I helgen fick jag hjälp av sonen att göra knäckebröd. Ett roligt sätt att både göra och att äta knäckebröd på är att använda fina kakformar. Jag och Algot hade en trevlig förmiddag i köket och efteråt kunde vi njuta av gott knäckebröd i roliga former. De fina kakformarna vi använde kommer från Formina. Kakformar kan ju användas till så mycket mer än bara pepparkaksbak.
Bakglädjes läsare får under maj månad 20 % rabatt hos Formina. Vid beställning uppger ni rabattkoden: bakgladje.
KNÄCKEBRÖD
25 g jäst
250 g vatten (2,5 dl)
220 g grovt rågmjöl (4 dl)
30 g grahamsmjöl (0,5 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
1 msk honung
0,75 tsk salt
Smaksättning:
kummin, anis, fänkål, flingsalt m.m.
Gör så här:
Smula jästen och rör ut med vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt. Degen ska vara kladdig. Sätt plastfolie över bunken och låt degen jäsa i kylskåpet över natten.
Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela degen i mindre delar för att lättare kunna kavla ut den. Kavla ut degen riktigt tunnt, se till att mjöla ordentligt både under och över degen så att den inte fastnar i bakbordet eller på kaveln. Strö på valfri smaksättning och kavla degen med en kruskavel (eller nagga degen med en gaffel). Ta ut bröd med kakmåtten och lägg på en plåt.
Grädda direkt i 7-10 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Ta ut och låt bröden svalna på ett galler. Om knäckebröden känns sega och lite mjuka så sänker du värmen på ugnen till 100 grader och väntar tills temperaturen sjunkit. Lägg upp knäckebröden på plåtar så tätt du kan och ställ in plåtarna i ugnen (går bra med flera plåtar samtidigt) och låt stå tills de blir hårda. Förvara i tätslutande burk.
Bakglädjes läsare får under maj månad 20 % rabatt hos Formina. Vid beställning uppger ni rabattkoden: bakgladje.
KNÄCKEBRÖD
25 g jäst
250 g vatten (2,5 dl)
220 g grovt rågmjöl (4 dl)
30 g grahamsmjöl (0,5 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
1 msk honung
0,75 tsk salt
Smaksättning:
kummin, anis, fänkål, flingsalt m.m.
Gör så här:
Smula jästen och rör ut med vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt. Degen ska vara kladdig. Sätt plastfolie över bunken och låt degen jäsa i kylskåpet över natten.
Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela degen i mindre delar för att lättare kunna kavla ut den. Kavla ut degen riktigt tunnt, se till att mjöla ordentligt både under och över degen så att den inte fastnar i bakbordet eller på kaveln. Strö på valfri smaksättning och kavla degen med en kruskavel (eller nagga degen med en gaffel). Ta ut bröd med kakmåtten och lägg på en plåt.
Grädda direkt i 7-10 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Ta ut och låt bröden svalna på ett galler. Om knäckebröden känns sega och lite mjuka så sänker du värmen på ugnen till 100 grader och väntar tills temperaturen sjunkit. Lägg upp knäckebröden på plåtar så tätt du kan och ställ in plåtarna i ugnen (går bra med flera plåtar samtidigt) och låt stå tills de blir hårda. Förvara i tätslutande burk.
vilka fina knäckebröd! nästa gång jag bakar knäcke kommer jag nog att plocka fram pepparkaksformarna :D
SvaraRaderahihi vad sött!
SvaraRaderaViken rolig ide
SvaraRaderaÅhhh mums måste testa vilken fin fin idé : ) kram Sofia
SvaraRaderaGud vilken rolig idé! Jag har aldrig provat att göra knäckebröd själv, men när jag provar (för det ska jag) blir det att rota fram lite pepparkaksformar! Kanske en grisformad så jag kan säga till folk att jag åt gris till frukost? De skulle sätta i halsen, jag som är vegetarian;D
SvaraRaderaVad roligt! Har faktiskt aldrig gjort knäckebröd! Kul att se vad alla hittar på med formarna :-)
SvaraRaderaKul ide för att få barn att äta mer knäckebröd :)
SvaraRaderaFrida: Ja, använd kakformar nästa gång. Det blev både goda och roliga att äta. :-)
SvaraRaderaLisa: Tack!
Millas Hälsoblogg: Tack!
Sofia: Testa! Det blev både gott och roligt. :-)
Alexandra - kärlek på tallrik: Hihi... klart du ska baka knäckebrödsgrisar. :-)
Linda - Bengtssons Baksida: Det är varken svårt eller jobbigt att göra, dessutom blir det ju fina med roliga formar... så testa!
Therése: Ja, sonen knaprar glatt i sig flodhästar och motorcyklar m.m. :-)
Vilka härliga formar! Mina döttrar brukar måla när jag bakar och pepparkaksformar passar ju inte bara till bak utan även som mall till penna och papper.
SvaraRaderaTänk vilka härliga äventyrsteckningar det blir!
Vilken kul idé :-) Helt klart den finaste knäckemackor jag har sett!
SvaraRaderaVill gärna vinna formarna.
SvaraRaderaHar sett på TV att man kan använda sådana formar till att göra hundgodis av blodpudding! Kul grej!
Wow vilka läckra knäckebröd! Har aldrig bakat det själv men det måste jag ju så klart testa.
SvaraRaderaPepparkaksformar är suveränt till en massa saker.
Caroline: Precis, det finns många användningsområden.
SvaraRaderaLisa - Sockerrus: Tack! :-)
Anna-Lena: Klart att hunden ska ha snyggt hundgodis. :-)
Kaksmulan: Tack!