onsdag 30 mars 2011

R2D2

När Christoffer fyllde sex år gjorde jag en R2D2-figur och en namnskylt till honom med Star Warstema. R2D2 och skylten skulle läggas på en glasstårta och ni kan se hur fint det blev hos Angela.

R2D2 gick väl rätt bra att göra förutom att den den blå sugarpasten torkade lite för snabbt och inte riktigt ville som jag ville. Till sist var han ändå klar. Det jag bävat mest för var namnskylten. Christoffer är ett ganska långt namn och för att kunna göra en skylt som inte blev för stor behövde texten vara ganska liten. Jag började med att rita bokstäverna i Adobe Illustrator, skrev ut dem på papper och klippte ut. Sen kavlade jag ut gul marsipan och skar ut bokstäverna på samma sätt som jag tipsat om i "steg för steg"-beskrivningen här. Marsipanen var väldigt smidig att jobba med och texten gick över förväntan att göra. Texten är ganska liten och varje bokstav är ca 1,5 cm hög.

Det som var lite nervöst med just den här modelleringen var att jag skulle skicka dem med posten. Skulle allt komma fram helt? Trots väl packande med bubbelplast så lossnade några detaljer från R2D2:s rygg. Fötterna lossnade också men det gick att bygga ihop R2D2 på plats.









R2D2 består av:
Hemmagjord sugarpaste. Målad med ätbart silverpulver blandat med citronsaft.

Namnskylten består av:
Marsipan

måndag 28 mars 2011

Mandelkubb

Jag blev så otroligt sugen på mandelkubb och svängde ihop dessa en kväll. De var väldigt enkla att göra och går snabbt eftersom de inte behöver någon jästid. Enda nackdelen med att baka egna mandelkubb är att det luktar väldigt illa när de gräddas på grund av hjorthornssaltet men det står jag lätt ut med när jag vet att kubben blir goda.




MANDELKUBB
16 st

5-10 mald bittermandlar (5 droppar bittermandelolja)
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl gräddfil (eller filmjölk)
2 tsk hjorthornssalt
5,5 dl vetemjöl
pärlsocker till garnering

Gör så här:
Rör ihop socker och smör. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Klicka ut smeten på en plåt. Strö pärlsocker över. Grädda i ca 8-10 minuter i 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig ugn.

torsdag 24 mars 2011

Kladdiga cookies

Här kommer receptet på de chokladiga kakorna som jag bjöd mina arbetskamrater på i tisdags. De uppslattades med lite hembakade kakor till fikat. Om du tycker om choklad så tycker du om de här kakorna, de är så chokladiga som kakor kan bli. Kakorna har en liten yta ytterst och när man biter igenom den så kommer man in till det lite kladdiga och mjuka som gör att chokladsmaken kommer fram till max. Jag kan verkligen rekommendera dessa.

Receptet kommer från boken "Fler kladdkakor" av Mia Öhrn men jag hittade det hos Kakbiten. Jag visste inte vad kakorna hette men det hjälpte mig Hanna med, tack så mycket! Originalreceptet innehöll råsocker men jag använde strösocker och det gick lika bra, dessutom gjorde jag mina lite större så istället för 24 st så fick jag 20 st.




KLADDIGA COOKIES
24 st (jag gjorde 20 st)

2 ägg
1,75 dl råsocker (jag använde strösocker)
75 g smör
400 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Gör så här:
Vispa ägg och socker i en bunke. Smält smöret och 200 g av den mörka chokladen och vispa ner det i smeten. Rör ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Hacka den resterande chokladen i bitar och rör ner chokladbitarna i smeten. Klicka ut smeten på plåtarna och grädda i ca 7 min i 200 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna något innan de tas av plåten.


Receptet hämtat från boken "Fler kladdkakor" av Mia Öhrn

tisdag 22 mars 2011

Idag är det min födelsedag

Jag har tillbringat en härlig skidvecka i Sälen och jag har njutit av att vara ledig tillsammans med min familj. Nu är jag tillbaka i verkligheten igen men jag njuter fortfarande eftersom det är min födelsedag idag. Imorse blev jag uppvaktad av mina killar och idag på jobbet tänker jag bjuda på dessa chokladiga kakor. Vi provsmakade lite igår kväll och kakorna var väldigt goda och jag hoppas att mina arbetskamrater gillar dem.

Receptet kommer en annan dag. Idag ska jag bara njuta av min dag. Vet någon föresten vad kakorna heter? Jag har inget namn på dem, det enda jag vet är att receptet kommer från boken "Fler kladdkakor" av Mia Öhrn.

fredag 18 mars 2011

Tårtbotten - Tre lika

Jag använder oftast det här receptet på tårtbotten och det fungerar jättebra. Dessutom går det alldeles utmärkt att utesluta vetemjölet och baka på enbart potatismjöl om man vill baka glutenfritt. Den glutenfria tårtbotten blir väldigt porös och smulig. Tänk på att det ska vara stora ägg som används annars blir tårtbotten inte så hög.


TÅRTBOTTEN - TRE LIKA
1 st

Vilken diameter bakformen har styr mängden ingredienser:
15-18 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl (och ev. potatismjöl), 1 tsk bakpuler*
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl (och ev. potatismjöl), 1 tsk bakpulver*
24 cm: 4-5 stora ägg, strösocker, vetemjöl (och ev. potatismjöl), 1,5 tsk bakpulver*
26 cm: 5-6 stora ägg, strösocker, vetemjöl (och ev. potatismjöl), 2 tsk bakpulver*

* Om ägg och socker vispas länge kan man minska bakpulvret med en tredjedel eller till och med hälften.


Gör så här:
Ta fram äggen i tid så att de blir rumsvarma och ta fram tre glas. Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker. Det tredje glaset fyller du med lika mycket vetemjöl. Man kan ersätta en 1/4-1/3 av mjölet med potatismjöl (du kan ersätta allt vetemjöl med potatismjöl om du vill baka en glutenfri tårtbotten) eller kakao om man vill ha en chokladtårtbotten. Ha även i bakpulvret i glaset med mjöl och rör om ordentligt så att bakpulver och mjöl blandar sig ordentligt.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Smöra bakplåtspapperet och mjöla formen (använd potatismjöl om du bakar glutenfritt). Häll i smeten i formen.


Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen:
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg

Se till att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minuterna eftersom botten då kan sjunka ihop. Jag tycker att jag brukar se på kakan när den börjar bli klar, då släpper den från bakplåtspapperet. Känn efter med en provsticka så att kakan inte är kladdig i mitten. Ta ut tårtbotten ur ugnen och låt den svalna något innan du stjälper upp den.


Tillägg 2011-04-19: Jag har skrivit om receptet, såg att jag skrivit av det fel. Bottnarna blir finare om man inte använder för mycket potatismjöl.


Receptet hämtat från Baka baka liten kaka

onsdag 16 mars 2011

Butterkaka med vaniljfyllning

Butterkaka är riktigt gott men tyvärr gör jag den väldigt sällan. Anledningen till att den sällan blir gjort är att engångsförpackade bullar är lättare att frysa in och ta fram vid behov än en stor butterkaka. Nu går den här butterkakan alldeles utmärkt att frysa och vill man kan man dela den innan man fryser in den. Ändå blir det oftast till festliga tillfällen jag gör denna. Den här butterkakan blir saftig och god. Ha i valfri fyllning, här har jag valt vaniljfyllning.





BUTTERKAKA
1 st + ca 3 bullar

Vetedeg:
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
0,25 tsk salt
400 g vetemjöl (7 dl)

Fyllning:
4 dl mjölk
10 msk marsanpulver

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt blandningen kallna något. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Knåda ordentligt 10 minuter i maskin. Låt degen jäsa i bunken med en bakduk över i ca 30 minuter.

Passa på att röra ihop ingredienserna till fyllningen medans degen jäser. Låt vaniljfyllningen stå i kylskåpet minst 5 minuter innan den breds på.

Häll upp degen mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka och rulla ihop till en rulle. Skär varje rulle i 10 bitar och lägg dem i en springform, ca 25 cm i diameter med snittytan uppåt. Packa bullarna tätt. Blir det några bullar över, lägg dem i bullformar. Låt butterkakan och eventuella bullar jäsa i 40 minuter under en bakduk.

Eventuella bullar: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda först bullarna i ca 5-7 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.

Butterkakan: Sänk ugnsvärmen till 200 grader och vänta tills ugnen blivit svalare. Pensla butterkakan med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i ca 35 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Lägg över en aluminiumfolie efter ca 20 minuter så att kakan inte blir för mörk.

måndag 14 mars 2011

Orangefärgad cupcake med mycket choklad i

Cupcakes är perfekta att göra om man har rester i frysen. Här ser ni resultatet av muffins från frysen, fyllning från frysen, frosting från frysen och så dekorerade jag med färsk marsipan. Perfekt när man vill göra något snabbt.

Den här samt några andra i samma färg gjorde jag för för några veckor sedan för att jag ville öva på att göra täckta cupcakes. Det blev varsin cupcake med mycket chokladsmak till familjen till helgfika.



Cupcaken bestod av:
Erikas vaniljmuffins fyllda med mörk chokladkräm. Spritsad med mörk chokladsmörkräm och täckt med marsipan. Derorationer i marsipan.

fredag 11 mars 2011

Cake balls med polkagrissmak

Jag tycker om Marabou Polka och tänkte att den skulle säkert kunna fungera bra som fyllning i några cake balls. Jag hackade chokladen och blandade ner i smeten, sen krossade jag polkagrisar som jag dekorerade kakorna med. De blev mycket goda.







Dessa cake balls består av:
Cake balls med ca 50 g hackad Marabou polka i smeten doppade i mörk choklad och dekorerade med krossade polkagrisar.

onsdag 9 mars 2011

Brunkans långa med mindre socker

Brödet Brunkans långa från boken Bröd från Brunkebergs bageri är väldigt omtyckt i min familj. Tyvärr innehåller den en hel del socker och den här gången testade jag att halvera mängden muscovadosocker. Resultatet blev ett väldigt gott bröd som jag absolut kommer att baka igen. Originalet är snäppet godare men jag kommer nog att baka det mer sällan än tidigare nu när jag vet att det funkar med mindre socker i degen.






MIN VARIANT AV GRAHAMSSURDEGEN:

100 g vetesurdeg
150 g vatten
150 g grahamsmjöl

Gör så här:
Blanda vetesurdeg, vatten och grahamsmjöl i en bunke. Sätt plastfolie över och låt stå i rumstemperatur 8-12 timmar. Om du inte tänker baka brödet direkt så ställ in bunken i kylskåpet, den klarar sig där några dagar.


BRUNKANS LÅNGA MED MINDRE SOCKER
2 st

600 g vatten
1125 g vetemjöl
375 g grahamssurdeg (eller min variant enligt receptet ovan)
20 g jäst
75 g mörkt muscovadosocker
35 g honung
30 g havssalt

Gör så här:

Dag 1:
Blanda alla ingredienser utom saltet och knåda degen i maskin 10 minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Lägg över degen i en oljad plastlåda med lock och låt degen vila i 30 minuter.

Vik försiktigt, utan att trycka, degen från ena sidan mot mitten och sedan från andra sidan mot mitten. Vänd sedan degen så att undersidan hamnar uppåt. Sätt på locket och ställ in i kylskåpet och låt den jäsa över natten.

Dag 2:
Sätt ugnen på 250 grader och ställ samtidigt in en tom plåt nederst i ugnen.

Själp upp degen på ett mjölat bakplåtspapper. Knåda inte, utan dela direkt på längden till två brödlängder.

Ställ in bröden i mitten av ugnen och häll samtidigt lite (0,5 dl) kallt vatten i den tomma varma plåten. Stäng snabbt ugnsluckan och sänk temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter, då kan du samtidigt passa på att sätta in en termometer i ett av bröden.

Grädda bröden totalt ca 35 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

måndag 7 mars 2011

Hästtårta till Ebba

Igår hade Ebba namnsdag och det firades med tårta. Eftersom Ebba tycker om hästar var önskemålet att tårtan skulle ha ett hästtema. Det blev en tårta föreställande en hästhage där hästen ligger och mår bra i gräset och har sin vattenhink bredvid sig.

Att modellera hästen var inga problem. Jag använde mig av mörk chokladsugarpaste blandat med sugarpaste och det blev en härlig pasta att jobba med. Hinken har jag gjort två gånger... den första gången gjorde jag blå gelé som jag la i som vatten och det blev jättesnyggt. Tyvärr gick kombinationen gelé och sugarpaste inte alls ihop och sugarpasten smälte och jag hade tur att jag dagen efter modellerandet upptäckte det, hade jag inte sett det förrän senare hade kletet runnit ut på hästen som stod och torkade precis bredvid. Det blev till att göra en ny hink, den här gången fylld med vatten gjort av sugarpaste.

När jag skulle spritsa gräset och letade fram grästyllen kunde jag inte förstå vart min andra grästyll hade tagit vägen (jag har två stycken av någon konstig anledning). Jag letade verkligen efter den andra tyllen men hittade den inte. När jag spritsade fick jag ta i ganska ordentligt men tänkte inte så mycket på det, ibland är frosting ganska hårt. När jag skruvade isär kopplingen såg jag att jag hade använt båda grästyllarna "samtidigt"... inte konstigt att det gick tungt. Fast huvudsaken är ju att det blev bra och det tycker jag att det blev.

Grattis Ebba på namnsdagen!





Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (15 cm) fylld med hallonmousse och geishafluff. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i mörk chokladsugarpaste, sugarpaste och marsipan. Det spritsade gräset är gjort av vit chokladsmörkräm blandad med florsocker.

torsdag 3 mars 2011

Bakglädje i februari

Oj, så har det gått en månad igen. Jag förstår inte var tiden tar vägen, den liksom rusar fram. Under februari låg mitt fokus mest på bröllopstårtorna, en otroligt rolig uppgift. Det är snart ett år sedan jag gjorde min första tårta och om någon hade sagt till mig då att jag inom ett år skulle göra en bröllopstårta så hade jag inte trott personen. Här kommer det jag tycker varit bäst på bloggen under februari.


BRÖLLOPSTÅRTOR I VITT OCH LIMEGRÖNT
Det var en ära och en stor utmaning att få göra dessa bröllopstårtor. När Mariana frågade om jag ville göra hennes och Joels bröllopstårtor höll jag på att trilla ur soffan (satt med laptoppen i knät och läste mail). Efter att chocken lagt sig såg jag det hela som ett roligt projekt. Du kan läsa mer om dessa bröllopstårtor här.





MODELLERAD DARTH VADER PÅ EN LEGOTÅRTA
Det var en spännande uppgift att göra en lego-Darth Vader. Det är svårt att återge alla detaljer i ett foto men jag är mycket nöjd med modelleringen av Darth Vader. Du kan läsa mer om den modellerade Darth Vader och legotårtan här.




MINA VANILJMUFFINS
Det här är mina favoritmuffins. De går snabbt att göra och de blir jättegoda, kan det bli bättre? Du kan läsa mer om dessa muffins här.




SEMLOR
Så här i semeltider kan jag inte låta bli att påminna er om att man kan baka sina egna semlor om man har tid över. Du kan läsa mer om hur man gör egna semlor här.




HÅLKAKOR
Och så det nyttigaste i den här återblicken, lite matbröd. Ett gott bröd som passar utmärkt till frukost. Du kan läsa mer om hålkakorna här.

tisdag 1 mars 2011

Jag var med i Linköpingsposten

För några veckor sedan hörde en journalist av sig och undrade om jag ville dela med mig av ett cupcakerecept och om hon fick skriva några rader om mig i Linköpingsposten, en gratistidning som delas ut i Linköping. Det ville jag självklart. Här nedan ser ni resultatet.

Klicka på bilden nedan för att se artikeln större. Ni kan även läsa samma text här på Linköpingspostens hemsida.