måndag 7 februari 2011

Hålkakor

Här kommer ett gott och härligt bröd som passar bra till frukost. Eller varför inte som matsäcksmacka nu när vi har så härligt vinterväder. Har ni gjort någon trevlig utflykt nu i vinter?




HÅLKAKOR
4 st

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g smör
0,5 dl sirap (70 g)
3 dl havregryn
10 dl rågsikt
0,5 tsk salt

Gör så här:
Smält smöret och häll i mjölken. Blanda alla ingredienser utom saltet och knåda i maskin ca 10 minuter. Ha i saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den. Dela degen i fyra delar. Tryck ut varje del med handen till ca 1,5-2 cm tjocklek. Ta ut ett hål i mitten av varje kaka med något runt. Nagga varje kaka med en gaffel. Låt brödkakorna jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Grädda hålkakorna i 10-12 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt bröden kallna under en bakduk. Jag gjorde en fralla av degen som kom från hålet i kakorna, den gräddades något kortare tid (tas ut när den fått fin färg).

15 kommentarer:

  1. Än är det för kallt tycker jag men snart så, dina frallor ser jättegoda ut!

    SvaraRadera
  2. vad fina de ser ut! såg ett liknande recept hos sofie på mumsfillibabba, och blev otroligt sugen på att testa! :=)

    SvaraRadera
  3. Enkelt och gott! Precis som de ska vara!

    SvaraRadera
  4. Åh, jag älskar hålkakor! Det här receptet ska jag prova!

    SvaraRadera
  5. Vad fina. Det är verkligen duktigt att baka eget bröd, kan inte påpeka det nog! Jag är så dålig på det, på sin höjd blir det scones...
    Vi har utflyktat litegranna, jag och familjen, men ser nog mest fram emot våren nu. Eller skidbacken om några veckor :)

    SvaraRadera
  6. Va mumsigt:-)! Ska definitivt testa detta recept!

    SvaraRadera
  7. Hålkakor var det längesen jag åt! Min mamma brukade alltid baka det! Det var också ett vanligt bröd när man åt kvällsmat hos mormor och morfar! Mysigt!

    SvaraRadera
  8. Det var länge sedan - sätter upp på min mentala baklista. ..och vad runda och fina du fick till dem med perfekt hål!

    SvaraRadera
  9. Ser hur goda ut som helst.. Brukar ofta baka hålkakor men även tekakor..

    SvaraRadera
  10. Vad lustigt, vi diskuterade just hålkakor innan idag, och så lägger du ut ett recept på såna, helt perfekt :-)

    SvaraRadera
  11. Bakverk och Fikastunder: När solen tittar fram blir det riktigt mysigt tycker jag men är det mulet så håller jag med om att det är för kallt.

    Charlotta: De är mycket goda.

    Annica - annicake: Det är de.

    Sannas Goda: Precis!

    Helena mitt i smeten: De blev mycket goda så jag kan rekommendera dem.

    Li: Härligt med några dagar i skidbacken. Jag försöker baka det mesta brödet men ibland hinner jag inte riktigt.

    Foodelicious.se: Gör det. :-)

    Sandra: Härligt med minnen.

    Mamma Mimmi: Min mentala baklista börjar bli alldeles för lång, vet inte riktigt när jag ska hinna prova allt. Jag hade nog mest tur att de blev runda. :-)

    Carola: Tekakor låter gott, det måste jag testa att baka snart.

    Linda - Bengtssons Baksida: Hihi... jag visste det, det var därför jag la ut receptet idag. ;-)

    SvaraRadera
  12. Åh sådana hade ju jag tänkt baka någon dag! =) Har ett recept ligger men får se om jag testar ditt istället. De ser jättegoda ut i alla fall.

    SvaraRadera
  13. Perfekt nu när det snart är sportlov! Så fina dina blev. Precis som allt annat du skapar :-)

    SvaraRadera
  14. Carro: Hoppas dina blir goda oavsett vilket recept du väljer. :-)

    Remsan: Tack! Ja, det kan väl passa bra om ni har sportlov.

    SvaraRadera