fredag 30 juli 2010

Cupcakes med nyckelpigor

Vi bjöd över några vänner på fika och då gjorde jag de här cupcakesen. När vännernas äldsta son skulle peta bort frostingen (den ville han inte ha) så åkte locket på muffinsen också av och fyllningen visade sig. Han utbrister då: "Är det snigelslem i den!", varpå alla barnen undrade om jag verkligen hade fyllt deras muffins med snigelslem? Det hade jag naturligtvis inte, det var bara lemon curd.

Dekorationen fick bli somrig och jag försökte mig på att modellera nyckelpigor. Tyvärr var det väldigt varmt när jag skulle fota cupcakesen så nyckelpigorna svettades en aning och blev alldeles blanka.





Dessa cupcakes bestod av:
Chokladmuffins med en fyllning av lemon curd och spritsade med mjölkchokladfrosting och vitchokladfrosting. Dekorationer i sugarpaste och sockerpärlor.

Hur man enkelt spritsar med två olika frostingar kan du se här.

torsdag 29 juli 2010

Förhandstitt - Nyckelpigor

Här kommer en liten förhandstitt på några glada nyckelpigor som jag gjort. Några tittade i kors men de blev ganska söta tycker jag.

tisdag 27 juli 2010

Spisbröd på gammalt vis

Ibland när jag har filmjölk hemma går jag upp tidigt och bakar det här brödet till frukost. Spisbröd heter det eftersom man steker det i stekpanna på spisen. Brödet äts helst medans det fortfarande är lite ljummet. Eftersom jag vill äta brödet när det är nygjort gör jag ofta bara halv sats.

Den snygga brödhandduken är en av flera bakdukar min mamma har sytt till mig.


SPISBRÖD
16 st

75 g smör
11 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
5 dl filmjölk

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt filmjölken och smöret. Arbeta snabbt ihop en slät deg.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 16 bitar. Kavla ut varje degbit till en rund kaka. Kavla med en kruskavel eller nagga kakan med en gaffel.

Stek bröden i en torr och het stekpappa tills de fått fin färg, ca 2 minuter på varje sida. Lägg spisbröden på hög under en bakduk att svalna något. Serveras lite ljummna.

måndag 26 juli 2010

Kaka med jordgubbar, rabarber och vit choklad

Nu har jag plockat de sista jordgubbarna i jordgubbslandet. Kombinationen jordgubbar och rabarber hade jag hört skulle vara gott tillsammans så jag passade på att testa. Jag slängde även i lite vit choklad i kakan.

Jag hade köpt nya fina formar på Åhléns som jag testade. Tyvärr uppfyllde de inte alls mina förväntningar. Formen vek ut sig och kakan blev bred och ful. Som tur är påverkade det inte smaken. Formen var väldigt liten, därför använde jag en halv sats sockerkakssmet. Om du har en större form kan du använda en hel sats smet.

Nu när jag testat kan jag säga att jordgubbar, rabarber och vit choklad är en utmärkt kombination som jag kan rekommendera er att testa. Kakan serverades med vaniljsås.


KAKA MED JORDGUBBAR, RABARBER OCH VIT CHOKLAD
1 st

0,5 sats Mammas sockerkaka
1 dl jordgubbar
2 stjälkar rabarber
50 g vit choklad

Gör så här:
Blanda smeten till Mammas sockerkaka. Smöra och bröa en form och häll smeten i formen. Skiva jordgubbarna, slanta rabarbern och hacka chokladen och fördela ut över kakan. Grädda i 35-40 minuter i mitten av ugnen i 175 grader. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den, frukten gör att den blir kladdig och lätt fastnar i botten.

Tillägg 2010-07-27: Jag fick tipset att ställa pappersformen i en vanlig ugnsform medans kakan gräddas. Det kanske kan rädda kakan från att svälla ut och bli bred och ful.

fredag 23 juli 2010

Chokladbiskvier till svärfar

Mandlarna som maldes igår skulle användas till dessa ljuvliga kakor. Det är inte bara jag som tycker om dem, min svärfar är fötjust i chokladbiskvier vilket ger mig en bra anledning att baka just de här kakorna till honom. Många kanske tror att det är svårt att göra chokladbiskvier men det är faktiskt väldigt enkelt. Jag fick receptet från en kollega på jobbet som övertalade mig att testa och nu har jag bakat efter det här receptet vid flera tillfällen.

Har du inte tid att göra alla moment på samma dag så gör mandelbottnarna en dag och frys in dem som de är. Bre på smörkrämen en annan dag och stoppa tillbaka kakorna i frysen. Ha på chokladtoppingen vid ett tredje tillfälle.


CHOKLADBISKVIER
20 st

Mandelbotten:
200 g sötmandel
200 g florsocker
2 äggvitor

Smörkräm:
100 g osaltat smör
90 g florsocker
1 äggula
2 msk kakao

Garnering:
100 g mörk choklad
0,5 tsk olja

Gör så här:
Börja med att skålla och mal mandeln. Blanda i florsocker. Vispa äggvitorna tills de är vita och fluffiga och vänd ner dem i mandeln och florsockret försiktigt. Klicka ut smeten på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Fukta fingrarna med lite vatten och jämna till kakorna så att de inte blir så toppiga. Grädda mitt i ugnen 9-10 minuter i 200 grader. Lossa kakorna försiktigt och låt dem svalna på ett galler.

Rör ihop ingredienserna till smörkrämen. Vänd mandelbottnarna och bre på smörkräm på varje kaka. Se till att smörkrämen blir lite toppig. Ställ in kakorna i frysen och låt dem bli rejält kalla innan du fortsätter.

Smält chokladen och blanda i olja. Låt chokladblandningen svalna något. Ta fram kakorna ur frysen och doppa smörkrämsidan i chokladen. Lägg dem kallt att stelna.

Dessa kakor kan med fördel frysas. Styckfrys dem på en bricka och lägg sedan i en burk eller i en påse.

torsdag 22 juli 2010

Sonen hjälper till i köket

När jag plockade fram de skållade mandlarna och mandelkvarnen så dröjde det inte länge förrän sonen kom och undrade om han inte kunde få hjälpa till att mala. Självklart fick han hjälpa till, det är bara roligt när han vill vara med och pyssla i köket. Dessutom är han otroligt duktig på att mala mandel.

Kan ni gissa vad de malda mandlarna ska användas till?

onsdag 21 juli 2010

Citronbröd

Det här brödet är ett experiment som visade sig vara riktigt lyckat. Idéen fick jag av Sara som jobbar på mitt jobb nu under sommaren. Sara hade smakat ett bröd med citronskivor på och berättade att hon tyckte det var väldigt gott... och då var jag ju bara tvungen att testa.

Citronen avger en härlig smak precis vid brödskorpan. Brödet i sig tog inte smak av citronen, så nästa gång ska jag testa att riva i citronskal i degen.

Tack Sara för idéen, jag kommer att baka med citronskivor fler gånger.






CITRONBRÖD
1 st

25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
20 g brödsirap
4 dl durumvetemjöl (260 g)
8 dl vetemjöl (480 g)
1 tsk salt
Tunnt skivade citronskivor
Flingsalt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och blanda ut jästen med vattnet. Tillsätt olivolja och brödsirap. Knåda in durumvete och vetemjöl och knåda ca 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Använd olivolja att olja in en avlång form med. Låt degen jäsa i formen 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Ha en gammal plåt inställd i botten av ugnen medans ugnen blir varm.

Stjälp upp degen på en plåt. Tryck fast citronskivorna och strö på flingsalt. Sätt in brödet i mitten av ugnen. Häll iskallt vatten i bottenplåten och stäng snabbt ugnsluckan så att inte ångan åker ut. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Vädra ur ugnen efter 20 minuter och passa då på att sticka in en termometer i brödet. Grädda brödet totalt 25-30 minuter eller till innertemperaturen på brödet är 98 grader. Låt brödet svalna på galler under en bakduk.

tisdag 20 juli 2010

Cupcake med fjäril och tvåfärgad frosting

Jag känner att jag behöver öva mer på att spritsa. Ibland blir resultatet jättebra och andra gånger blir det bara pannakaka. Den här cupcaken gjordes mest för att få öva på spritsningen och jag tycker jag lyckades ganska bra den här gången.

Det här får även bli mitt bidrag till Månadens sötsak hos bloggen Söta saker. Den här månaden är temat "Två smaker". Mina smaker är choklad och citron.


Den här cupcaken bestod av:
Chokladmuffins fylld med lemon curd och spritsad med mjölkchokladfrosting och vitchokladfrosting. Dekorationen gjord i flowerpaste.

Hur man enkelt spritsar med två olika frostingar kan du se här.

måndag 19 juli 2010

Lyxig rabarberpaj

Vill du göra en lyxig variant av rabarberpaj så är det här recept perfekt. En riktigt smarrig paj som gärna avnjuts tillsammans med en kula vaniljglass eller vispad grädde.




LYXIG RABARBERPAJ
1 st

Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning:
2 ägg
1,5 dl strösocker
3 msk smält smör
1 msk vetemjöl
3 dl rabarber i små bitar

Gör så här:
Hacka ihop pajdegen och låt den vila kallt någon timme. Kavla ut och lägg i en form diameter 25 cm. Spara lite av degen till rutmönster ovanpå. Förgrädda pajskalet 8-10 minuter i 200 grader.

Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt smör, mjöl och rabarber. Häll smeten i en pajformen och lägg på några remsor av deg så att det bildas ett rutmönster. Grädda ca 25 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Servera rabarberpajen något ljummen.


Månadens bloggtema på Matfeed är sommar och det här är mitt bidrag.


söndag 18 juli 2010

När det är svalare ute då går ugnen varm

Idag är det lite kyligare och nu ska jag passa på att baka. Någon kaka ska det bli och om jag hinner blir det kanske även något matbröd. Har ni något gott matbröd som ni kan tipsa om?

Igår vid lunchtid tittade jag in på bloggen och såg till min förvåning att jag hade redan då fått lika många besökare som jag normalt sett har under ett helt dygn. Svaret till varför så många tittat in hos mig såg jag när jag surfade runt bland andra matbloggar. Tea som har bloggen Söta saker lägger varje vecka ut lördagslänkar till andra matblogginlägg som hon tipsar om och den här veckan hade hon länkat till mina fyllda gifflar. Vill du läsa Teas lördagslänkar kan du göra det här. Jättekul att så många tittade in hos mig igår.

fredag 16 juli 2010

Fyllda gifflar - Perfekt till utflykten

Nu är det sommar och värmen har verkligen slagit till ordentligt. Det är skönt att tillbringa dagarna vid vattnet eller åka och titta på härliga utflyktsmål. Glöm inte att packa matsäcksväskan med de här fyllda gifflarna.

De här gifflarna är perfekta att ha med sig som matsäck när man åker på utflykt eller tar en heldag vid stranden. Baka i förväg och frys in i lagom portsionspåsar. Ta upp gifflarna ur frysen och låt de tina i matsäcksväskan. Du behöver inte krångla med att bre smörgåsar eftersom fyllningen redan finns i bröden.

Varje sommar sen några år tillbaka har jag bakat de här gifflarna och jag tröttnar inte på dem. Det svåraste är att få dem att räcka till själva matsäcken eftersom vi gärna provsmakar en eller två när det doftar nybakat i hela huset.

Fyllningen kan givetvis bytas ut mot något annat. Har du något förslag på fyllning som skulle kunna passa?





FYLLDA GIFFLAR
16 st

Deg:
50 g jäst
1 dl vatten
2 dl filmjölk
50 g smält smör
1 msk brödsirap
0,5 dl Fibrex (kan uteslutas, minska då mängden vatten till 0,5 dl)
2 ägg
8-9 dl vetemjöl (480-540 g)
1 tsk salt

Fyllning:
120 g strimlad skinka
50 g soltorkade tomater, strimlade
70 g riven ost
Oregano

Pensling:
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt filmjölken, smöret, sirapen, äggen och fibrex. Knåda in mjölet och låt degen knåda 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken med plastfolie över i ca 30 minuter eller tills degen är dubbelt så stor.

Medans degen jäser kan du passa på att göra fyllningen. Strimla skinkan och de soltorkade tomaterna. Blanda ihop i en skål tillsammans med riven ost och oregano.

När degen jäst klart, ta upp den och knåda den blank. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en stor cirkel. Skär cirkeln i åtta trekanter. Fördela fyllningen på basen av varje degtrekant och rulla ihop mot spetsen. Lägg gifflarna på en plåt och låt de jäsa 20 minuter under bakduk.

Penla gifflarna med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen 7-10 minuter i 250 grader tills de blir gyllenbruna. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

torsdag 15 juli 2010

Steg för steg: Spritsa med tvåfärgad frosting

Det kan förhöja både synintrycket och smakupplevelsen att dekorera sina cupcakes med två olika frostingar. Här visar jag hur du enkelt spritsar med två frostingar. Jag använde mjölkchokladfrosting och vitchokladfrosting.


1. Fyll varsin spritspåse med olika frosting.


2. Klipp av spetsen på båda spritspåsarna.


3. Stoppa de fyllda spritspåsarna i ytterligare en spritspåse.


4. Nu är det bara att spritsa som vanligt.


5. Klart! Visst blir det fint?

onsdag 14 juli 2010

Steg för steg: Att fylla en muffins

Att fylla en muffins med någon god fyllning kan förhöja smaken väldigt mycket. Det är dessutom inte alls svårt att göra det. Här visar jag hur du enkelt fyller en muffins. Jag har en chokladmuffins som jag fyller med lemon curd.


1. Använd en liten vass kniv och skär ur en bit av toppen av muffinsen.


2. Placera fyllningen i muffinsgropen.


3. Sätt tillbaka locket. Svårare än så är det inte.

tisdag 13 juli 2010

Beautiful blogger award


Jag har fått en blog award av Sana som har bloggen made by love och om du inte besökt den bloggen tidigare så är den absolut värd ett besök. Den är fylld med massor av fina bakverk och vackra bilder. Tack så mycket Sana, jag blev jätteglad! Jag kunde väl aldrig tro att någon var intresserad av mina bakverk när jag startade min blogg.

När man fått utmärkelsen bör man
- kopiera in award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den
- tacka och länka till den som nominerade en
- nominera sju andra bloggare och länka till dem
- berätta sju intressanta saker om sig själv


Här kommer sju saker om mig:

1. Jag bor i Linköping tillsammans med min man Magnus och vår son Algot, snart 5 år.

2. Jag är uppvuxen i Dalarna men har ingen dialekt kvar av dalmålet tyvärr.

3. Jag läser mängder av mattidningar och receptböcker. Jag får aldrig nog. Jag älskar att baka, om någon missat det. Jag gillar även att laga mat men där är min man överlägsen, han lagar så god mat.

4. Jag älskar musik och har själv spelat fiol, cello och piano. Tyvärr blir det inte så mycket spelande nu för tiden med det är väl aldrig för sent att ta upp det igen.

5. Jag gillar att träna och favoritträningen är step up. Under senvåren och försommaren har det dock inte blivit så mycket på grund av en segdragen förkylning.

6. Jag läser gärna böcker och försöker gärna läsa böcker på engelska.

7. Vi har en stor trädgår, men trädgårdsarbete är inte riktigt min grej. Jag står hellre i köket och bakar.


Det finns så otroligt många fina bloggar men jag måste ju begränsa mig. Det här är de boggar jag vill nominera som är värda ett besök:

Bagerskan
Karin har en rolig och personlig blogg med bilder, recept och experimentbakning.

Gränslösa tårtor
Kajsa gör helt otroliga tårtor, det finns nog inga gränser för vad hon klarar av att göra i tårtväg.

Kakbiten
Fina tårtor och cupcakes. Bjuder även på en den steg-för-steg-beskrivningar.

Thumman, Tussen och Tassen
Supersöta tårtor

Marias baksida
Maria gör otroligt söta tårtor och delar även med sig av andra bakverk.

Tårtan
Lena bakar fina tåror med är jättteduktig på att modellera figurer.

Bara en kaka till...
Helena har en jättefin blogg med massor av fina bilder.


Tillägg 2010-07-14:
Annica som har bloggen Annicake har också skickat denna award till mig. Tusen tack Annica, jag blir alldeles rörd! För er som inte kollat in Annicas blogg så tycker jag att ni ska göra det, den är väl värd ett besök.

måndag 12 juli 2010

Rabarbersockerkaka i långpanna

Min man, Magnus, bjöd hem sitt arbetsteam tillsammans med deras respektive på en grillkväll. Det var första gången jag träffade flera av dem och det var trevligt att få se personerna bakom namnen jag hör Magnus prata om på kvällarna. Självklart såg jag till att få baka en kaka till efterrätt. Jag plockade lite rabarber från trädgården och gjorde en rabarbersockerkaka. Kakan serverades med vaniljsås.



RABARBERSOCKERKAKA
1 st långpanna

1,5 sats av Mammas sockerkaka
3 dl rabarber (det var alldeles för lite, nästa gång ska jag ta minst det dubbla)
kanel
pärlsocker

Gör så här:
Skölj, skala och skär rabarberna i slantar. Rör ihop smeten till Mammas sockerkaka (OBS! 1,5 sats) och häll i en smörad och bröad långpanna. Fördela rabarbern över kakan. Pudra över massor med kanel och toppa med pärlsocker. Grädda i 20-25 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakan svalna någon innan den skärs i fyrkanter.

söndag 11 juli 2010

Vitchokladfrosting

Jag tycker vit chokad är jättegott. Det här är samma recept som mjölkchokladfrostingen men med vit choklad istället.


VITCHOKLADFROSTING
10-12 cupcakes

200 g vit choklad
200 g färskost
50 g mjukt smör
50 g florsocker

Gör så här:
Vispa ihop färskost, smör och florsocker med elvisp. Smält chokladen och låt den svalna. Vispa ner chokladen tills frostingen är fluffig.

Mjölkchokladfrosting

För den som älskar mjölkchoklad är den här frostingen himelskt god.


MJÖLKCHOKLADFROSTING
10-12 cupcakes

200 g mjölkchoklad
200 g färskost
50 g mjukt smör
50 g florsocker

Gör så här:
Vispa ihop färskost, smör och florsocker med elvisp. Smält chokladen och låt den svalna. Vispa ner chokladen tills frostingen är fluffig.


Receptet hämtat från
Baka baka liten kaka

fredag 9 juli 2010

Chokladcupcakes med tvåfärgad frosting

Dessa cupcakes bjöd jag på när min svägerska och hennes man kom på besök igår kväll. Jag har spritsat dem med två sorters frosting och de blev riktigt goda.




Dessa cupcakes bestod av:
Chokladmuffins med en fyllning av lemon curd och spritsade med mjölkchokladfrosting och vitchokladfrosting. Dekorationer i sugarpaste och sockerpärlor.

torsdag 8 juli 2010

Mammas sockerkaka - den godaste som finns

Min mamma gör världens godaste sockerkaka. Dessutom går det inte att misslyckas med den trots att sättet den görs på bryter mot flera bakregler jag lärt mig i vuxen ålder. Äggen tas direkt från kylskåpet iställlet för att bli rumsvarma först. Bakpulvret blandas inte ut tillsammans med de torra ingredienserna och mjölet vänds inte ner försiktigt i smeten. Här används elvispen från början till slut. Och resultatet bli lyckat ändå. Det blir helt enkelt världens godaste sockerkaka.

Hur äter du helst sockerkaka? Jag äter gärna med en kula glass, det känns så lyxigt.


SOCKERKAKA
1 st

2 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
75 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa ner bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret, häll i den kalla mjölken och rör ner i äggsmeten. Blanda i vetemjölet. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll kaksmeten i formen. Grädda 35-40 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Känn efter med en provsticka ifall kakan är klar. Låt kakan vila några minuter innan du stjälper upp den.

tisdag 6 juli 2010

Chokladmuffins

Jag gillar verkligen muffins. De går snabbt att göra och de är smidiga att förvara i frysen för att sedan ta upp och tina exakt så många man behöver för tillfället. Och de kan dekoreras och bli supersnygga cupcakes. Det finns många varianter och smaker av muffins, vilken är din favorit?


CHOKLADMUFFINS
12 st

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%

Gör så här:
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det är vitt och fluffigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten. Smält chokladen och blanda ner den i smeten.

Fyll muffinsformarna med smet och grädda 12-15 minuter i 175 grader (varmluft) i mitten av ugnen.


Receptet hämtat från A piece of cake av Leila Lindholm

måndag 5 juli 2010

Kakträff - Sju tjejer och sju sorters kakor

Jag fick en idé att ordna en kakträff med sju tjejer och sju sorters kakor. Kakträffen går ut på att sju personer bakar varsin kaka och tar med till träffen där vi smakar varandras bakverk och pratar och har trevligt. Den som är värdinna bjuder på en tårta eller mjuk kaka och de andra bakar en småkaka som de tar med sig sju bitar av. Alla tar med sig en burk där man kan lägga ner delar av de kakor man inte vill eller orkar äta upp och burken tar man med sig hem efter kakträffen. Alla har givetvis med sig receptet på sin kaka. Vi träffas två gånger per år.

Jag bjöd in några av mina vänner som i sin tur tog med sig någon av sina vänner. Vi träffades för första gången hemma hos mig och vi hade en trevlig fikastund och pratstund tillsammans. Sju sorters kakor blev det och alla var väldigt smarriga. Och den där burken behövdes för det gick inte att klämma i sig alla kakor på en gång för då hade vi fått en sockerchock. Dessutom tyckte min son att det var väldigt bra att jag inte orkat äta upp alla kakor för då fick ju han smaka när han kom hem.


Kaka nummer 1 - Tårta
(du kan läsa mer om tårtan här)


Kaka nummer 2 - Wienerstänger

Kaka nummer 3 - Peanut butter cookies


Kaka nummer 4 - Mazarinkaka


Kaka nummer 5 - Nötbomb


Kaka nummer 6 - Syltkakor


Kaka nummer 7 - Schackrutor

söndag 4 juli 2010

Hönökaka - och värmeslag i köket

Frysen var tom på bröd så vad gjorde jag... Jo, jag plockade fram recept och assistent och började baka. Enda problemet var att det var 30 grader ute och köket blev inte direkt svalare av att sätta igång ugnen. Det blev i alla fall en jättegod smörgås toppad med nyplockad sallad och rädisa från vårt eget trädgårdsland. Att sitta i skuggan på uteplatsen och njuta av denna smörgås var faktiskt värt värmeslaget i köket.



HÖNÖKAKA
4 st

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk smält smör
1 dl ljus sirap
110 g rågsikt (2 dl)
780-840 g vetemjöl (13-14 dl)
2 tsk salt

Gör så hör:
Smula jästen i en degbunke och häll över vattnet. Blanda i alla ingredienser utom saltet och knåda i maskin ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Kavla ut varje del på ett bakplåtspapper eller direkt på en plåt till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Nagga bröden med en gaffel. Låt jäsa under bakduk ytterligare 20-30 minuter.

Grädda bröden 5-7 minuter i mitten av ugnen i 250 grader. Låt svalna på galler under bakduk.