torsdag 16 juni 2011

Långpannetårtbotten

Istället för att göra en stor och hög tårtbotten i en långpanna gör jag tre satser av den här tårtbotten, då slipper jag dela kakan.

Jag har alltid problem med att få bakplåtspapperet att sitta kvar när jag försöker vika upp det längs kanterna på kantiga formar men nu har jag kommit på lösningen. Jag använder häftapparaten och häftar ihop papperet i hörnen. Det funkade suveränt!


LÅNGPANNETÅRTBOTTEN
(Gör tre satser för en tårta)

5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa strösocker och ägg vitt länge så att det blir riktigt vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakbulver i en bunke och rör ordentligt så att allt blandar sig. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten försiktigt.

Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper och smöra och mjöla papperet. Häll smeten i pannan och grädda i 15-20 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen.

19 kommentarer:

  1. smart! det gör jag också ibland. Erika, vad är storleken på din långpanna?

    SvaraRadera
  2. Så bra med ett långpannerecept. Undrar också samma som ovan och för hur många pers den räcker till?

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset. Tänk om jag vetat om detta när jag gjorde konfirmationstårtan. Vad mycke lättare det hade gått.
    Ha det gott

    SvaraRadera
  4. TårtOlga: Min långpanna är ca 30x40 cm. Jag la till det i receptet ovan.

    Helena: Långpannan är ca 30x40 cm och jag skulle gissa att en tårta med två lager räcker till 30-40 personer.

    Millas Hälsoblogg: Vad synd att jag inte publicerade inlägget tidigare.

    SvaraRadera
  5. Ja, det är verkligen smidigt att baka i långpanna!

    SvaraRadera
  6. Hovkonditorn: Ja, det är det verkligen. :-)

    SvaraRadera
  7. Om jag fattat rätt så gör du detta recept i olika omgångar 3ggr ?!:-)
    Ska absolut ta detta recept till kommande konfatårta i helgen! :-D

    SvaraRadera
  8. Går dessa tårtbottnar att frysa in och sedan fylla/bygga ihop en annan gång? :) Behåller de sig fräscha och så eller tror du de blir torra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går bra att frysa in ,sätt plastfolie runt så torkar de inte.
      Eller fyll dem och frys ,dekorera senare vid behov.

      Radera
  9. ägg vitt? ska man blanda bara äggvita eller vad menar du?

    SvaraRadera
  10. Vilket bra recept! Nu har jag gjort 5 stycken och de blev väldigt bra!

    SvaraRadera
  11. Vispa strösocker och ägg vitt länge??? Menar du då äggvitan, så man ska ta bort gulan??? Tacksam för svar.

    SvaraRadera
  12. tror att du ska vispa ägget och sockret tills det blir vitt :-)

    SvaraRadera
  13. Om hon hade menat endast äggvitor i receptet skulle det stått äggvitor i ingredienserna. Hon menar att du ska vispa äggen och sockret tills det blir ett vitt fluff. :)

    SvaraRadera
  14. Om man vill ha chokladbottnar av detta superrecept som jag bakat flera gånger! Haka jag byta ut vetemjöl mot kakao då bara? Eller? Och vilka proportioner ?

    SvaraRadera
  15. Gör du de här receptet × tre eller gör du smet och sen delsr upp i tre???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Receptet är för en botten.

      Radera
  16. Hej!

    Någon som vet hur man gör detta till en choklad tårtbotten?

    SvaraRadera
  17. Hej!
    Jag bakade dessa Tårtbottnar och ska göra en tårta med jordgubbsmousse på ett lager och ev något med dajm på det andra lagret. Jag undrar hur mycket fyllning du tror att man behöver? För bottnarna blev ju riktigt höga. Vill inte att det ska bli för torrt.. :)

    SvaraRadera