onsdagen den 29:e juni 2011

Ni har väl inte missat tv-programmet "Cake Boss"?

Tittar ni på några program om bakning på tv? Själv har jag fastnat för "Cake Boss" som går på TLC och programmet handlar om Buddy som driver Carlos bakery. Buddy och hans anställda gör helt fantastiska tårtor, allt från vackra tårtor till roliga och annorlunda tårtor. De som arbetar på bageriet med att modellera och göra dekorationerna till tårtorna är otroligt duktiga och jag önskar att jag kunde få sitta bredvid någon av dem en dag och bara titta på medans de arbetar, det skulle vara så roligt och jag skulle antagligen lära mig massor med knep.

De nya avsnitten visas på fredagkvällarna men om man som jag inte sett de gamla avsnitten så visas äldre avsnitt varje morgon.

Tipsa gärna om ni har förslag på andra bakrelaterade tv-program.

tisdagen den 28:e juni 2011

Dekorerade kakor: Delfin och haj

Nu har sommarvärmen slagit till rejält och det skulle ha varit skönt med semester men jag ska jobba två veckor till innan det är min tur att ha semester. Det finns några få människor kvar på jobbet och kanske ska jag baka någon god sommarkaka och bjuda på för oss som är kvar, har ni något förslag?

De här kakorna hade jag med mig till jobbet för någon vecka sedan. En snäll delfin och en hungrig haj med vassa tänder. Det finns inga gränser när man dekorerar kakor.



Dessa kakor består av:
Vaniljkakor dekorerade med marsipan.

torsdagen den 23:e juni 2011

Trevlig midsommar!

Jag vill önska er alla en trevlig midsommar! Hoppas ni får mysigt sällskap, mycket god mat och något riktigt gott till fikat.

Den här lilla tårtan (bara 8,5 cm i diameter) tycker jag känns somrig och passar bra så här till midsommar. Botten är en långpannetårtbotten som jag tagit ut cirklar ur med en utstickare.


Tårtan bestod av:
Ljus tårbotten (8,5 cm) fylld med jordgubbskompott med jordgubbsmousse över och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i hemmagjord sugarpaste och sockerpärlor.

onsdagen den 22:e juni 2011

Gott knäckebröd med knäckebrödsmix

Jag har provat Kungsörnens nya knäckebrödsmix och den var verkligen enkel att använda. Mixen ska enbart blandas med vatten, kavlas ut och gräddas. Knäckebröden innehåller bland annat solroskärnor, linfrön och havregryn vilket gav bröden en mycket god smak.

Jag strödde på lite sesamfrön, vallmofrön och solroskärnor på några av mina bröd vilket blev både vackert och gott. Jag skulle inte tveka att använda mixen igen eftersom den ger ett mycket gott och smakrikt knäckebröd.

Tack Kungsörnen för smakprovet, den somriga handduken och den fina skålen!



måndagen den 20:e juni 2011

Jubileumstårta för att fira 10-årig bröllopsdag

Jag och Magnus hade 10-årig bröllopsdag i torsdags och i lördags firades detta med en romantisk tårta. Utseendet på tårtan är inspirerat av en tårta från tidningen Cakes & sugarcraft. När jag gör egna tårtor så är det ett perfekt tillfälle att testa nya smaker, den här gången blev det blåbär och vit choklad som fyllning i tårtan och det var mycket gott.

Det stora hjärtat uppe på tårtan är gjort av rice krispies treat som är täckt med sugarpaste. Det var första gången jag testade att modellera med rice krispies treat och det var väldigt smidigt så det kommer jag att göra om. Hjärtat blev lite ostadigt uppe på tårtan så jag satte ett stödhjärta på baksidan.





Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (18 cm) fylld med blåbärsmousse och vit chokladmousse. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Hjärtat är gjort av rice krispies treat täckt med hemmagjord sugarpaste. Blommorna och det lilla hjärtat är gjorda i hemmagjord sugarpaste.

lördagen den 18:e juni 2011

Rice krispies treat

Rice krispies treat är väldigt goda och de kan ätas både som kakor eller som godis. Testa gärna att smaksätta kakorna med choklad, nötter eller torkade bär. Mina blev smaksatta med vit choklad och det blev supergott.

Rice krispies treat är också vanligt att man använder när man modellerat ätbara saker, framför allt stora saker där man gör basen av rice krispies treat och sedan täcker med sugarpaste eller marsipan.



RICE KRISPIES TREAT

3 msk smör
300 g marshmallows
1,5 liter rice krispies
(smaksättning: 1 dl hackad choklad, hackade jordnötter eller torkad frukt)

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i marshmallows och smält dem under omrörning, se till att blandningen inte bränns i botten på kastrullen. När allt är smält tas kastrullen från plattan och rice krispies hälls i (och eventuell smaksättning). Blanda ordentligt. Ta ur smeten och lägg i en smörad form. Blöt händerna med vatten och tryck sedan ut massan i formen. Låt kallna och skär sedan i önskad storlek. Förvara i tätslutande burk i 2-3 dagar.


Att modellera tårtdekorationer med rice kriespies treat:
Forma gärna massan medans den fortfarande är varm. Blöt händerna och tryck till önskad form. Om den ska täckas med sugarpaste eller marsipan så görs det med fördel medans massan fortfarande är klibbig.

Ska dekorationen med rice krispies treat kunna ätas bör den göras högst tre dagar i förväg. Kan man däremot tänka sig att inte äta dekorationen så går den att göra långt i förväg vilket ibland kan vara skönt eftersom det faktiskt tar rätt lång tid att förbereda vissa dekorationer.

torsdagen den 16:e juni 2011

10-årig bröllopsdag idag

Den 16 juni 2001 gifte jag mig med Magnus och idag firar vi 10-årig bröllopsdag. Vi har druckit bubbel och ätit jordgubbar för att fira vår dag och till helgen blir det jubileumstårta. Ni får en liten smygtitt på delar av tårtan redan nu.

Magnus kom hem idag med jättefina blommor i samma färg som min brudbukett för 10 år sedan. ♥

Och för er som undrar så gjorde jag inte min egen bröllopstårta.



Långpannetårtbotten

Istället för att göra en stor och hög tårtbotten i en långpanna gör jag tre satser av den här tårtbotten, då slipper jag dela kakan.

Jag har alltid problem med att få bakplåtspapperet att sitta kvar när jag försöker vika upp det längs kanterna på kantiga formar men nu har jag kommit på lösningen. Jag använder häftapparaten och häftar ihop papperet i hörnen. Det funkade suveränt!


LÅNGPANNETÅRTBOTTEN
(Gör tre satser för en tårta)

5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa strösocker och ägg vitt länge så att det blir riktigt vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakbulver i en bunke och rör ordentligt så att allt blandar sig. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten försiktigt.

Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper och smöra och mjöla papperet. Häll smeten i pannan och grädda i 15-20 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen.

tisdagen den 14:e juni 2011

Dekorerade kakor: Tåg med vagnar

Här är lite fler kakor som jag dekorerat. Den här gången blev det ett tåg med vagnar och jag satte bokstäver på vagnarna så att de bildade min sons namn. Jag tycker det blev ett sött litet tåg och jag skulle kunna tänka mig att liknande kakor skulle kunna passa på ett dop eller på ett kalas.


Dessa kakor består av:
Vaniljkakor dekorerade med marsipan och flowerpaste.

söndagen den 12:e juni 2011

Rabarberkladdkaka

Har ni några rabarber kvar? Då tycker jag att ni ska testa den här rabarberkladdkakan. Vi har ätit den idag och den var härligt kladdig. Den serveras gärna med lite vispgrädde eller kanske lite vaniljglass.

Här är lite andra tips på vad man kan baka med rabarber:
Knäckig rabarberpaj
Kaka med jordgubbar, rabarber och vit choklad
Lyxig rabarberpaj
Rabarbersockerkaka i långpanna

Algot har varit ute och plockat blommor och naturligtvis fick de hamna i en vas på bordet. ♥




RABARBERKLADDKAKA

100 g rabarber
0,5 dl vatten
0,5 dl + 3 dl strösocker
100 g smör
2 ägg
2,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Skiva rabarbern och koka den tillsammans med vattnet och 0,5 dl av sockret. När vattnet nästan kokat bort klickas smöret ner och kastrullen tas av värmen.

Rör samman ägg och 3 dl socker och tillsätt vetemjölet. Rör ner rabarbersmeten. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt kakan svalna. Servera med vispgrädde.

onsdagen den 8:e juni 2011

Yodatårta till Tage

På mors dag för sex år sedan fick min kompis Sara en perfekt morsdagpresent, nämligen en liten son som heter Tage. Tage är född samma år som min son Algot och jag fattar inte att tiden gått så fort att våra små killar blir sex år i år. När Tage skulle ha 6-årskalas ville Sara att jag skulle göra en Yodatårta till honom och självklart gjorde jag det.

När jag modellerade Yoda testade jag Wiltons sugarpaste och den var underbar att modellera i. Den var mjuk och smidig och lätt att forma. Jag hade faktiskt inga problem alls när jag modellerade den här gången. Lasersvärdet är gjort i flowerpaste.

Det är alltid spännande att se hur en tårta växer fram, jag har alltid en idé men det blir sällan exakt som jag tänkt mig. Jag hade från början tänkt mig en blå tårta men ångrade mig och ville istället efterlikna en grå planet. Jag hade tänkt sätta stjärnor på sidan av tårtan men tyckte när jag skulle göra dem att det skulle lätta upp tårtan lite mer med olika färger runt om istället. Jag är nöjd med hur tårtan blev.

Grattis på 6-årsdagen Tage!




Tårtan bestod av:
Ljus tårbotten (18 cm) fylld med hallonmousse och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste (Wilton), hemmagjord sugarpaste och flowerpaste.

tisdagen den 7:e juni 2011

Bakglädje fyller 1 år!

Tänk att det har gått ett helt år sedan första inlägget på bloggen. Tiden har verkligen gått fort. Jag vill tacka alla er läsare för att ni tittar in här, utan er skulle det inte vara lika roligt att blogga. Ett stort tack också för alla fina kommentarer och alla härliga mail jag fått under året. Jag hoppas att ni vill fortsätta följa med Bakglädje under nästa år också.

Idag bjuder jag på en kaka med guldrosett, lite extra ska det väl vara på 1-årskalaset tycker jag. Jag tycker verkligen om dessa små bakverk. Hur kul som helst med en kaka på pinne, dessutom är de vansinnigt goda. Det är så roligt att de går att variera i form och smak.





Dessa cake balls består av:
Cake balls doppade i mörk choklad och dekorerade med vit choklad.

söndagen den 5:e juni 2011

Tårttidningar

Jag har nyss kommit hem från en liten ministemester med familjen. I fredags morse tog vi tåget till Stockholm. Vi besökte bland annat Naturhistoriska riksmuseet, Vasamuseet och Tekniska museet. Vi åkte tunnelbana, spårvagn och buss och vi åt på restaurang och bodde på hotell. Det var första gången Algot var i Stockholm och det var många saker som var spännande. Jag tror ändå att tunnelbanan var det som Algot tyckte var mest spännande och han hade nog inte haft något emot att tillbringa hela resan under jorden. Vi hade fantastiskt väder och det var underbart att bara få vara tillsammans.

När vi skulle åka hem hittade jag de här tidningarna på Pressbyrån på tågstationen. Svindyra var de men som den tårtnörd jag är så kunde jag helt enkelt inte låta bli att köpa dem. Det fanns massor bra "steg för steg"-beskrivningar och många fina bilder i tidningarna.

Idag ska jag vila fötter och ben efter att ha vandrat runt i Stockholm i två dagar. Ha en fortsatt trevlig helg!

fredagen den 3:e juni 2011

Avtackningsfika blev firarfika

Jessica har varit tillfälligt anställd på min avdelning på jobbet sen i höstas och hon var varit en stor hjälp för oss. I tisdags planerade jag att bjuda på cupcakes eftersom det var hennes sista arbetsdag. Till allas glädje hade någon räknat fel på hennes dagar och det visade sig att hon kunde fortsätta jobba hos oss ett tag till. Cupcaken var redan planerade och förberedda så varför ställa in fikat. Det blev ett trevligt firarfika istället för ett avskedsfika. Jessica hade också med sig en jättegod lingonkaka så vi var en aning sockerhöga efter det här fikat.



Dessa cupcakes bestod av:
Limemuffins fyllda med jordgubbskompott spritsad med whipped cream cheese frosting. Dekorerad med hemmagjord sugarpaste, marsipan, mjuka sockerkulor och små sockerkulor.

torsdagen den 2:e juni 2011

Whipped cream cheese frosting

En god frosting som är väldigt enkel att göra. Det äkta vaniljpulvret gör underverk i frostingen men vill man ha en helvit frosting ska man välja vaniljsocker istället.


WHIPPED CREAM CHEESE FROSTING

100 g cream cheese (ex. philadelphiaost)
1 dl florsocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker för helvit frosting)
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa ihop cream cheese, florsocker och vaniljpulver med elvisp. Häll i grädden och vispa tills frostingen är tjock.

Jordgubbskompott

Den här kompotten är god att äta som den är, kanske med lite vispad grädde eller en kula vaniljglass. Den är också god som fyllning i cupcakes, då bör man sila av vätskan innan kompotten används.


JORDGUBBSKOMPOTT

jordgubbar
limejuice
florsocker

Gör så här:
Skiva jordgubbarna och lägg i ens kål. Häll över lite limejuice, bara så mycket att jordgubbarna blir lite fuktiga. Strö över lite florsocker efter smak. Låt blandningen stå och dra ett tag så att den saftar till sig.

Om jordgubbskompotten ska användas som fyllning i cupcakes bör man sila av vätskan som bildas innan man använder kompotten.

Limemuffins

De här limemuffinsarna är jättegoda. Det är samma recept som mina vaniljmuffins men jag har haft i limejuice och rivet limeskal i smeten.

Visst är det snygga formar! Jag tycker om grönt och just den här limegröna färgen tycker jag passar extra bra till limemuffins.




LIMEMUFFINS
16-20 st (beroende på storlek)

2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
saft och rivet skal av en limefrukt
2 ägg
125 g smör
1,5 dl mjölk

Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, lime och mjölk och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och klicka i smeten i formarna. Grädda i 12-18 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

Har du ingen matberedare så kan du vispa ihop ingredienserna med elvisp, se då till att smöret är rumsvarmt.

onsdagen den 1:e juni 2011

Bakglädje i maj

Det känns som att maj har varit en riktig bak- och pysselmånad för min del. Några saker har jag hunnit visa er och resten kommer så småningom. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under maj månad.


CHOKLADIG TÅRTA
När jag gjorde den här tårtan passade jag på att testa många nya recept. Jag modellerade en liten rosa sjöorm som jag tycker blev väldigt söt. Du kan läsa mer om tårtan här.



MANDELBAKELSE MED JORDGUBBSMOUSSE
Jordgubbar hör sommaren till och med den här sommarbakelsen firade vi mors dag. Du kan läsa mer om sommarbakelsen här.



SHORTBREAD
Jag testade att baka egna shortbread. Resultatet blev goda kakor som passar perfekt till en kopp te. Du kan läsa mer om dessa kakor här.



KNÄCKEBRÖD
Jag och min son Algot bakade knäckebröd tillsammans. För att piffa upp knäckebröden gjorde vi dem i roliga former men självklart kan man göra fyrkantiga rutor eller runda kakor av degen också om man vill. Du kan läsa mer om knäckebrödet här.