Nu är det sommar och värmen har verkligen slagit till ordentligt. Det är skönt att tillbringa dagarna vid vattnet eller åka och titta på härliga utflyktsmål. Glöm inte att packa matsäcksväskan med de här fyllda gifflarna.
De här gifflarna är perfekta att ha med sig som matsäck när man åker på utflykt eller tar en heldag vid stranden. Baka i förväg och frys in i lagom portsionspåsar. Ta upp gifflarna ur frysen och låt de tina i matsäcksväskan. Du behöver inte krångla med att bre smörgåsar eftersom fyllningen redan finns i bröden.
Varje sommar sen några år tillbaka har jag bakat de här gifflarna och jag tröttnar inte på dem. Det svåraste är att få dem att räcka till själva matsäcken eftersom vi gärna provsmakar en eller två när det doftar nybakat i hela huset.
Fyllningen kan givetvis bytas ut mot något annat. Har du något förslag på fyllning som skulle kunna passa?
FYLLDA GIFFLAR
16 st
Deg:
50 g jäst
1 dl vatten
2 dl filmjölk
50 g smält smör
1 msk brödsirap
0,5 dl Fibrex (kan uteslutas, minska då mängden vatten till 0,5 dl)
2 ägg
8-9 dl vetemjöl (480-540 g)
1 tsk salt
Fyllning:
120 g strimlad skinka
50 g soltorkade tomater, strimlade
70 g riven ost
Oregano
Pensling:
1 ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt filmjölken, smöret, sirapen, äggen och fibrex. Knåda in mjölet och låt degen knåda 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken med plastfolie över i ca 30 minuter eller tills degen är dubbelt så stor.
Medans degen jäser kan du passa på att göra fyllningen. Strimla skinkan och de soltorkade tomaterna. Blanda ihop i en skål tillsammans med riven ost och oregano.
När degen jäst klart, ta upp den och knåda den blank. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en stor cirkel. Skär cirkeln i åtta trekanter. Fördela fyllningen på basen av varje degtrekant och rulla ihop mot spetsen. Lägg gifflarna på en plåt och låt de jäsa 20 minuter under bakduk.
Penla gifflarna med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen 7-10 minuter i 250 grader tills de blir gyllenbruna. Låt bröden svalna på galler under bakduk.