tisdag 30 november 2010

Fruktbröd

Det här brödet smakar jul. Antagligen beror det på kardemumman som ger brödet dess härliga smak eller så är det frukten och nötterna som drar tankarna till julen. I vilket fall som helst så doftar det ljuvligt när det här brödet gräddas, för att inte tala om hur gott det är att äta. Brödet smakar väldigt mycket i sig och kan i stort sett ätas som det är eller tillsammans med lite ost.

Ett tips är att lägga den torkade frukten i en värmetålig skål och hälla uppkokat vatten över. Låt det stå ett tag, sen är det mycket lättare att skära den torkade frukten utan att det klibbar. Dessutom bidrar det till ett saftigare bröd då frukten inte drar åt sig all fukt i brödet.

I orginalreceptet används även hasselnötter men jag har bytt ut den mängden mot sötmandel istället.






FRUKTBRÖD
2 st

Dag 1, kväll:
100 g rågsurdeg (1 dl)
300 g ljummet vatten (3 dl)
180 g rågmjöl (3 dl)

Dag 2, morgon:
3 g hel kardemumma ( 1 tsk)
200 g rågsikt (3,5 dl)
50 g vatten (0,5 dl)
10 g salt (0,5 msk)
25 g mörkt muscovadosocker (0,5 dl)
50 g hela valnötskärnor (1 dl)
75 g hel sötmandel(1,5 dl)
50 g russin (0,75 dl)
100 g torkade fikon (8-10 st)
100 g torkade aprikoser (10-12 st)

Gör så här:
Blanda rågsurdeg, vatten och rågmjöl på kvällen i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på ett varm ställe, 22-24 grader, över natten. Ett bra ställe brukar vara i skåpet ovanför kylskåpet.

På morgonen stöter du kardemumman i en mortel. Blanda sedan surdegen från gårdagen med övriga ingredienser utom frukt och nötter i en bunke och rör med träslev/trägaffel i någon minut. Dela finkonen i halvor eller tredjedelar och tillsätt dem tillsammane med resten av frukten och nötterna. Blanda ytterligare någon minut. Det blir en riktigt kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa 3-5 timmar.

Smörj två 1-litersformar och klicka i degen (jag har även gjort brödet i 1,5-litersform men gräddade då lite kortare tid). Låt bröden jäsa under en bakhandduk tills den rest sig lite, ungefär en timme.

Grädda brödet i 25 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Lägg över en aluminiumfolie om det ser ut som att bröden får för mycket färg. Låt brödet svalna på ett ugnsgaller.


Receptet hämtat från boken Surdegsbröd

söndag 28 november 2010

Lussekatter

Hoppas att ni har en trevlig första advent! Här har det julbakats hela helgen och ett av bakverken är lussekatter. Nu ligger alla lussekatter i frysen, några påsar är öronmärkta med "lucia", "julafton" och "juldagen" för att vara säker på att de inte är slut när vi verkligen ska ha dem. Algot hjälpte till att baka och rullade ihop alla lussekatter, visst blev de fina!

Jag tänkte berätta en rolig historia angående det här receptet:
På julafton för några jular sedan serverades som vanlig lussekatter till julfikat. Min mamma berömde lussekatterna och sa att det här receptet måste hon skriva av för hon tyckte att de var så saftiga och goda. Hon häpnade något när jag berättade att det var hennes recept jag använde. Slutsats: Även om man använder samma recept blir resultatet inte alltid det samma. Se gärna mina tips längst ner under receptet.






LUSSEKATTER
40 st

Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
225 g smör
1 g saffran (2 paket) + 1 st sockerbit
2 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
1 kg vetemjöl, spar 1 dl till utbaket

Pensling:
1 ägg
pärlsocker eller russin

Gör så här:
Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. Blanda ihop alla ingredienser. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.

Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela degen i 40 bitar. Rulla långa korvar av degen och rulla ihop till lussekatter. Låt lussekatterna jäsa under bakduk ca 60 minuter.

Pensla lussekatterna med ägg och ha på pärlsocker eller russin. Grädda i 4-10 minuter i 275 grader i mitten av ugnen. Låt lussekatterna svalna på ett galler under en bakduk.

Tips för goda lussekatter:
- Titta på degen och inte på tiden. Låt degen jäsa till dubbel storlek vid första jäsningen. Tiden varierar beroende på degens temperatur.
- Jobba in så lite mjöl som möjligt i degen vid utbaket.
- Se till att inte grädda lussekatterna för länge. Så fort de fått lite färg ska de ut ur ugnen. Mina blev klara efter ca 4,5 minut.
- Frys in lussekatterna så fort de svalnat så håller de sig saftiga och fina.

lördag 27 november 2010

Vinnaren av boken "Vi bakar och lagar mat" är...

Många var med och tävlade om boken "Vi bakar och lagar mat", en bok som passar perfekt till barn som vill testa på att vara med i köket.

För att vara med i tävlingen skulle man berätta vilken kaka man förknippade mest med julen. De här är tävlingsdeltagarnas mest juliga kakor:
pepparkakor * mjuk pepparkaka * franska skurna pepparkakor * lussebullar * mjuk saffranskaka * snöstjärnor (mandelkakor med vit snöig glasyr) * struvor * dammsugare * gifflar med valnötter * polkabräck * saffransbiscotti * hasselnötskakor * brysselkex * rippelkaka med smak av choklad och apelsin * potatisbakelser * knäck * korintkaka * radiokaka med pepparkakskryddor * klenäter * kanelpinnar * mörstjärnor * rullade rån * kanelstänger

Vinnaren av boken "Vi bakar och lagar mat" är Jenny. Jenny förknippar pepparkakor med julen. Grattis Jenny! Maila mig din adress så kommer boken med posten (bakgladje@gmail.com).


fredag 26 november 2010

VAB:ar och förbereder julens bak

Algot klagade på ont öra i natt och vaknade med feber, stackarn. Så idag är jag hemma och VAB:ar.

Medans vi lyssnar på Algots julskiva med julmusik och julberättelser passar jag på att förbereda julens bak. Frukten till fruktkakan ligger och drar i konjak och pepparkaksdegen är hopknådad och instoppad i kylskåpet i väntan på att Algot ska känner sig piggare och vara sugen på att vara med och göra pepparkakor.

Algot föreslog att vi skulle dricka lite glögg senare idag och det tror jag absolut att vi ska göra. Trots en lite febrig kille så har vi det riktigt mysigt här hemma och julstämningen börjar infinna sig.



torsdag 25 november 2010

Dekorerade kakor i orange och brunt

Fikabordet på Magnus 40-årsfest innehöll inte bara tårta. Det bjöds även på dessa dekorerade kakor, självklart i samma färger som den stora tårtan och den glutenfria tårtan.





Dessa kakor består av:
Vaniljkakor utan bakpulver dekorerade med sugarpaste, marsipan, mörk chokladsugarpaste och små sockerkulor.

onsdag 24 november 2010

Glutenfri tårta till Magnus 40-årsfest

En av gästerna på Magnus 40-årsfest är glutenallergiker och det vore ju synd om han skulle ha blivit utan tårta. Jag gjorde därför en liten glutenfri tårta till honom med samma fyllning som i den stora tårtan.


Tårtan bestod av:
Glutenfri ljus tårtbotten (15 cm) fylld med päronmousse och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste och mörk chokladsugarpaste.

måndag 22 november 2010

Stor tårta till Magnus 40-årsfest

Precis efter att vi äntligen fått till släktkalaset för Magnus så var det dags för en stor 40-årsfest tillsammans med vänner och bekanta. Festen började med fika och självklart hade jag bakat tårta. Här ser ni en av tårtorna.

Det blev en intensiv veckan med diverse förberedelser och bakning inför festen men resultatet blev väldigt bra. Vi bjöd på fika, buffé och snacks. För de riktigt kvällspigga blev det även korv med bröd framåt nattkvisten. Jag får passa på att tacka alla våra härliga vänner för att ni kom och firade Magnus!

Precis som till brandbilstårtan hjälpte Magnus till med att skära ut en tårtbricka i plexiglas. Perfekt när ingen bricka man redan har passar i storlek.





Tårtan bestod av:
Ljus långpannetårtbotten fylld med päronmousse och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste och mörk chokladsugarpaste.

söndag 21 november 2010

Påminner om tävlingen

Ni glömmer väl inte att tävla om den härliga bak- och matboken "Vi bakar och lagar mat". Sista tävlingsdag är den 26 november. Klicka på bilden ovan för att komma direkt till tävlingen.

Bloggutmaning

För ett tag sedan fick jag en bloggutmaning av Johanna med bloggen Bland muffins och pelagoner och även från bloggen Mumsigheter. Utmaningen går ut på att göra en liten lista om mitt kök.

1. Nämn 3 saker du alltid har i kylskåpet.
(förutom mjölk, smör och ketchup...)
* Ägg
* Äppelmos
* Surdegar

2. Nämn 3 saker som du alltid har i din frys.
* Kyckling
* Matbröd
* Kakor

3. Nämn 3 saker som du alltid har i ditt skafferi.
* Mjöl av olika slag
* Florsocker
* Knäckebröd

4. Nämn 3 saker som du älskar men sällan köper eftersom att det är dyrt.
* Det finns säkert många saker men det jag kommer på är riktigt fin mörk choklad.

5. Länka till de tre som du utmanar.
* Helena med bloggen Helena, mitt i smeten
* Erika med bloggen Erka Perkas kök
* Lisa med bloggen Sockerrus

lördag 20 november 2010

Jag har blivit utmanad

Jag har blivit utmanad av:
* Annelie på bloggen I mitt kök
* Madde på bloggen Maddes mumms
* Milla på bloggen Millas surdegar
* Lisa på bloggen Sockerrus.


4 matprogram jag gärna ser:
* Jag tittar bara på ett matprogram för tillfället och det är "Hell’s Kitchen". Jag vet att det går många matprogram på TV just nu, men jag har inte tid att titta på alla.

4 saker jag ätit idag:
* Smörgås med ost och gurka
* Te
* Provsmakat lite kola till en kakfyllning
* En halvfärdig småkaka utan fyllning. Kolan ovan skulle klickas i men den räckte inte riktigt till alla kakor så vi provsmakade utan kolafyllning.

4 smaker jag längtar efter:
* Just nu längtar jag efter riktig mat eftersom jag bara ätit smörgåsar, kola och kaka idag.
* Lussebullar
* Julmat (Jansson, anjovisrulle, sill, lax...)
* Alla Magnus kötträtter. Jag har en man som är väldigt duktig på att laga mat.

4 saker på önskelistan:
* En vit jul
* Bakböcker
* Mer utrymma för alla bak- och tårtsaker
* Hårklippning (undrar om det är kört att få en tid hos frissan innan jul?)

4 smaker jag avskyr:
* Stuvningar
* Chokladpudding
* Sylta
* Svamp, fast jag håller på att vänja mig vid smaken

4 personer jag utmanar:
* Malin med bloggen Get it on
* Therése med bloggen Jag ska också äta och göra allt som alla andra!
* Bullemamman
* Maria med bloggen Marias baksida

Cherry on Top Award

Jag har fått ytterligare en Cherry on Top Award. Den här gången har jag fått den av:
- Annelie som har bloggen I mitt kök.
- Madde som har bloggen Maddes Mumms.
- Jennie som har bloggen Sweetsugarcakes.
- Gun som har bloggen Kaksmulan
- Lisa som har bloggen Sockerrus
Härliga bloggar fyllda av mumsiga bakverk. Ta er en titt hos dessa härliga tjejer.

Tack så mycket för att ni tycker att min blogg förtjänar en award som denna. Eftersom jag redan skickat awarden vidare gör jag det inte denna gång.

Beautiful Blogger Award


Jag har fått ytterligare en Beautiful Blogger Award. Den här gången fick jag den av Madde som har bloggen Madde Mumms, en blogg fylld med härliga bakverk. Tack så jättemycket Madde! Jag blev väldigt glad när jag såg att du gett mig denna award. Eftersom jag redan skickat awarden vidare gör jag det inte den här gången.

fredag 19 november 2010

Solros- och tranbärsbröd

Om ni tycker om bröd med mycket kärnor, frön och torkad frukt så är det här brödet perfekt. Det är inte sista gången jag bakar det här brödet, det blev en favorit här hemma. Det blev saftigt och gott. Receptet innehåller aprikoser men det hoppade jag över och hade i extra tranbär istället. Det blev väldigt vackert med tranbär i, när man skar en skiva tittade de röda bären fram.




SOLROS- OCH TRANBÄRSBRÖD
2 st

Steg 1:
250 g vatten
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g klippt råg
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser (Jag hoppade över aprikoserna)

Steg 2:
Blandningen från steg 1 och aprikoserna
400 g vatten
100 g rågsurdeg
40 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär (jag hade 150 g)
havreflingor till topping

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till steg 1 utom aprikoserna i en bunke. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.

Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag. Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser utom tranbär och aprikoser. Arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt aprikoser och tranbär och arbeta in dem i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

Dela degen och lägg i två smorda brödformar. Strö på havreflingor och låt jäsa under bakduk i ca två timmar (jag fick sätta in dem i ugnen tidigare för de höll på att smita ur sina formar).

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. Grädda bröden drygt en timme eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.

Stjälp upp bröden och låt dem svalna. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.


Receptet härmtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri

onsdag 17 november 2010

Steg för steg: Att skära ut text i sugarpaste

När jag gjorde min legotårta så var det flera som undrade hur jag gjorde när jag skar ut texten eftersom jag inte använde någon utstickare. Här visar jag hur jag gick tillväga.

1. Det du behöver är penna, papper, sax, sugarpaste, kavel och verktyget cutting wheels.


2. Skissa texten på ett papper i den storlek du vill ha den.


3. Klipp ut bokstäverna ut papperet.


4. Kavla ut sugarpasten och lägg pappersbokstaven ovanpå.


5. Kavla väldigt lätt ovanpå papperet så att papperet gör ett litet avtryck i sugarpasten. Se till att inte trycka för hårt, då dras sugarpasten ut och bokstaven blir avlång.


6. Tittar man noga på sugarpasten så ser man konturerna på bokstaven.


7. Använd verktygen cutting wheels och skär ut bokstaven. Man kan behöva använda något spetsigt för att komma åt ordentligt i hörnen, en tandpetare fungerar bra.


8. Så där! Nu är en bokstav klar, bara att fortsätta med de andra.


9. För att få texten som legologgan la jag alla vita bokstäver på utkavlad svart marsipan. Jag använde verktygen cutting wheels och skar en liten bit utanför kanten på de vita bokstäverna. Sen la jag allt på utkavlad gul sugarpaste och gjorde likadant. Slutligen la jag allt på utkavlad röd marsipan och skar ut en fyrkant.

tisdag 16 november 2010

Nu behöver jag er hjälp!

Några av er kanske minns att jag var på en Kakträff med sju tjejer och sju sorters kakor innan sommaren. Nu är det dags igen och den här gången ska jag baka en småkaka, men vilken? Jag skulle bli jätteglad om ni hjälper mig med att länka till era bästa kakrecept eller maila recepten till mig (bakgladje@gmail.com) så att jag får massor av idéer.

Jag kan bjuda på några cake balls idag. Dessa är långt ifrån de snyggaste jag gjort. Men, men... allt kan inte bli vackert. Jag kan trösta mig med att de i alla fall blev väldigt goda. Hallonen i smeten gjorde sig väldigt bra tillsammans med den vita chokladen.



Dessa cake balls består av:
Cake balls med hallonsmak doppade i vit choklad och dekorerade med strössel.

fredag 12 november 2010

A cup of cake

När jag såg de här muffinsformarna så visste jag direkt att jag ville ha dem. Jag har gått och drömt om dem ett tag och så slog jag till när vill-ha-begäret tog överhand. Hemma hos oss så har bakgrejer ökat i volym väldigt mycket under det senaste året och det är inte alltid lätt att veta vart man ska förvara allt. Men vem kan motstå dessa? Inte jag i alla fall.

Får det lov att vara en kopp kaka?






Dessa cupcakes bestod av:
Enkla chokladmuffins med en fyllning av lemon curd och spritsade med cream cheese frosting. Dekorerade med mjuka sockerkulor.

onsdag 10 november 2010

Rosa cookie-pops

Jaha, så har jag en ny favorit bland kakorna igen. Dekorerade kakor är ju hur kul som helst. Det är lite enklare än cupcakes och tårtor men ändå får man pyssla och dekorera en massa. Den här gången blev det hjärtan på pinne i rosa och rött och några småkakor i samma form och färg. Visst blir man glad när man ser dessa?

De här vaniljkakorna är väldigt goda men vill du göra dekorerade kakor som håller formen när de gräddas så ska du använda receptet till Vaniljkakor utan bakpulver istället. Hur du gör cookie-pops (kakor på pinne) kan du läsa om här och hur du dekorerar dessa kakor med marsipan eller sugarpaste kan du läsa om här.

I november är temat för Månadens sötsak "Färgglatt". Jag tycker mina kakor blev färggranna och därför är detta mitt bidrag.








Dessa kakor består av:
Vaniljkakor dekorerade med sugarpaste och marsipan.

måndag 8 november 2010

Stjärnskådningstårta

Magnus 40-årskalas med släkten blev äntligen av och här har ni tårtan som det bjöds på. En av Magnus stora intressen är rymden och han tittar gärna på stjärnorna. Tanken med tårtan är att Magnus sitter på jorden och blickar ut över stjärnhimlen. På den lilla stjärnkartan ser ni Karlavagnen.

Det är första gången jag modellerar en människa och det var inte det lättaste. Nu efteråt finns det massor som jag skulle ha gjort annorlunda. Tröjan tror jag att jag satte på minst tio gånger och ansiktet blev väldigt platt. Men det är väl tur man gör misstag för då har man möjligheten att göra det bättre nästa gång. Jag är ändå nöjd med tårtan och den blev dessutom väldigt god.









Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med lemoncurdgrädde och mörk chokladkräm. Spacklad med mörk chokladsmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationer i hemmagjord sugarpaste och marsipan.