Tidigare i veckan var vi och hälsade på våra vänner Marta och Lars som är nyblivna föräldrar till tvillingarna Arvid och Emil. Emil hamnade snabbt i min famn och sen vägrade jag släppa honom ifrån mig under tiden vi var där. Tvillingbrodern Arvid sov gott i Magnus famn. Det är något speciellt med små bebisar som får en att smälta som smör i solsken. Jag bakade en chokladig kaka som vi hade med oss och fikade med. Den blev väldigt god och jag kan verkligen rekommendera den.
Jag har väldigt svårt att hålla mig till ett recept, så även denna gång. Oftast går det bra men ibland, som den här gången, straffar det sig. Enligt receptet ska bottnarna gräddas i varsin form men eftersom jag inte hade tre lika stora formar tänkte jag att jag kunde grädda all smet samtidigt i en form och sedan dela kakan i tre delar. Felet jag gjorde var att jag valde en form med diameter 18 cm och i den fick smeten inte plats när kakan reste sig i ugnen och smeten rann över. Dessutom var formen otät i bottet så det rann ut smet även där. Slutresultatet blev ändå bra men jag rekommenderar er att följa receptet nedan eller välja en form som är större om ni vill grädda hela kakan på en gång.
Grattis Marta och Lars till tvillingarna!
VERY CHERRY CHOCOLATE CAKE
Bottnar:
2 ägg
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl filmjölk (jag använde naturell yoghurt)
1,25 dl neutral olja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
Fyllning:
500 g mascarpone
120 g strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
drygt 3 dl vispgrädde (jag tog 3,5 dl)
2,5 dl körsbärsmarmelad
Choklad ganache:
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde (jag tog 1,5 dl)
1 msk smör
bigaråer till garnering
Gör så här:
Vispa ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke på låg hastighet i någon minut. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och tillsätt dem sedan till äggsmeten och vispa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter. Fördela smeten i tre smörade och mjölade bakformar, diameter 20 cm (lägg gärna en rundel bakplåtspapper i botten på formarna), skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt. Grädda kakorna ca 35 minuter i 175 grader i mitten i ugnen. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Använd en provsticka för att se om bottnarna är klara, när provstickan är torr är kakorna klara. Kakorna ser kladdiga ut på ytan men så ska det vara. Ta ut kakorna och låt dem vila i formen ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.
Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras. Vispa under tiden samman mascarpone, socker, vaniljpulver och grädde till en fluffig, fast kräm. Tillsätt körsbärsmarmeladen och vispa så allt blandas jämt. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen är pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Låt tårtan stå i kylskåpet innan ganachen läggs på.
Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick. Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med bigaråer.
Receptet hämtat från Louise´s spis
Jag har väldigt svårt att hålla mig till ett recept, så även denna gång. Oftast går det bra men ibland, som den här gången, straffar det sig. Enligt receptet ska bottnarna gräddas i varsin form men eftersom jag inte hade tre lika stora formar tänkte jag att jag kunde grädda all smet samtidigt i en form och sedan dela kakan i tre delar. Felet jag gjorde var att jag valde en form med diameter 18 cm och i den fick smeten inte plats när kakan reste sig i ugnen och smeten rann över. Dessutom var formen otät i bottet så det rann ut smet även där. Slutresultatet blev ändå bra men jag rekommenderar er att följa receptet nedan eller välja en form som är större om ni vill grädda hela kakan på en gång.
Grattis Marta och Lars till tvillingarna!
VERY CHERRY CHOCOLATE CAKE
Bottnar:
2 ägg
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl filmjölk (jag använde naturell yoghurt)
1,25 dl neutral olja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
Fyllning:
500 g mascarpone
120 g strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
drygt 3 dl vispgrädde (jag tog 3,5 dl)
2,5 dl körsbärsmarmelad
Choklad ganache:
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde (jag tog 1,5 dl)
1 msk smör
bigaråer till garnering
Gör så här:
Vispa ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke på låg hastighet i någon minut. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och tillsätt dem sedan till äggsmeten och vispa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter. Fördela smeten i tre smörade och mjölade bakformar, diameter 20 cm (lägg gärna en rundel bakplåtspapper i botten på formarna), skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt. Grädda kakorna ca 35 minuter i 175 grader i mitten i ugnen. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Använd en provsticka för att se om bottnarna är klara, när provstickan är torr är kakorna klara. Kakorna ser kladdiga ut på ytan men så ska det vara. Ta ut kakorna och låt dem vila i formen ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.
Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras. Vispa under tiden samman mascarpone, socker, vaniljpulver och grädde till en fluffig, fast kräm. Tillsätt körsbärsmarmeladen och vispa så allt blandas jämt. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen är pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Låt tårtan stå i kylskåpet innan ganachen läggs på.
Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick. Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med bigaråer.
Receptet hämtat från Louise´s spis