För något år sedan kom jag i kontakt med den skotska kakan shortbread och efter att ha njutit av den tillsammans med en kopp gott te har kakan blivit en favorit här hemma. Jag har länge tänkt testa att baka egna och så här blev resultatet. Mina shortbread blev väldigt goda även om de blev lite sötare än de man köper. Jag gjorde kakorna med hjälpt av de fina kakformarna jag fått av Formina.
SHORTBREAD
225 g smör
5 dl mjöl
1,25 dl florsocker
1 krm salt
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en matberedare. Platta eller kavla ut degen till den till ca 7-8 mm tjocklek. Plasta in och lägg i kylskåpet ungefär en timme.
Ta ut kakor med kakmått . Degen är väligt smulig så ta försiktigt i degen. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet i 10-15 minuter så att de kallnar ordentligt, då håller de formen bättre i ugnen. Grädda kakorna i 10-15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Ta ut ur ugnen när de börjar få lite färg. Låt kakorna ligga kvar på plåten någon minut för att stelna och lyft sedan försiktigt av dem till ett galler för att svalna. Njut av kakorna tillsammans med en kopp te.
SHORTBREAD
225 g smör
5 dl mjöl
1,25 dl florsocker
1 krm salt
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en matberedare. Platta eller kavla ut degen till den till ca 7-8 mm tjocklek. Plasta in och lägg i kylskåpet ungefär en timme.
Ta ut kakor med kakmått . Degen är väligt smulig så ta försiktigt i degen. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet i 10-15 minuter så att de kallnar ordentligt, då håller de formen bättre i ugnen. Grädda kakorna i 10-15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Ta ut ur ugnen när de börjar få lite färg. Låt kakorna ligga kvar på plåten någon minut för att stelna och lyft sedan försiktigt av dem till ett galler för att svalna. Njut av kakorna tillsammans med en kopp te.
Åh, dessa måste jag baka!
SvaraRaderaHar en kompis som bor i Skottland, och hon hade med sig en låda med dessa goa kakor en gång när de var hemma på besök. Vet inte om det kanske berodde på att jag var gravid, men de åkte med väääldigt snabbt kan jag säga... :)
Vad gott och kul att man kan få så roliga figurer :-)
SvaraRaderaNej vad söta de blev! Jag har sett och provat "traditionella" shortbread, men inte ens tänkt på att man kan göra dem i olika former =D
SvaraRaderaSå fina, måste ta och baka shortbread, har aldrig ätit dom
SvaraRaderaVa fina de blev !!
SvaraRaderaSuper fina!! Jag har inte ätit dessa kakor, tänkt bakat dem men inte haft något bra recept..
SvaraRaderaIbland ska det vara rismjöl och en massa annat konstigt i, och då har jag gjort så att jag stuntat i att baka dem.. Men nu ska jag prova dina!!
Tack!!
Mvh Milla
Måste testa tack för receptet : ) kram Sofia
SvaraRaderaJag älskar shortbread och jag här länge tänkt att jag ska baka egna. Nu blev jag riktigt inspirerad, dina blev väldigt fina!
SvaraRaderaJag älskar shortbread!! jag har aldrig gjort själv hehe;) jag måste prova ditt recept och de ser riktigt fint och gott ut!!
SvaraRaderaSåna har jag nog aldrig smakat, vad kan man likna dem med? Kex eller mördegskakor eller?
SvaraRaderaSer i alla fall jättesmarriga ut, och vad fina de blev med dina nya formar! :)
Aldrig hört talas om shortbread men de ser iaf jättegoda ut =) Åh så mycket roligare de blir med annorlunda former :)
SvaraRaderaDe ser jätteläckra och spröda ut! Måste jag också testa att göra! Älskar goda kakor :)
SvaraRaderaVad fina de blev och speciellt Sjöhästen var riktigt fin, ser ut som små sandkakor! Jag har aldrig ätit shortcake, undrar hur dem smakar!
SvaraRaderaAnnica - annicake: Ja, visst är de goda.
SvaraRaderaBakverk koch Fikastunder: Ja, de höll formen riktigt bra, det var kul.
Alexandra - Kärlek på tallrik: Jag kunde inte låta bli att prova göra små formade kakor. Jag tycker de blev jättesöta. :-)
Cupcakesfluffan: Ja, testa gärna. De är väldigt goda till en kopp te.
Fröken: Tack!
Milla: Jag har också sett recept med rismjöl, men inte testat det. Mina blev lite för söta jämfört med den köpta varianten... men mycket goda. :-)
Sofia: Gör det. :-)
Helena mitt i smeten: Precis som jag... har länge tänkt testa själv. :-)
Sana: Tack!
Pernilla - Bli min jäst: De man köper är inte så jättesöta och ganska torra i konsisistensen. Mer kaka än kex.
Milli: Ja, visst blir det roligare när man bakar med fina kakformar. :-)
Therése: Gör det.
Chokladfreaks: Jag gillarde också sjöhästen. :-) Svårt att beskriva smaken. Lite som mördegskakor men inte riktigt lika söta. Mina blev sötare än de man köper.
Vad fina de blev! Har någon gång velat laga shortbread, men har aldrig gjort det ännu. Man kanske skulle kunna prova på att baka dem nån dag! :)
SvaraRaderaVi har också smakat dessa sötsaker när vi var i Skottland, så goda.
SvaraRaderaHa en fin helg!
Ser gott ut. Fint med de olika formerna.
SvaraRaderaMårtenssons kök: Ja, visst är de goda.
SvaraRaderaMedia: Ja, jag tycker de blev fina när jag använde kakformarna. :-)
Himmel så söta små kakor!
SvaraRaderaMaria: Tack! :-)
SvaraRaderaTack för receptet! Testade idag och dekorerade dem till små pirater. Mycket goda:)
SvaraRadera