Har ni ätit någon semla än? Jag åt min första köpta semla förra veckan och i helgen blev det hembakade semlor. De hembakade är så mycket godare än de köpta. När man gör egna semlor kan man välja hur mycket fyllning och grädde man vill ha själv.
Nästa fråga är: Hur äter ni er semla? Jag äter gärna min med ett glas kall mjölk. Jag börjar med locket och sen äter jag upp resten av semlan.
SEMLOR
16 st
Deg:
35-40 g jäst (om receptet dubblas räcker 50 g)
125 g smör
2,5 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
0,5 kg vetemjöl (spar 0,5 dl till utbaket)
0,25 tsk salt
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
Mandelmassa (gärna hemmagjord)
Mjölk
Vispgrädde
Florsocker att pudra på locket
Gör så här:
Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda ihop alla ingredienser utom saltet. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela degen i 16 bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Pensla bullarna med ägg och grädda i 5-12 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Skär av toppen på bullen och gröp en liten grop i semlan. Blanda det urgröpta bullbrödet med lite mandelmassa. Tillsätt en skvätt mjölk så att fyllningen inte blir så torr. Fyll gropen i semlan med fyllningen. Vispa grädden och klicka på önskad mängd ovanpå fyllningen. Lägg på locket och pudra lite florsocker på.
Nästa fråga är: Hur äter ni er semla? Jag äter gärna min med ett glas kall mjölk. Jag börjar med locket och sen äter jag upp resten av semlan.
SEMLOR
16 st
Deg:
35-40 g jäst (om receptet dubblas räcker 50 g)
125 g smör
2,5 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
0,5 kg vetemjöl (spar 0,5 dl till utbaket)
0,25 tsk salt
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
Mandelmassa (gärna hemmagjord)
Mjölk
Vispgrädde
Florsocker att pudra på locket
Gör så här:
Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda ihop alla ingredienser utom saltet. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela degen i 16 bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Pensla bullarna med ägg och grädda i 5-12 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Skär av toppen på bullen och gröp en liten grop i semlan. Blanda det urgröpta bullbrödet med lite mandelmassa. Tillsätt en skvätt mjölk så att fyllningen inte blir så torr. Fyll gropen i semlan med fyllningen. Vispa grädden och klicka på önskad mängd ovanpå fyllningen. Lägg på locket och pudra lite florsocker på.
Mmmmm, jag älskar Semlor. Har fuskat ett tag med köpta men det är inte riktigt rätt - jag vet. Har en viss förkärlek för de som kallas för Grodor, där mandelmassan och grädden är blandad redan från början. Själv tänkte jag göra som du och baka egna att bjuda på till Fettisdagen den 8 mars.
SvaraRaderaNär jag äter en semla så börjar jag med locket, fortsätter med det kladdiga och avslutar med bullen. Min far äter alltid semlan mi varm mjölk, men det har jag inte fastnat för utan äter den naturell om man säger så.
Hoppas allt är bra med dig - TACK för fina ord på min blogg! KRAMAR i massor till dig
Det är så underbart nu med semletider, det är läckra bullar med vispgrädde på vartenda blogg, härligt! (min är inget undantag).
SvaraRaderaGott med hemmagjord mandelmassa med. Fuskade till mina senaste, men det gör inget för det var en snabbvariant och det ska ju gå fort. Men till nästa omgång ska jag också göra egen :)
Hej
SvaraRaderaJag har också bakat semlor redan (fastlagsbullor för mig) :) med hemmagjord mandelmassa. De är så goda! Jag börjar också med locket när jag äter bullen. Dina ser fina ut!
Semlor är vårens höjdpunkt :D
SvaraRaderaMatilda Bakar | Fotograferar: Det låter gott med Grodor. Jag fuskade och bakade innan Fettisdagen, kunde inte vänta. :-)
SvaraRaderaBland muffins och pelagoner: Ja, det är verkligen semlor överallt nu, inte konstigt att man blir sugen.
Hovkonditorn: Kul att så många bakar egna semlor.
Helena Ljunggren: Precis! Man har varit utan dem tillräckligt länge för att längta efter dem. :-)
Älskar semlor! Har fuskat och köpt två redan i år.. Ska väl få tummen ur och baka egna också..
SvaraRaderaÄter dem helst med en kopp kaffe, börjar med locket sen äter jag utifrån och in så man får extra mycket gott i slutet :)
Va fina dom är!
SvaraRaderaJag har inte ätit någon semla än, jag ska försöka baka egna snart, jag vill inte ha så stora semlor så mini-semlor blir perfekt hos oss, så kan man ta halva degen till semlor och andra halvan till kanelbullar :)
Mmm mumsigt med egna gjorda semlor. Har planerat att göra det själv om några veckor.
SvaraRaderaVad bra att du frågade om vad jag modellerar i, så jag fick tänka till lite. Jag hade nämligen glömt bort det märket jag gillar bäst :-) Och ska snart beställa mer.
Jag har har testat lite olika och tror nog jag gillar Wiltons Sp allra bäst. Den är lite lagom mjuk.
Bakels är också bra men det innehåller mjölk och det tycker jag är synd ur allergisynpunkt.
Ballinas funkar också, men jag kan tycka att det är synd att det liksom aldrig torkar, blir svårt att få figurer som är höga och vissa detaljer. Fast ibland kan det ju vara fördel förstås. Det är väl en smaksak. Men så tycker jag i alla fall :-) Skulle gärna testa fler märken iofs så säg gärna till om du gillar någon som jag inte vet.
Annica - annicake: Gott att spara det godaste till sist. :-)
SvaraRaderaEmelie: Minisemlor är bra och om man vill kan man ju alltid ta två. :-) Smart att göra hälften till kanelbullar.
Maria: Tack för svaret om SP. Jag är nöjd med min hemmagjorda men som sagt så skulle det vara kul att jämföra med en köpt.
Blir inte så ofta fastlagsbullar (man är väl Skåning:)) här hemma, inte riktigt Ankis favorit om man säger så... Håkan äter den rakt av som den är, Anki helst i varm mjölk, sk. hetvägg.
SvaraRaderajag har varken bakat eller ätit semla än. Hmm, kanske ska baka några nästa vecka då vi är i fjällen. Tänk nybakad semla med varm choklad. Mums!
SvaraRaderaSå gott med semlor, har ju redan gjort en omgång, men det får allt bli nya semlor till semledagen nästa vecka :-)
SvaraRaderaMårtenssons kök: Hetvägg har jag provat men det var inget för mig. :-)
SvaraRaderaErka Perka: Det låter jättegott med semla och varm choklad, framför allt om man varit ute och åkt skidor innan. :-)
Cupcakesfluffan: Det är smidigt när man kan baka nya när man själv vill. :-)
Här blir det semmelbak till helgen. Har längtat nog nu. Har iofs redan ätit en köpessemla redan och en semmelruta som jag bakat. Men den köpta var inge bra och rutan var som inte riktigt rätt :-)
SvaraRaderaJag äter min precis som du :-)
Apropå mandelmjöl så finns det att beställa lite här och där. Bla här:
http://www.lowcarbshop.se/mandelmjol-p-173.html
Jag ÄLSKAR semlor! Har redan ätit tre stycken och tycker att det är för lite... ;-) 8 mars är ju snart, måste köpa i veckan eller i alla fall till helgen. Har aldrig provat hetvägg så det måste jag också göra. En kopp kaffe eller te är gott till. Jag börjar med locket och sen äter jag resten av semlan, med sked. Många i min bekantskapskrets äter semlan med händerna, men alltid sked för min del. :-)
SvaraRaderaÅh jag älskar semlor men det har inte blivit så många. Bakade en omgång men de gick snabbt åt men det ska nog bli en ny omgång i slutet av veckan och sedan ska jag åka till Sverige och då ska jag frossa i semlor nästa vecka. Färska semlor är godast naturella till en kopp kaffe men har de fått en dag på nackan hamnar de i varm mjölk med lite kanel i, mums och gud vad sugen jag blev....
SvaraRaderaJa, det blev jättegott och var ju så himla enkelt! Varför köpa när det är så lätt att göra själv? :)
SvaraRaderajag håller med - kall mjölk, börjar med locket och tar sedan resten! :=)
SvaraRaderaGottGott!
SvaraRaderaLinda-Molledotta: Trevligt med semelbak. Tack för tipset om mandelmjölet. :-)
SvaraRaderaFridas kök: Jag äter med händerna, det går fortast då. :-)
Kaksmulan: Välkommen hem till Sverige igen, hoppas du får några riktigt goda semlor.
Monika: Tack för receptet.
Charlotta: Precis som jag. :-)
Jen: Jajemensan!
Näe, jag har faktiskt inte ätit någon ännu. Men när vi åkte förbi ett kondis idag så sa Lowe att han ville gå på fik någon dag och äta bullar med pulver på. Så det ska vi göra. Jag måste ha kaffe till min semla och så äter jag den rakt upp och ned utan att plocka isär den.
SvaraRaderaa ja gjorde semlatårtor,och det uppskattades.
SvaraRaderadock gillar jag inte och äta det.jag tycker du ska komma och tävla hos mig.vem vet,du kan ju vinna om du prövar lyckan.
Remsan: Klart att Lowe ska få en bulle med pulver på, vad gulligt sagt.
SvaraRaderaSmulansbakblogg: Ska kolla in tävlingen.
I helgen ska jag prova ditt semmelrecept! Hoppas de blir lika fina som dina! Sen ska det ätas semla med varm mjöl = hetvägg. Mums!
SvaraRaderaMarina: De blir säkert bra. :-)
SvaraRadera