Det här brödet är ett experiment som visade sig vara riktigt lyckat. Idéen fick jag av Sara som jobbar på mitt jobb nu under sommaren. Sara hade smakat ett bröd med citronskivor på och berättade att hon tyckte det var väldigt gott... och då var jag ju bara tvungen att testa.
Citronen avger en härlig smak precis vid brödskorpan. Brödet i sig tog inte smak av citronen, så nästa gång ska jag testa att riva i citronskal i degen.
Tack Sara för idéen, jag kommer att baka med citronskivor fler gånger.
CITRONBRÖD
1 st
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
20 g brödsirap
4 dl durumvetemjöl (260 g)
8 dl vetemjöl (480 g)
1 tsk salt
Tunnt skivade citronskivor
Flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och blanda ut jästen med vattnet. Tillsätt olivolja och brödsirap. Knåda in durumvete och vetemjöl och knåda ca 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Använd olivolja att olja in en avlång form med. Låt degen jäsa i formen 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Ha en gammal plåt inställd i botten av ugnen medans ugnen blir varm.
Stjälp upp degen på en plåt. Tryck fast citronskivorna och strö på flingsalt. Sätt in brödet i mitten av ugnen. Häll iskallt vatten i bottenplåten och stäng snabbt ugnsluckan så att inte ångan åker ut. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Vädra ur ugnen efter 20 minuter och passa då på att sticka in en termometer i brödet. Grädda brödet totalt 25-30 minuter eller till innertemperaturen på brödet är 98 grader. Låt brödet svalna på galler under en bakduk.
Citronen avger en härlig smak precis vid brödskorpan. Brödet i sig tog inte smak av citronen, så nästa gång ska jag testa att riva i citronskal i degen.
Tack Sara för idéen, jag kommer att baka med citronskivor fler gånger.
CITRONBRÖD
1 st
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
20 g brödsirap
4 dl durumvetemjöl (260 g)
8 dl vetemjöl (480 g)
1 tsk salt
Tunnt skivade citronskivor
Flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och blanda ut jästen med vattnet. Tillsätt olivolja och brödsirap. Knåda in durumvete och vetemjöl och knåda ca 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Använd olivolja att olja in en avlång form med. Låt degen jäsa i formen 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Ha en gammal plåt inställd i botten av ugnen medans ugnen blir varm.
Stjälp upp degen på en plåt. Tryck fast citronskivorna och strö på flingsalt. Sätt in brödet i mitten av ugnen. Häll iskallt vatten i bottenplåten och stäng snabbt ugnsluckan så att inte ångan åker ut. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Vädra ur ugnen efter 20 minuter och passa då på att sticka in en termometer i brödet. Grädda brödet totalt 25-30 minuter eller till innertemperaturen på brödet är 98 grader. Låt brödet svalna på galler under en bakduk.
wow, vad gott det här låter! jag är förtjust i det mesta med citron i, och det här är garanterat inget undantag. ska provas!
SvaraRaderaCitron har jag aldrig använt i matbröd, men det ser gott ut och måste helt klart testas
SvaraRaderaVad spännande,har jag inte hört talas om förut.
SvaraRaderaFestligt!!
SvaraRaderaSv: Jag är nog inte riktigt säker på vad du menade med slarvigt när du kommenterade min blogg :O
SvaraRaderaJag kan rekommendera att testa. Blir en spännande smak.
SvaraRaderaSabina: Jag surfade på mobilen igår kväll och telefonen använder T9 (väljer ord själv när jag skriver), så det blev tyvärr helt fel. Det jag menade var "det lät smarrigt". Jag skulle ha dubbelkollat innan jag tryckte på skicka, det var slarvigt av mig.
SvaraRaderaVilket vackert bröd, detta måste jag härma vid tillfälle! :-)
SvaraRaderaTina: Jag tyckte också att brödet blev väldigt vackert. Jag kan rekommendera att testa att dekorera med citroner, jag gillade smaken.
SvaraRaderaTack så mycket! Gillar din blogg. Blir sugen på att testa att dubbelspritsa. Mvh/Maria
SvaraRaderaMaria: Ja, testa dubbelspritsningen... det blir en kul effekt.
SvaraRaderaVilken kul idé med citronbröd! Och lyxigt att ha en egen liten mandelmalare där hemma. ;-)
SvaraRaderaHelena S: Ja, bättre hjälpreda i köket kan jag inte ha. :-)
SvaraRadera