Hoppas att ni har en trevlig första advent! Här har det julbakats hela helgen och ett av bakverken är lussekatter. Nu ligger alla lussekatter i frysen, några påsar är öronmärkta med "lucia", "julafton" och "juldagen" för att vara säker på att de inte är slut när vi verkligen ska ha dem. Algot hjälpte till att baka och rullade ihop alla lussekatter, visst blev de fina!
Jag tänkte berätta en rolig historia angående det här receptet:
På julafton för några jular sedan serverades som vanlig lussekatter till julfikat. Min mamma berömde lussekatterna och sa att det här receptet måste hon skriva av för hon tyckte att de var så saftiga och goda. Hon häpnade något när jag berättade att det var hennes recept jag använde. Slutsats: Även om man använder samma recept blir resultatet inte alltid det samma. Se gärna mina tips längst ner under receptet.
LUSSEKATTER
40 st
Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
225 g smör
1 g saffran (2 paket) + 1 st sockerbit
2 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
1 kg vetemjöl, spar 1 dl till utbaket
Pensling:
1 ägg
pärlsocker eller russin
Gör så här:
Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. Blanda ihop alla ingredienser. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela degen i 40 bitar. Rulla långa korvar av degen och rulla ihop till lussekatter. Låt lussekatterna jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Pensla lussekatterna med ägg och ha på pärlsocker eller russin. Grädda i 4-10 minuter i 275 grader i mitten av ugnen. Låt lussekatterna svalna på ett galler under en bakduk.
Tips för goda lussekatter:
- Titta på degen och inte på tiden. Låt degen jäsa till dubbel storlek vid första jäsningen. Tiden varierar beroende på degens temperatur.
- Jobba in så lite mjöl som möjligt i degen vid utbaket.
- Se till att inte grädda lussekatterna för länge. Så fort de fått lite färg ska de ut ur ugnen. Mina blev klara efter ca 4,5 minut.
- Frys in lussekatterna så fort de svalnat så håller de sig saftiga och fina.
Jag tänkte berätta en rolig historia angående det här receptet:
På julafton för några jular sedan serverades som vanlig lussekatter till julfikat. Min mamma berömde lussekatterna och sa att det här receptet måste hon skriva av för hon tyckte att de var så saftiga och goda. Hon häpnade något när jag berättade att det var hennes recept jag använde. Slutsats: Även om man använder samma recept blir resultatet inte alltid det samma. Se gärna mina tips längst ner under receptet.
LUSSEKATTER
40 st
Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
225 g smör
1 g saffran (2 paket) + 1 st sockerbit
2 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
1 kg vetemjöl, spar 1 dl till utbaket
Pensling:
1 ägg
pärlsocker eller russin
Gör så här:
Smula jästen och blanda ut den med lite av mjölken. Smält smöret och häll i resten av den kalla mjölken. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen, se till att vätskan inte är för varm. Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. Blanda ihop alla ingredienser. Knåda länge, gärna i maskin 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
Ha ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela degen i 40 bitar. Rulla långa korvar av degen och rulla ihop till lussekatter. Låt lussekatterna jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Pensla lussekatterna med ägg och ha på pärlsocker eller russin. Grädda i 4-10 minuter i 275 grader i mitten av ugnen. Låt lussekatterna svalna på ett galler under en bakduk.
Tips för goda lussekatter:
- Titta på degen och inte på tiden. Låt degen jäsa till dubbel storlek vid första jäsningen. Tiden varierar beroende på degens temperatur.
- Jobba in så lite mjöl som möjligt i degen vid utbaket.
- Se till att inte grädda lussekatterna för länge. Så fort de fått lite färg ska de ut ur ugnen. Mina blev klara efter ca 4,5 minut.
- Frys in lussekatterna så fort de svalnat så håller de sig saftiga och fina.
Lussekatter är så gott, mina står just nu och jäser och skall strax gräddas :-)
SvaraRaderaJag funderar också på att göra lussebullar, men är det här ett bra recept?
SvaraRaderaJag har aldrig gjort lussebullar förut och därför unrdrar jag om det är en bra deg. :D
Verkligen jättefina! Vilken duktig hjälpreda du har i köket!
SvaraRaderaOh så avundsjuk jag blir när jag ser att du redan bakat lussekatter. Det är ju så himmelskt gott! Man jag får nog vänta någon vecka innan jag har tid med det dock...
SvaraRaderaKul med receptet förresten, och det stämmer nog som du säger att det har betydelse vem som bakar ;-)
Jättefina! Strösocker på var dock nåt nytt för mig :)
SvaraRaderaCupcakesfluffan: Jag tror det bakas lussekatter i många hem den här helgen. :-)
SvaraRaderaMadeleine: Jag tycker att det här receptet är perfekt. Lätt att följa och det blir väldigt goda lussekatter. Jag tror i och för inte det spelar så stor roll vilket recept man följer bara man tänker på de saker jag skrev som tips: titta på degen och inte på klockan när degen jäser, ha inte i för mycket mjöl, grädda inte för länge och frys in så snart de ha kallat för att hålla lussekatterna saftiga och fräsch så länge som möjligt. Lycka till!
Helena: Det är så kul när man får hjälp i köket och Algot är väldigt duktig på att rulla lussekatter. :-)
Maria: Tyvärr kan man ju misslyckas totalt med ett recept som någon annan fått jättebra. Det kan säkert bero på flera saker.
JULBLOGGEN: Jag gillar inte russin i lussekatter så pärlsocker passar mig perfekt. :-)
Är det meningen att edegen ska vara väldigt kladdig innan första jäsningen eller ska degen släppa bunken kanter?
SvaraRaderaMadeleine: Degen ska vara väldigt kladdig. När jag arbetat degen ca 10 minuter så började den släppa lite i kanterna och man såg glutentrådarna. När den jäst första gången så håller den ihop bra och är lättarbetar.
SvaraRaderaOkej, tack så jättemycket :)
SvaraRaderaMmm, så gott! Riktigt fina är de!! Hoppas du har en fin första advent =)
SvaraRaderavad gott!
SvaraRaderaMadeleine: Hoppas ditt bak går bra, oavsett vilket recept du väljer. :-)
SvaraRaderaHanna - Bakfnatt: Ja, lussekatter är riktigt gott och väldigt juligt. Jag har haft en mycket trevlig första advent.
Lisa: Ja, mycket. :-)
Ser verkligen gott ut. Idag handlade jag allt till lussebullsbaket, men glömde den lilla detaljen; saffran :) Så det får vänta nån dag till .....
SvaraRaderaKlart man måste ha lussekatter till advent. Vilken härlig historia med din mamma!
SvaraRaderaSarah: Jag rabblar saffran, saffran, saffran när jag går mot kassan i affären och ändå så har jag ibland kommit hem utan. :-)
SvaraRaderaSanne - Mina baktankar: Ja, lussekatter hör till. :-)
Så fantastiskt gott med lussebullar. Hoppas att du hade en fin första advent.
SvaraRaderaMums de där såg riktigt gott ut! :)
SvaraRaderaGott med lussebullar! Jag tänkte baka mina nästa vecka, och då ska jag ha dina tips i åtanke, är en liten fegis när det gäller att ta ut bullarna ur ugnen innan de fått "bra färg", så det ska jag försöka bättra mig på :)
SvaraRaderaHelena Ljunggren: Tack, min advent var väldigt fin. Mycket snö, julmusik, julbak, glögg och pepparkakor. :-)
SvaraRaderaJenny: Ja, lussekatter är smarrigt.
Linda - Bengtssons Baksida: Jag tror många gör misstaget att grädda alldeles för länge, se till att ta ut dem direkt de fått lite färg. Är du osäker kan du ju alltid provbaka en bulle först för att se hur den blir. :-)
De ser väldigt gott ut! Jag måste baka snart hehe ;9 och riktigt fina färg på dina lussekatter ;9
SvaraRaderaJag använder Samsung Pro 815 för att fota mina bilden kamerar köpte jag för 3-4 år sedan hehe (de är ju min gammal kompis ;p)
Jag med bakade lussekatter och saffransbullar.jättegoda blev mina.och dessutom saffranskorpor.Saffran är ju bara för gott
SvaraRaderaHar en grym tävling hos mig,du kan vinna en porsche kockkniv värde 1195kr.
Gå in på www.smulansbakblogg.blogspot.com
och TÄVLA REDAN NU
lycka till.
Undrar just om vi ska få tummarna loss i år och få till några lussekatter. Det är den enda gången på året vi saknar en micro eftersom vi tycker de blir så torra när man inte kan micra dom efter frysningen.
SvaraRaderaSana: Våra lussekatter blev väldigt goda. Kul att du svarade på frågan om vilken kamera du använde.
SvaraRaderaSmulansbakblogg: Lussekatter och saffransskorpor hör till julen. :-)
Mårtenssons kök: Jag brukar alltid tina dem snabbt i micron direkt upptagna ur frysen, så jag förstår precis vad ni menar. Jag gillar att de blir lite varma i micron också, nästan som nygräddade. :-)
Underbart bra recept - nu äter vi lussekatter på längden och tvären. Tack!
SvaraRaderaVa gott!
SvaraRaderaMen klart du ska göra ett pepparkakshus!
Åh vad smaskigt! jag måste oxå ta och baka Lussekatter =)
SvaraRaderaVad fina dina lussekatter blev!
SvaraRaderaTack även för tipsen :)
Mamma Mimmi: Vad kul att du testat. Jag tycker de här blir väldigt goda. :-)
SvaraRaderaJen: Jag hinner inte i år tyvärr. :-(
Sockerrus: Ja, det hör väl till julen att äta lussekatter. :-)
Mor-Mia: Ja, visst blev de fina. :-)