fredag 5 november 2010

Sirapsrutor på ett annat sätt

Tidigare har jag bakat sirapsrutor och de blev väldigt uppskattade här hemma. Nu ville jag experimentera lite och blandade i lite rågmjöl och dessutom bytte jag ut den ljusa sirapen mot brödsirap. Resultatet blev väldigt gott. Brödet blev saftigt och fluffigt och jag kan verkligen rekommendera det.




SIRAPSRUTOR PÅ ANNAT SÄTT
30 st

50 g jäst
5 dl filmjölk
50 g smör
63 g brödsirap
660 g vetemjöl (11 dl)
55 g rågmjöl (1 dl)
5 g havssalt (1 tsk)

Gör så här:
Smula jästen och lös den med lite av filmjölken. Smält smöret och häll i resten av filmjölken och låt svalna. Blanda alla ingredienser utom saltet och knåda i 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda den blank och dela i två delar. Kavla ut varje del på varsitt bakplåtspapper. Skär till lagom stora brödbitar och nagga med en gaffel. Låt degen jäsa ytterligare 40 minuter.

Grädda 6-7 minuter i mitten av ugnen i 225 grader. Låt bröden svalna på galler under en bakduk.

27 kommentarer:

  1. Lite mer ordning här. Bröd! Låter gott, men väger du sirapen? ;)

    SvaraRadera
  2. Varje gång jag ser dig baka bröd tänker jag att jag borde göra detsamma... men det blir liksom inte av ;-) Ser väldigt gott ut måste jag säga! =) Ha en härlig fredag!

    SvaraRadera
  3. Passar ju bra jag måste baka precis just nu:) Tjingeling.

    SvaraRadera
  4. de ser alldeles ljuvliga ut! de ska jag prova att baka idag!

    SvaraRadera
  5. Vad roligt med en ny variant på sirapsrutorna, som för övrigt är en favorit hemma hos oss!

    SvaraRadera
  6. Gud vad saftiga de ser ut - kan ju passa till en härlig lördagsfrukost imorrn.. ;-)

    Förresten - ett inlägg med min knasiga tolkning på cookiepops kommer strax! Barnen blev iaf överförtjusta och det får nog bli ett gäng till i helgen..

    Ha en trevlig helg!
    // Angelica

    SvaraRadera
  7. De här ser ju jättejättegoda ut! :)

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Brödet ser verkligen riktigt gott ut! Duktig du är :)
    Sakll självklart testa receptet nu när du är så gullig och delar med dig av det.
    Önskar en skön helg /Kram

    SvaraRadera
  9. Tina N: Det här brödet är jättegott. Ja, jag väger sirapen eftersom jag tycker det är så knöligt att hälla den i ett mått först. Hälften av sirapen fastnar ju i måttet. :-) Men ibland går jag på känsla också.

    Lisa: Det var de också. :-)

    Sockerrus: Jag älskar att baka bröd. Dessutom går det åt ganska mycket bröd hemma hos oss och jag tycker att hemmabakt bröd är bra mycket godare än köpt bröd. Sen kan det ibland vara svårt att hitta tiden att göra det alltid. Trevlig fredag!

    Pehrnilla: Om du provar så hoppas jag att du tycker om det. :-)

    Annica - annicake: De blev väldigt mumsiga.

    Charlotta: Tala gärna om vad du tycker, alltid kul att veta vad andra tycker.

    Mor-Mia: Ja, jag gillar att testa och byta ut ingredienser mot andra, förr eller senare blir det oftast bra. :-)

    Angelica - Angel - Dolliver: Ja, de passar perfekt en helgmorgon. Ska kolla in dina cookie-pops. Trevlig helg! :-)

    Helena: Ja, gott var det.

    Ida - Chokladsockerkaka: Kan rekommenderas.

    Matilda Bakar | Fotograferar: Prova gärna. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  10. Å vad gott det ser ut! Precis som allt annat du bakar!

    SvaraRadera
  11. Underbart! Dom ser jättegoda ut! Mums!

    SvaraRadera
  12. Mumsigt ser det verkligen ut att vara. Mycket bättre än att baka tårtor dessutom ;-)

    SvaraRadera
  13. Ser himla gott ut, det får jag allt ta och testa, ja som sagt blev det ju Brunkans långa idag, gott det med

    SvaraRadera
  14. SVAR; Ja och så smakar den superbra! Hela tårtan blev slut på en enda kväll och det är ett fint betyg när vi bara var 6 personer som delade på den stora tårtan :D

    kram Linnéa

    SvaraRadera
  15. såna ska jag nog testa :D

    SvaraRadera
  16. Lena - Tårtan: Tack så mycket!

    Emelie: De är jättegoda också. :-)

    Maria: Ja, bröd är nyttigare än tårtor. Men tårtor är bra roliga att göra. :-)

    Cupcakesfluffan: Gör gärna det. Och Brunkans långa är riktigt god.

    Linnéa: Kul när det går åt. :-)

    Jen: Gör gärna det. :-)

    SvaraRadera
  17. Ser supergoda ut! Gillar filmjölk i bröd!

    SvaraRadera
  18. Jag testade och de var jättegoda:)

    SvaraRadera
  19. Ser jättegoda ut och måste bakas helt klart!
    Morgondagen är "räddad" ;)

    SvaraRadera
  20. Sanne - Mina baktankar: Ja, filmjölk blir oftast jättegott i bröd. Det är bara jag i familjen som äter filmjöl och resten äter yoghurt så det blir ofta mycket filmjölk över. Då är det perfekt att baka av det. Kan rekommendera scones med filmjölk i, det blir supergott!

    Pehrnilla: Vad roligt att du gillade dem. :-)

    Annelie: Om du testar får du gärna meddela vad du tycker, alltid kul att veta. :-)

    SvaraRadera
  21. Ser så goda ut att jag msåte själv prova så fort jag har ingredienserna.
    Fast jag får knåda det för hand för har ingen maskin.
    Men vad menas med att "knåda den blank"

    //Valentina

    SvaraRadera
  22. Valentina: Jag kan rekommendera dessa, de är mycket goda. Att "knåda degen blank" betyder helt enkelt att man knådar degen tills den blir blank i ytan. När den jäst (första jäsningen) är degen ofta lite matt på ytan, men när man knådar den så blir den fin och blank i ytan.

    SvaraRadera
  23. jahaa men då vet jag det. tack så mycke att du förklarade =)
    ska prova på under veckan
    //Valentina

    SvaraRadera