Om ni tycker om bröd med mycket kärnor, frön och torkad frukt så är det här brödet perfekt. Det är inte sista gången jag bakar det här brödet, det blev en favorit här hemma. Det blev saftigt och gott. Receptet innehåller aprikoser men det hoppade jag över och hade i extra tranbär istället. Det blev väldigt vackert med tranbär i, när man skar en skiva tittade de röda bären fram.
SOLROS- OCH TRANBÄRSBRÖD
2 st
Steg 1:
250 g vatten
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g klippt råg
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser (Jag hoppade över aprikoserna)
Steg 2:
Blandningen från steg 1 och aprikoserna
400 g vatten
100 g rågsurdeg
40 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär (jag hade 150 g)
havreflingor till topping
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till steg 1 utom aprikoserna i en bunke. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.
Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag. Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser utom tranbär och aprikoser. Arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt aprikoser och tranbär och arbeta in dem i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen och lägg i två smorda brödformar. Strö på havreflingor och låt jäsa under bakduk i ca två timmar (jag fick sätta in dem i ugnen tidigare för de höll på att smita ur sina formar).
Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. Grädda bröden drygt en timme eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.
Stjälp upp bröden och låt dem svalna. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.
Receptet härmtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri
SOLROS- OCH TRANBÄRSBRÖD
2 st
Steg 1:
250 g vatten
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g klippt råg
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser (Jag hoppade över aprikoserna)
Steg 2:
Blandningen från steg 1 och aprikoserna
400 g vatten
100 g rågsurdeg
40 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär (jag hade 150 g)
havreflingor till topping
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till steg 1 utom aprikoserna i en bunke. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.
Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag. Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser utom tranbär och aprikoser. Arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt aprikoser och tranbär och arbeta in dem i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen och lägg i två smorda brödformar. Strö på havreflingor och låt jäsa under bakduk i ca två timmar (jag fick sätta in dem i ugnen tidigare för de höll på att smita ur sina formar).
Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. Grädda bröden drygt en timme eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.
Stjälp upp bröden och låt dem svalna. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.
Receptet härmtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri
Brödbak vore inte så dum helgaktivitet, solrosfrön och tranbär i låter gott. Med önskan om en fin helg!
SvaraRaderaSolrosfrön och valnötter kan min mage protestera mot men resten gillar den starkt, så det här brödet skulle jag gärna göra en egen variant av. Jag har ju ingen surdeg så det måste bli en rågdeg på jäst men inspirationen att göra den kommer ju härifrån!
SvaraRadera:O)
Man kan aldrig få för många brödrecept, det här låter toppen!
SvaraRaderaLåter himla gott, det skall jag nog ta och testa fast utan torkad frukt :-)
SvaraRaderaHeja tranbär!
SvaraRadera/Martin
martinbakar.se
Jag äter ju i princip aldrig mjukt bröd men det där får till och med mig att bli sugen på en macka :) ha en toppen dag !
SvaraRaderaSå kul att du tittade in i "vårt kök", tack för din fina kommentar.
SvaraRaderaVi kommer att baka mycket mer matbröd nu när vi fått hem vår nya familjemedlem, kanske det rent utav kan bli lite surdegsbröd, vem vet...
Hoppas du får en fortsatt skön helg.
Tina: Kan verkligen rekommendera det här brödet!
SvaraRaderaBeBest: Tur att man kan variera bröd på många sätt. :-)
Helena S: Det håller jag med om, jag samlar på mig alla jag kommer över. :-)
Cupcakesfluffan: Jag tyckte inte om torkad frukt förr, men tycker om det nu.
Martin: Tranbär är riktigt gott! :-)
Fröken M: Kul, trevlig dag!
Håkan och Anki: Trevlig helg!