Det här brödet smakar jul. Antagligen beror det på kardemumman som ger brödet dess härliga smak eller så är det frukten och nötterna som drar tankarna till julen. I vilket fall som helst så doftar det ljuvligt när det här brödet gräddas, för att inte tala om hur gott det är att äta. Brödet smakar väldigt mycket i sig och kan i stort sett ätas som det är eller tillsammans med lite ost.
Ett tips är att lägga den torkade frukten i en värmetålig skål och hälla uppkokat vatten över. Låt det stå ett tag, sen är det mycket lättare att skära den torkade frukten utan att det klibbar. Dessutom bidrar det till ett saftigare bröd då frukten inte drar åt sig all fukt i brödet.
I orginalreceptet används även hasselnötter men jag har bytt ut den mängden mot sötmandel istället.
FRUKTBRÖD
2 st
Dag 1, kväll:
100 g rågsurdeg (1 dl)
300 g ljummet vatten (3 dl)
180 g rågmjöl (3 dl)
Dag 2, morgon:
3 g hel kardemumma ( 1 tsk)
200 g rågsikt (3,5 dl)
50 g vatten (0,5 dl)
10 g salt (0,5 msk)
25 g mörkt muscovadosocker (0,5 dl)
50 g hela valnötskärnor (1 dl)
75 g hel sötmandel(1,5 dl)
50 g russin (0,75 dl)
100 g torkade fikon (8-10 st)
100 g torkade aprikoser (10-12 st)
Gör så här:
Blanda rågsurdeg, vatten och rågmjöl på kvällen i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på ett varm ställe, 22-24 grader, över natten. Ett bra ställe brukar vara i skåpet ovanför kylskåpet.
På morgonen stöter du kardemumman i en mortel. Blanda sedan surdegen från gårdagen med övriga ingredienser utom frukt och nötter i en bunke och rör med träslev/trägaffel i någon minut. Dela finkonen i halvor eller tredjedelar och tillsätt dem tillsammane med resten av frukten och nötterna. Blanda ytterligare någon minut. Det blir en riktigt kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa 3-5 timmar.
Smörj två 1-litersformar och klicka i degen (jag har även gjort brödet i 1,5-litersform men gräddade då lite kortare tid). Låt bröden jäsa under en bakhandduk tills den rest sig lite, ungefär en timme.
Grädda brödet i 25 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Lägg över en aluminiumfolie om det ser ut som att bröden får för mycket färg. Låt brödet svalna på ett ugnsgaller.
Receptet hämtat från boken Surdegsbröd
Ett tips är att lägga den torkade frukten i en värmetålig skål och hälla uppkokat vatten över. Låt det stå ett tag, sen är det mycket lättare att skära den torkade frukten utan att det klibbar. Dessutom bidrar det till ett saftigare bröd då frukten inte drar åt sig all fukt i brödet.
I orginalreceptet används även hasselnötter men jag har bytt ut den mängden mot sötmandel istället.
FRUKTBRÖD
2 st
Dag 1, kväll:
100 g rågsurdeg (1 dl)
300 g ljummet vatten (3 dl)
180 g rågmjöl (3 dl)
Dag 2, morgon:
3 g hel kardemumma ( 1 tsk)
200 g rågsikt (3,5 dl)
50 g vatten (0,5 dl)
10 g salt (0,5 msk)
25 g mörkt muscovadosocker (0,5 dl)
50 g hela valnötskärnor (1 dl)
75 g hel sötmandel(1,5 dl)
50 g russin (0,75 dl)
100 g torkade fikon (8-10 st)
100 g torkade aprikoser (10-12 st)
Gör så här:
Blanda rågsurdeg, vatten och rågmjöl på kvällen i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på ett varm ställe, 22-24 grader, över natten. Ett bra ställe brukar vara i skåpet ovanför kylskåpet.
På morgonen stöter du kardemumman i en mortel. Blanda sedan surdegen från gårdagen med övriga ingredienser utom frukt och nötter i en bunke och rör med träslev/trägaffel i någon minut. Dela finkonen i halvor eller tredjedelar och tillsätt dem tillsammane med resten av frukten och nötterna. Blanda ytterligare någon minut. Det blir en riktigt kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa 3-5 timmar.
Smörj två 1-litersformar och klicka i degen (jag har även gjort brödet i 1,5-litersform men gräddade då lite kortare tid). Låt bröden jäsa under en bakhandduk tills den rest sig lite, ungefär en timme.
Grädda brödet i 25 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Lägg över en aluminiumfolie om det ser ut som att bröden får för mycket färg. Låt brödet svalna på ett ugnsgaller.
Receptet hämtat från boken Surdegsbröd
Mums vad gott det också lät - du börjar bli min stora bakinspirationsguru! Tack!
SvaraRaderaDet ser fantastiskt gott ut! =)
SvaraRaderaTack. =)
SvaraRaderaVa gott ditt bröd ser ut!
Du bakar alltid saker att det vatnas i munen!
SvaraRaderaDet finns en liten ekobutik nära där min familj bor, där de säljer världens i särklass godaste fruktbröd - detta påminner ganska mycket om det! :) ett gott frukt/nötbröd tycker är nästan som en kaka, tycker jag, godast att äta som det är.
SvaraRaderaGud vilket underbart bröd!
SvaraRaderaDu får göra så att du rullar äpplet hårt mot en bänk och trycker lite. Sedan skär du det på hälften och trycker ut kärnorna i en skål med vatten. Sedan sila och äta :)
Tack :D
SvaraRaderaSuuper härligt bröd, ser jätte gott ut, jag gillar när det är nått i :D
Vilket härligt bröd! Det här är verkligen ett bröd som passar mig. Jag sparar receptet på en gång. :-)
SvaraRaderaMamma Mimmi: Tack, det var snällt sagt. :-)
SvaraRaderaSockerrus: Det är det också!
Johanna: Ja, det är det.
mm cake design: Hihi... vad bra. Det är liksom meningen. :-)
Filippa H: Ja, det här brödet kan man äta som det är eftersom det smakar så mycket i sig själv. Men en skiva ost på är inte heller fel. :-)
Mikaela: Ja, det är väldigt gott.
Jen: Jag har börjat gilla bröd med frukt och nötter i. Nu är det ofta sonen som vägrar dessa bröd istället. :-)
Fridas kök: Gör det, det är ett härligt bröd. Lätt att göra om man bara har tid.
Åh, det där brödet lät gott! Aprikoser i bröd är en favorit och kardemumma måste göra det ännu godare!
SvaraRaderaDe ser riktigt gott ut ;) verkar riktigt saftigt och dofta underbar också.
SvaraRaderaÅh, vilket bröd! Så gott.
SvaraRaderaDet brödet har jag inte testat ännu, det beror nog på att jag inte gillar torkad frukt :-), skall nog testa brödet utan all frukt
SvaraRaderaHelena: Ja, visst är det gott med frukt i bröd.
SvaraRaderaSana: Ja, det doftar underbart.
Remsan: Jajemensan!
Cupcakesfluffan: Det kanske funkar utad frukt, men då kanske det bara blir ett bröd.
Åh, detta bröd verkar vara ett perfekt bröd att ha till ostbricka. Ska jag prova till på lördag!
SvaraRaderaTack så mycket för inspirationen :-)
Susanne: Ja, det passar perfekt på ostbrickan. Lycka till!
SvaraRaderahttp://drommarnascafe.blogg.se/2011/september/fruktbrod.html
SvaraRaderaHär kan du se resultatet! Blev jätte gott! :-)
Susanne: Vad gott det såg ut. Kul att du gillade det.
SvaraRadera