Har ni ätit någon semla än? Jag åt min första köpta semla förra veckan och i helgen blev det hembakade semlor. De hembakade är så mycket godare än de köpta. När man gör egna semlor kan man välja hur mycket fyllning och grädde man vill ha själv.
Nästa fråga är: Hur äter ni er semla? Jag äter gärna min med ett glas kall mjölk. Jag börjar med locket och sen äter jag upp resten av semlan.
SEMLOR
16 st
Deg:
35-40 g jäst (om receptet dubblas räcker 50 g)
125 g smör
2,5 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
0,5 kg vetemjöl (spar 0,5 dl till utbaket)
0,25 tsk salt
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
Mandelmassa (gärna hemmagjord)
Mjölk
Vispgrädde
Florsocker att pudra på locket
Gör så här:
Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda ihop alla ingredienser utom saltet. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela degen i 16 bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Pensla bullarna med ägg och grädda i 5-12 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Skär av toppen på bullen och gröp en liten grop i semlan. Blanda det urgröpta bullbrödet med lite mandelmassa. Tillsätt en skvätt mjölk så att fyllningen inte blir så torr. Fyll gropen i semlan med fyllningen. Vispa grädden och klicka på önskad mängd ovanpå fyllningen. Lägg på locket och pudra lite florsocker på.
Nästa fråga är: Hur äter ni er semla? Jag äter gärna min med ett glas kall mjölk. Jag börjar med locket och sen äter jag upp resten av semlan.
SEMLOR
16 st
Deg:
35-40 g jäst (om receptet dubblas räcker 50 g)
125 g smör
2,5 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
0,5 kg vetemjöl (spar 0,5 dl till utbaket)
0,25 tsk salt
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
Mandelmassa (gärna hemmagjord)
Mjölk
Vispgrädde
Florsocker att pudra på locket
Gör så här:
Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda ihop alla ingredienser utom saltet. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela degen i 16 bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Pensla bullarna med ägg och grädda i 5-12 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Skär av toppen på bullen och gröp en liten grop i semlan. Blanda det urgröpta bullbrödet med lite mandelmassa. Tillsätt en skvätt mjölk så att fyllningen inte blir så torr. Fyll gropen i semlan med fyllningen. Vispa grädden och klicka på önskad mängd ovanpå fyllningen. Lägg på locket och pudra lite florsocker på.