Fruktkakan bakas varje år till jul i vårt hem. Det luktar verkligen jul när den gräddas tack vara alla kryddor. Det här är mitt bidrag till månadens sötsak som i december har temat kryddigt.
Jag kunde inte låta bli att ta en liten smakbit innan kakan ställdes undan i väntan på julafton.
ENGELSK FRUKTKAKA
1 st
150 g torkade fikon (ca 8 st)
1 dl russin
15 halverade röda coctailbär
3 msk konjak
200 g smör
3 dl brun farin
4 ägg
0,5 tsk nejlikor
1 krm malen muskotnöt
1 msk kanel
1 tsk ingefära
rivet skal av en citron
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Gör så här:
Lägg de torkade fikonen i en värmetålig skål och häll uppkokat vatten över. Låt stå en liten stund, sila av vattnet och skär fikonen i mindre bitar. Blanda fikon, russin och halverade coctailbär i en skål och häll över konjaken och låt den stå och dra i ett par timmar, rör emellanåt.
Jag blandar alla ingredienser i en matberedare. Har du ingen matberedare så rör du smör och brun farin pösigt. Tillsägg äggen, ett i taget under kraftig omrörning. Blanda i frukten med konjaken och kryddorna. Blanda mjölet och bakpulvret och tillsätt i smeten.
Grädda i 75-90 minuter i 150 grader i botten av ugnen.
Receptet hämtat från Sju sorters kakor
Jag kunde inte låta bli att ta en liten smakbit innan kakan ställdes undan i väntan på julafton.
ENGELSK FRUKTKAKA
1 st
150 g torkade fikon (ca 8 st)
1 dl russin
15 halverade röda coctailbär
3 msk konjak
200 g smör
3 dl brun farin
4 ägg
0,5 tsk nejlikor
1 krm malen muskotnöt
1 msk kanel
1 tsk ingefära
rivet skal av en citron
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Gör så här:
Lägg de torkade fikonen i en värmetålig skål och häll uppkokat vatten över. Låt stå en liten stund, sila av vattnet och skär fikonen i mindre bitar. Blanda fikon, russin och halverade coctailbär i en skål och häll över konjaken och låt den stå och dra i ett par timmar, rör emellanåt.
Jag blandar alla ingredienser i en matberedare. Har du ingen matberedare så rör du smör och brun farin pösigt. Tillsägg äggen, ett i taget under kraftig omrörning. Blanda i frukten med konjaken och kryddorna. Blanda mjölet och bakpulvret och tillsätt i smeten.
Grädda i 75-90 minuter i 150 grader i botten av ugnen.
Receptet hämtat från Sju sorters kakor
Det är så härligt att spana runt på alla julbak =) Man längtar liksom lite extra till julen nu känner jag. Vi har inget traditionellt bak tyvärr, men det kanske är dags att skapa lite nya traditioner hemma hos oss =)
SvaraRaderaHa en härlig dag!
En engelsk fruktkaka med mängder av olika frukter och bär samt nötter och en skvätt sherry i brukade jag baka till jul men numera vill ungarna hellre ha tjälknöl. Det är ju gott det med men fruktkakan känns mera jul för mig. Jag ska baske mig göra mig den för mig och katten! Just det!
SvaraRaderaLåter riktigt smarrigt!
SvaraRaderafrukt i kakan är min favorit hehe ibland lägg jag torka frukt i bröd det blir mer special än vanligt bröd eller hur ;)
Vilken härlig kaka, har aldrig gjort en sådan själv då jag inte är förtjust i torkad frukt
SvaraRaderaHmm, kanske får bli nån sådan till "gåbortpresent" i jul!
SvaraRaderaDet är nog min favorit bland svärmors julkakor. Den är så god och blir ju bara bättre efter några dagar. Ser jag fram emot att få till kaffet lagom till Kalle Anka på julafton ;)
SvaraRaderaFruktkaka är nog en typisk sådan där sak som man antingen älskar eller inte. Ankis far är tokig i kakan och vill helst ha en i jullapp varje år...
SvaraRaderaSockerrus: Ja, visst är det härligt att se alla julförberedelser som alla håller på med. :-)
SvaraRaderaBeBest: Det tycker jag absolut du ska baka. :-)
Sana: Ja, det är smarrigt med frukt både i kakan och i bröd.
Cupcakesfluffan: Nej, tycker man inte om torkad frukt så är det nog ingen höjdare. :-)
Sanne: Mina baktankar: En kaka i gåbortpresent är alltid uppskattat.
Kaksmulan: Mmm... den saftar liksom till sig efter ett tag.
Mårdenssons kök: Ja, så är det nog. Antingen älskar man det eller inte. Att ge bort en kaka i julklapp till någon som gillar det är inte helt fel.
Detta är verkligen jul för mig. Varje julafton kommer vår granne in med en fruktkaka till oss.
SvaraRaderaRemsan: Åh, vad mysigt. Vilken trevlig granne som bakar fruktkaka till er.
SvaraRaderaLåter så gott!
SvaraRaderaJag har aldrig bakat fruktkaka, skulle nog inte kunna låta bli den o låta den ligga o vila ;)
Nellie - Sockertussen: Nej, det kräver lite viljestyrka att inte norpa en bit. :-)
SvaraRaderaTror att Fruktkakor = Vuxenkakor! ;) Jag avskydde sukat och torkat, när jag var yngre, men nu....mums!
SvaraRaderaÄr den verkligen god på julafton - blir den inte lite torr, trots spriten? Den ser väldigt god ut! :)
Jag ska också prova att baka en fruktkaka i år - en skotsk variant.
Tina N: Ja, det är nog typiskt en vuxenkaka. Jag gillade inte liknande kakor när jag var yngre. Jag fryser in den till jul och den är saftig och god vid jul. :-)
SvaraRadera