torsdag 30 september 2010

Dinkelscones med kesella

Nu har hösten verkligen kommit och det börjar bli kyligt både ute och inne. Tyvärr hade veden tagit slut vilket gjorde att vi inte kunde elda i braskaminen när kylan satte in. Så i helgen var vi och hälsade på mina föräldrar i Dalarna och med oss hem hade vi en släpkärra full med ved. Nu har det eldats varenda kväll sedan dess, det är så härligt att känna värmen sprida sig i huset. När vi kom hem på söndagkvällen var klockan ganska mycket och då gjorde jag de här sconesen. De är goda till te och känns lite mindre feta än de som man vanligtvis har en massa smör i.




DINKELSCONES
8 st

2 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1,5 dl fullkornsdinkel (eller grahamsmjöl)
2 msk vetekli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl kesella (1%)
1,5 dl mjölk
1-2 msk smält smör
1 ägg

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop kesella, mjölk, smör och ägg. Tillsätt kesellablandningen i mjölblandningen. Klicka ut smeten i en smord muffinsplåt. Grädda 8-10 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.


Receptet hämtat från Ica

tisdag 28 september 2010

Grattis Magnus 40 år, det firar vi med cake balls

Idag fyller min man Magnus 40 år. Jag och Algot sjöng och delade ut paket imorse. På kvällen har vi firat med lite födelsedagsfika, det blev dessa cake balls och så hittade jag några macarons i frysen. I helgen kommer vår lilla släkt och firar honom så hela den här veckan är ägnad åt bakning.

Grattis Magnus på din 40-årsdag!




Dessa cake balls består av:
Cake balls doppade i mörk choklad och dekorerade med blomströssel.

måndag 27 september 2010

Hemmagjord sugarpaste

Jag gör egen sugarpaste till mina tårtor och dekorationer. Jag tycker att den här sugarpasten är lättarbetat och smidig. Den är väldigt enkel att göra och dessutom är det praktiskt att alltid kunna ha sugarpaste hemma istället för att behöva beställa hem varje gång jag ska göra någon dekoration eller täcka en tårta. Jag stötte på det här receptet första gången hos Tove och har sett det på flera ställen efter det. Jag gör så här.


SUGARPASTE

1 msk gelatinpulver
60 g kallt vatten (0,6 dl)
175 g vit sirap (1,25 dl)
1 msk glycerol (det finns på apoteket)
2 msk neutral olja eller kokosfett (jag använder rapsolja)
800-900 g florsocker
ev smak och färg

Gör så här:
Blanda gelatinet med det kalla vattnet. Låt stå tills det blandningen stelnat. Ställ blandningen över ett vattenbad och hetta upp tills det har löst sig. Tillsätt sirap och glycerol och blanda ordentligt. Rör i oljan/fettet och ta bort skålen från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg.

Låt blandningen svalna något. Jobba in florsockret lite i taget och blanda väl. Jag använder elvispens degkrokar på låg hastighet. Den ska vara lite kladdig, för den stelnar något och är lättare att arbeta med om den inte är för torr. Dessutom kan man alltid ha i mer florsocker när man arbetar med sugarpasten. På bilden nedan ser ni hur min sugarpaste ser ut när jag blandat klart.


Häll ut sugarpsten på plastfolie och plasta in den väl. Den är väldigt kladdig nu.


Lägg i tät påse och i tätslutande burk. Låt stå minst ett dygn innan du använder den. Den står bra i rumstemperatur och eftersom det nästan bara är socker klarar den sig nästan hur länge som helst.



Tillägg 2011-03-15: Jag har börjat smaksätta min sugarpaste med 0,5 tsk vaniljessens och det tycker jag blir godare än neutral sugarpaste.

fredag 24 september 2010

Att starta och mata en rågsurdeg

Surdegar kan verka knepiga, men har du bara fått fart på en surdeg så är det inte alls så knepigt. Jag kom i kontakt med surdeg för ungefär ett år sedan genom boken "Surdegsbröd, recept och tips från en hemmabagare" av Martin Johansson. Det är en häftig känsla att man med bara mjöl och vatten kan göra sin egen jäst.

Det sägs vara lättare att starta en rågsurdeg än en vetesurdeg, så här kommer receptet på hur du startar din egen rågsurdeg.




RÅGSURDEG

Dag 1, morgon:
100g ljummet vatten (1 dl)
30 g rågmjöl (0,5 dl)

Blanda mjöl och vatten i en glasburk som rymmer minst 0,5 liter. Lägg på locket löst och ställ burken på ett varmt ställe (20-25 grader). Låt blandningen stå i tre dygn. Rör försiktigt i blandningen morgon och kväll.


Dag 4, morgon:
100 g ljummet vatten (1 dl)
90 g rågmjöl (1,5 dl)

Tillsätt vatten och mjöl i glasburken och rör om.


Dag 4, kväll:
100 g ljummet vatten (1 dl)
60 g rågmjöl (1 dl)

Jäsprocessen har kommit igång och surdegen bör ha rest sig i burken. Häll ut allt utom 50 g (0,5 dl) och fyll med med vattnet och mjölet.(Om jäsprocessen inte kommit igång, låt burken stå ytterligare 10-12 timmar innan du gör detta)


Dag 5, morgon:
Nu är surdegen klar. Förvara i kylskåp och mata ungefär en gång per vecka.


Mata surdegen:
Häll ut allt utom 50 g (0,5 dl) rågsurdeg och blanda med 100 g (1 dl) ljummet vatten och 60 g (1 dl) rågmjöl. Rör om och ställ på varmt ställe i 8-12 timmar (jag gör det ofta över natten). Ställ sedan tillbaka burken i kylskåpet.


Receptet hämtat från boken Surdegbröd av Martin Johansson.
Receptet finns även här.

torsdag 23 september 2010

Kalljästa frukostfrallor

Här kommer ett gott tips till helgen. Varför inte fixa nybakade frallor till frukosten. De här kalljästa frukostfrallorna passar utmärkt att börja morgonen med. Eftersom allt görs iordning kvällen innan är det enda som behöver göras på morgonen att slå på ugnen och sätta in bröden. Sen är det bara att vänta på att brödlukten sprider sig i huset.



KALLJÄSTA FRUKOSTFRALLOR
12 st

50 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk malda blandade brödkryddor
ca 9 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och blanda ut den i det kalla vattnet. Tillsätt olja, salt och kryddor. Blanda ner mjölet och arbeta degen smidig.

Dela degen i 12 bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på ett bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet med en bakduk över och låt bröden jäsa över natten.

Ställ fram bröden i rumstemperatur medans ugnen blir varm. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter i 225 grader.

tisdag 21 september 2010

Chokladmuffins med olika fyllningar

Sist jag bakade chokladmuffins passade jag på att testa lite olika fyllningar. Muffinsen ovan är vanliga chokladmuffins utan fyllning, receptet hittar du här.

Marabou har en mjölkchokladkaka med polkabitskross i och jag blev sugen att testa den som fyllning i några av chokladmuffinsen. Jag fyllde muffinsformarna med lite smet på botten, la i hackad polkagrischoklad och fyllde på med mer muffinssmet. De blev väldigt goda. De hann inte ens svalna ordentligt innan de blev uppätna. Innan vi åt upp dem hann jag i alla fall ta kort, se ovan.


Jag gillar After eight och gjorde samma sak som med polkamuffinsen och stoppade en after eight i varje muffins. Väldigt smarrigt. Det var de här som jag använde som grund när jag gjorde våra förlovningscupcakes.

måndag 20 september 2010

Boktips: Surdegsbröd

Förra hösten köpte jag boken "Surdegsbröd, recept och tips från en hemmabagare" av Martin Johansson. Det var första gånge jag kom i kontakt med surdegar och surdegsbröd och det är absolut något jag kommer att fortsätta med. Boken förklarar på ett enkelt sätt hur surdegar fungerar, hur man startar en surdeg, hur man matar en surdeg och hur man bakar med surdeg. Det finns flera härliga recept i boken och är du intresserad av surdeg kan jag verkligen rekommendera den här boken.

Titta gärna också på Martins blogg Pain de Martin där han lägger ut en hel del recept.

fredag 17 september 2010

Zebrarandiga cake balls

När Algot skulle ha barnkalas önskade han sig "sånna där kakor på pinnar". Självklart fick han det. Den här gången blev de doppade i vit choklad och spritsade med mörk choklad. Alla barnen på kalaset gillade dem och det var tydligen väldigt roligt att äta kakor på pinne. Receptet till cake balls hittar du här.

Magnus har ännu en gång hjälpt mig med en praktisk sak till bakandet. Han har gjort en snygg hållade för cake balls att stå i (se bilden längst ner). Den fungerade utmärkt att använda när kakorna är doppade i choklad och ska torka, då med smörpapper under för att inte hållaren ska bli kladdig. Dessutom funkade det väldigt bra att ställa fram den på bordet när de skulle serveras.

Dessa cake balls är mitt bidrag till Månadens sötsak hos bloggen Söta saker. Temat för september är choklad och det är ju precis det som dessa cake balls har smak av.





torsdag 16 september 2010

Tips på bra verktyg: Dekorationssprits

Under sommarsemestern tittade jag in på Cervera och hittade den här underbara dekorationsspritsen från Lékué. Den är perfekt att använda om man vill sprisa choklad. Hacka chokladen och lägg i behållaren, värm i micron tills chokladen smält och sen är det bara att börja dekorera. Två spritsmunstycken i olika storlekar följde med. När jag gjorde cake balls (se bild nedan) använde jag den här och jag kan verkligen rekommendera den. Den kommer att bli väl använd här hemma.

Beautiful blogger award


Jag har fått ytterligare en Beautiful Blogger Award. Den här gången fick jag den av Sarah som har bloggen Sarah bakar. Tack så jättemycket Sarah! Vad roligt att du tycker om min blogg. Jag blir alldeles rörd.

Och har ni inte hittat till Sarahs blogg tidigare så föreslår jag ett besök. Sarah delar mitt intresse för bakning och det finns massor av gott inne hos henne.

onsdag 15 september 2010

Avtackningsfika - Blåbärscupcake med yoghurtfrosting

Sara har jobbat på mitt jobb under sommaren och hjälpt till med saker vi inte hunnit med. För att visa vår uppskattning hade vi avtackningsfika när Sara skulle sluta. Jag erbjöd mig att baka och det resulterade i dessa cupcakes.

Blåbärsmuffinsen tillsammans med yoghurtfrostingen var jättegott ihop och kan verkligen rekommenderas. Jag lyckades inte få frostingen så hård att den gick att spritsa, men det blev väl riktigt fint ändå?

Det var Sara som gav mig idén till att testa Citronbrödet som jag bakade under sommaren.



Dessa cupcakes bestod av:
Blåbärsmuffins med yoghurtfrosting. Dekorationer gjorda i sugarpaste och marsipan.

Yoghurtfrosting

Den här frostingen är lite syrlig och inte så söt som många andra frostingar. Den är väldigt god och passar utmärkt till alla typer av mjuka kakor, gärna med bär i. Hos Tove såg jag fina cupecakes med den här frostingen, men jag måste ha gjort något fel för min gick inte att spritsa. Du kan se Toves fina cupecake här. Min frosting blev väldigt rinnig men otroligt god. Om någon har något tips på vad jag kan ha gjort konstigt så får ni gärna berätta.


YOGHURTFROSTING
Till 15 cupcakes

3 dl turkisk yoghurt (10 % fett)
1,5 dl vispgrädde
3-4 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Blanda yoghurt, florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden och blanda den med yoghurtblandningen.


Receptet hämtat från Baka baka liten kaka

måndag 13 september 2010

Blåbärsmuffins

Det är gott att smaksätta sina muffins med bär. Blåbär passar perfekt i muffins. Det blir liksom nästan som en liten bakelse. Har man inte färska blåbär kan man ta frysta och och låta de tina och rinna av innan man bakar muffinsen. Det är samma recept som Grundrecept muffins där jag bara lagt till 3 dl blåbär men jag skriver ut hela receptet för enkelhetens skull.



BLÅBÄRSMUFFINS
12 st

100 g smör
2 dl mjölk
(skal av 1 citron)
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl blåbär

Gör så här:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken (och citronskal) och rör ner i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Varva smet och blåbär och fyll formarna med upp till 2/3.

Grädda 12-15 minuter i 175 grader, varmluftsugn (200 grader vanlig ugn), i mitten av ugnen. Låt muffinsen svalna på galler under bakduk.

fredag 10 september 2010

Förlovningscupcake

Igår var det vår förlovningsdag och så här blev förlovningscupcakesen. Eftersom Magnus var borta med jobbet tills ganska sent igår hade vi bestämt att vi skulle fira lite extra idag istället. Så nu ska vi sätta oss och dricka lite bubbel och äta cupcake.






Dessa cupcakes bestod av:
Chokladmuffins smaksatt med after eight spritsad med färskostfrosting. Dekorationer i sugarpaste, marsipan och sockerkulor.

Färskostfrosting

En god och härlig frosting. Kan förvaras i kylskåp i ett par dagar och går även bra att frysa. Tillsätt gärna lite färg (gärna pastafärg, då karamellfärg lätt tunnar ut frostingen) för att öka effekten på din cupcake.


FÄRSKOSTFROSTING

50 g rumsvarmt smör
150 g färskost
5 dl florsocker
vaniljsocker eller annan essens efter smak

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser med elvispen till en slät frosting. Förvara i kylskåp.

torsdag 9 september 2010

Idag är det vår förlovningsdag

Idag är det min och Magnus förlovningsdag. För 11 år sedan, den 9/9-99, var vi i Thailand och byttre ringar med varandra. De här hjärtana ska få pryda de cupcakes jag ska göra för att fira vår dag.

onsdag 8 september 2010

Vit chokladsmörkräm

Till de flesta av mina tårtor har jag använt vit chokladsmörkräm att spackla tårtorna med innan de täcks med sugarpaste. Krämen är framförallt god men också väldigt lättarbetad. Den går att förvara i kylskåp några dagar och den fungerar även utmärkt att frysa. Kom ihåg att ta fram krämen ur frysen eller kylskåpet i tid innan du spacklar tårtan så att den inte är för hård. Jag spacklar ganska tunnt därför räcker krämen till två tårtor men vill du ha tjocka lager får du räkna med att den räcker till en tårta.

Tillsätter du lite florsocker kan du använda krämen som frosting och spritsa på cupcakes.


VIT CHOKLADSMÖRKRÄM
1-2 tårtor

100 g osaltat smör
100 g philadelphilaost
100 g vit choklad
ev smak

Gör så här:
Ta fram smöret så att det blir rumsvarmt. Smält chokladen och låt den svalna något. Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp.


Receptet hämtat från Familjeliv

måndag 6 september 2010

Legotårta

Förra helgen hade vi barnkalas för Algot. Temat på tårtan var enkel att välja eftersom Algot älskar att bygga med lego.

Det var riktigt roligt att modellera legogubben. Självklart fick tröjan prydas av en 5:a eftersom Algot firade att han fyllt 5 år. Texten är gjord så att den ska likna Lego-loggan. Det var första gången jag gjorde bokstäver utan utstickare och det gick över förväntan.

Tårtan var uppskattad av alla barnen på kalaset. En av föräldrarna som kom och hämtade efter kalaset kom fram till mig och sa "Hon säger att hon har ätit lego" och jag bara log och svarade att det stämde.

Jag är jättenöjd med den här tårtan!








Jag tog även några kort innan jag la på dekorationerna på tårtan. Jag var rädd att de skulle gå sönder medans jag försökte få dem på plats så jag ville vara säker på att jag hade kort på dem.



Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med jordgubbsmousse och chokladkräm. Spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i marsipan och sugarpaste.

söndag 5 september 2010

Glasskräm

Den här tårtfyllningen är trots namnet inte gjort av glass, men det smakar vaniljglass. Fyllningen är jättegod och passar till de flesta andra fyllningar. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.


GLASSKRÄM
1 lager

2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm, ställ in i kylskåpet några minuter för att stelna. Vispa grädden. Rör ihop vaniljkrämen och den vispade grädden.

Tillägg 2010-09-06: Fick tipset att man kan hälla ovispad vispgrädde i vaniljkrämen och vispa till önskad konsistens. Jag har även fått tipset att det går bra att spritsa med glasskräm.
Du kan självklart använda valfri vaniljkräm i glasskrämen, använd hälften vispgrädde och hälften vaniljkräm när du blandar.

fredag 3 september 2010

Grahamsscones

Nu när det börjar bli höst är det gott att dricka en kopp te och gärna äta lite nygräddade scones till. På mina scones vill jag gärna ha smör, ost och marmelad. Vad har ni helst på era scones?

Jag tänkte passa på att tipsa om ett gott te som passar utmärkt att dricka till scones eller bara dricka när man sitter uppkrupen i soffan en kulen höstkväll. Tesorten heter Yogi och jag brukar köpa den i teaffärer på lösvikt. Det smakar mycket av bland annat kanel och kryddnejlika.






GRAHAMSSCONES
16 st bullar

5 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk socker
5 tsk bakpulver
75-100 g smör
4 dl mjölk (gärna sur)

Gör så här:
Blanda alla ingredienser med degkrokarna på elvispen eller i en matberedare.Häll ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta in bara så mycket mjöl att degen blir hanterbar. Dela degen i 16 bitar och forma till runda bullar. Grädda i ca 12 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.

torsdag 2 september 2010

Grundrecept muffins

Här är ett recept på härligt goda och fluffiga muffins. De kan enkelt smaksättas med bär, frukt eller choklad men är otroligt goda bara som de är.



GRUNDRECEPT MUFFINS
12 st

100 g smör
2 dl mjölk
(skal av 1 citron)
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken (och citronskal) och rör ner i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna med smet upp till 2/3.

Grädda 12-15 minuter i 175 grader, varmluftsugn (200 grader vanlig ugn), i mitten av ugnen. Låt muffinsen svalna på galler under bakduk.


Receptet hämtat från A piece of cake av Leila Lindholm