så då får du räkna med lite tid att få degen smidig i så fall. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och ta ut stjärnor med mått. Grädda i 12 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna på galler.

Hacka chokladen till garneringen och smält över vattenbad. Tillsätt oljan. Doppa hälften av antalet kakor i chokladen. Strö över strössel innan chokladen stelnar. Ställ kallt så att chokladen stelnar.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Spritsa (eller bred ut) fyllning på de resterande kakorna som inte blivit doppade i choklad. Sätt ihop med de chokladdoppade kakorna. Förvara svalt.

19 kommentarer:

  1. Jättesöta små kakor. Just fyllningen passar nog inte mig, men jag har lite mer "barnslig" smak he he.

    SvaraRadera
  2. Så söta de är! Låter väldigt goda också. :-)

    SvaraRadera
  3. Ojoj det här lät ju väldans gott!

    SvaraRadera
  4. De ser såå goda ut! Bara synd att jag inte hinner baka mera nu..(reser till Sverige imorgon) men de passar ju bra även efter jul och något ska man ju ha att testa nästa år också, eller hur. ;)

    SvaraRadera
  5. Johanna: Ja, visst är de. :-)

    Maria: Det funkar med vanlig smörkräm med chokladsmak också. :-)

    Tove: De blev en favorit förra julen, både för utseendets skull och för smaken.

    Cupcakesfluffan: Ja, de blir väldigt vackra.

    Mor-Mia: Mycket choklad är aldrig fel. :-)

    Kaksmulan: Trevlig resa! Man kan baka småkakor året om. :-)

    SvaraRadera
  6. Hmm undrar om man hinner med att baka dessa innan jul. Dem blir verkligen fina :)

    SvaraRadera
  7. Supertjusiga! Goda låter de också, med romen. Mums!

    SvaraRadera
  8. Sara: Ja, de blir mycket fina. Och goda. :-)

    Erka Perka: De är jättegoda. Romen sätter god smak på fyllningen. :-)

    SvaraRadera
  9. Söta, så söta. Gott med lite schwung i smaken.

    SvaraRadera
  10. Ja det tar ju lite tid. Jag ska dekorera kakor istället, får se om det hinns med nått annat. =)

    SvaraRadera
  11. Otroligt fina kakor! =) Rom och choklad är ju inte heller dumt!

    SvaraRadera
  12. Vilka fina bakverk - du har verkligen lyckats fint med chokladen :0) Gott!

    SvaraRadera
  13. Charlotta: Ja, visst blir de fina. Och dessutom goda. :-)

    Mårtenssons kök: Romen ger en god smak till kakan. :-)

    Johanna: Dekorera kakor låter roligt.

    Hanna - Bakfnatt: Tack!

    Sockerrus: Precis, rom och choklad passar utmärkt ihop.
    Matilda Bakar | Fotograferar: Ja, de gick väldigt bra att doppa i choklad. Oljan gör att de blir släta och fina.

    SvaraRadera
  14. Så¨fina! Allt jag gör med choklad ser så kladdigt ut i jämförelse med dina xD

    SvaraRadera
  15. Sabina: Tack! Det kan nog bli väldigt kladdigt här också. :-)

    SvaraRadera