Frysen var tom på bröd så vad gjorde jag... Jo, jag plockade fram recept och assistent och började baka. Enda problemet var att det var 30 grader ute och köket blev inte direkt svalare av att sätta igång ugnen. Det blev i alla fall en jättegod smörgås toppad med nyplockad sallad och rädisa från vårt eget trädgårdsland. Att sitta i skuggan på uteplatsen och njuta av denna smörgås var faktiskt värt värmeslaget i köket.
HÖNÖKAKA
4 st
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk smält smör
1 dl ljus sirap
110 g rågsikt (2 dl)
780-840 g vetemjöl (13-14 dl)
2 tsk salt
Gör så hör:
Smula jästen i en degbunke och häll över vattnet. Blanda i alla ingredienser utom saltet och knåda i maskin ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Kavla ut varje del på ett bakplåtspapper eller direkt på en plåt till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Nagga bröden med en gaffel. Låt jäsa under bakduk ytterligare 20-30 minuter.
Grädda bröden 5-7 minuter i mitten av ugnen i 250 grader. Låt svalna på galler under bakduk.
HÖNÖKAKA
4 st
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk smält smör
1 dl ljus sirap
110 g rågsikt (2 dl)
780-840 g vetemjöl (13-14 dl)
2 tsk salt
Gör så hör:
Smula jästen i en degbunke och häll över vattnet. Blanda i alla ingredienser utom saltet och knåda i maskin ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Kavla ut varje del på ett bakplåtspapper eller direkt på en plåt till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Nagga bröden med en gaffel. Låt jäsa under bakduk ytterligare 20-30 minuter.
Grädda bröden 5-7 minuter i mitten av ugnen i 250 grader. Låt svalna på galler under bakduk.
Ser gott ut! Väldigt fina bilder :)
SvaraRaderaVilken härlig blogg du har, med superfina bilder i massor! :) Den där hönökakan lät verkligen inte dum, jag blev sugen på att baka bröd nä jag såg det receptet!
SvaraRaderaKram Linnea, Baktokig
Hello Erika!
SvaraRaderathank you for visiting my blog and lovely comment! You also have a very adorable blog!
See you soon,
Nina from California, XO
Hönökaka är verkligen gott, brukar även lägga i brödkryddor i mina hönökakor, det gör de extra goda.
SvaraRaderaHehe, baka i värme måste varit riktigt jobbigt men du fick ju lön för mödan iallafall :)
SvaraRaderaIda - Chokladsockerkaka och
SvaraRaderaBaktokig:
Kul att ni gillar bilderna. Jag försöker lära mig att ta bra bilder och förstå hur kameran fungerar.
Cupcakesfluffan: Brödkryddor ska jag komma ihåg att jag kan testa nästa gång. :-)
Helena Ljunggren: Det blev riktigt varmt av baket men så gott att få äta ute i skuggan efteråt.
Nina: Nice to see you here.
SvaraRaderaHönökaka är så gott, länge sedan senast dock. Kul att hitta till din blogg, hit kommer jag tillbaka i jakt på bakinspiration!
SvaraRaderaTina: Kul att du tittade in i min blogg.
SvaraRaderaTestade att baka dessa idag och det gick inte alls bra.. Jag fick ballonger i ugnen och det har jag aldrig lyckats med tidigare och de blev då inte vackra.
SvaraRaderaVad gick galet?
Maria: Vad konstigt. Jag har bakat det här brödet många gånger och aldrig fått "ballonger" av det. Visst sväller de upp litegrann inne i ugnen, men sjunker ihop igen när de tas ut. Konstigt! Har tyvärr inget bra svar på vad som kan ha gått fel.
SvaraRadera