onsdag 30 juni 2010

Minicupcakes till jobbet

Om jag skulle baka så ofta som jag vill baka så skulle min familj ha svårt att hinna äta upp allt. Jag försöker därför hitta tillfällen där det går att bjuda på fika. Får jag en chans att baka så tar jag den. Jag blev i alla fall väldigt sugen på att göra cupcakes häromdagen och eftersom jag vet att det alltid uppskattas när det bjuds på fikabröd på jobbet så gjorde jag de här minicupcakesen. Rosorna gjordes i en hast och kunde ha varit snyggare men de fick duga. Överaskningsfikat blev uppskattat.

Dessa cupcakes bestod av:
Minimuffins spritsade med vit chokladsmörkräm med lite florsocker i. Dekoration i sugarpaste och små sockerkulor.

Minimuffins

De här minimuffinsen blir fluffiga och goda. Receptet går givetvis bra att använda till vanliga muffinsformar också men då behöver de stå inne i ugnen lite längre, 12-15 minuter.


MINIMUFFINS
26 st

1 ägg
0,75 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g flytande margarin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en liten nypa salt

Gör så här:
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det är riktigt vitt och fluffigt. Rör ner mjölk och margarin försiktigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och saltet i en bunke, rör ner i äggsmeten. Häll upp i formar och grädda ca 10 minuter i 210 grader. Låt muffinsen svalna på galler under en bakduk.

måndag 28 juni 2010

Lemoncurdgrädde

Den här tårtfyllningen är nog en ny favorit för mig. Den är dessutom väldigt enkel att göra. Jag använde den i midsommartårtan tillsammans med jordgubbsmousse och det blev riktigt gott. Lemoncurdgrädde blir en frisk och lite syrlig fyllning. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.

Jag har köpt färdig lemon curd på burk men tänkte göra egen vid tillfälle. Om du har ett bra recept på lemon curd får du gärna lämna en kommentar här eller maila till mig.


LEMONCURDGRÄDDE
1 lager

160 g lemon curd (en halv burk)
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa grädden och rör ner lemon curd.

Jordgubbsmousse

Jordgubbsmoussen är bra och god fyllning till tårtan. Den är dessutom väldigt enkel att göra. Jag köper ofta frysta jordgubbar som jag använder men har du tillgång till färska jordgubbar så är det att föredra. Byt gärna ut jordgubbarna mot något annat bär eller bärblandning om du vill testa nya smaker. Det här receptet räcker till ett lager i en normalstor tårta.


JORDGUBBSMOUSSE
1 lager

300 g jordgubbar
2-4 msk marsanpulver
1 dl vispgrädde

Gör så här:
Mixa jordgubbarna till en slät massa. Rör i marsanpulver tills konsistensen inte känns rinnig. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbarna.

söndag 27 juni 2010

Midsommar i Dalarna

Vi firade midsommar hos mina föräldrar i en liten by i Dalarna. Midsommarafton började med gemensamt fika i byn, följt av midsommarstångsresning och sedan sill med färskpotatis. Jag hade förberett en tårtbotten som jag planerat göra en tårta av till midsommarafton men vi orkade helt enkelt inte klämma i oss mer gosaker så tårtan fick vänta till midsommardagen istället... och den var värd att väntas på.


Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med lemoncurdgrädde och jordgubbsmousse. Täckt med vispgrädde och färska jordgubbar. Dekorationer i flowerpaste.


Midsommarhelgen bjöd på flera fikastunder med mammas hembakta kakor.

torsdag 24 juni 2010

En försmak av midsommar

Här kommer en liten försmak av midsommar. Jag önskar er alla en trevlig midsommar och jag hoppas att ni får trevligt sällskap, god mat och självklart något riktigt smarrigt till kaffet.

onsdag 23 juni 2010

Enkel filmjölkslimpa

Det finns oändligt många varianter av filmjölksbröd. Det här brödet är min favorit när det ska gå snabbt att baka och jag inte har tid att vänta på några jästider. En skiva av det här brödet tillsammans med smör och och en skiva ost är riktigt gott.


FILMJÖLKSBRÖD
1 st

2 dl fiberberikade havregryn
3 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl dinkelmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl torkade aprikoser, hackade
1 dl valnötter, grovhackade
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Blanda samman med övriga ingredienser till en kletig smet. Häll ner i en smord bakform, ca 1,5 liter. Grädda 50-55 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.

tisdag 22 juni 2010

Jag är med och tävlar


Jag är med och tävlar hos Madesmumms om ett förkläde från från Carolyn´s Kitchen. Tävlingen pågår till den 6 juli. Var med och tävla du också, tävlingen hittar du här.

söndag 20 juni 2010

Hello Kitty

Jag har länge velat göra en Hello Kittytårta, men min 4-åriga son påstår sig "svimma" när han ser Hello Kitty så jag hade nästan gett upp hoppet. När vänners son fyllde år ville födelsedagsbarnet ha en Hello Kittytårta och jag fick äran att göra själva dekorationen. Jättekul att få chansen att göra Hello Kitty. Jag kan tala om att min son åt glatt av tårtan trots att den hade Hello Kitty på sig, jag tror att han glömde bort att han skulle svimma. :-)

Hello Kitty bestod av:
Marsipan och sugarpaste.

Jag är med och tävlar

Jag är med och tävlar hos BakeCake om produketer från Lyckas med mat. 1:a pris är en jäskorg, 2:a pris är en grillpensel och 3:e pris är muffinsformar. Tävlingen pågår till den 27 juni. Var med och tävla du också, tävlingen hittar du här.

lördag 19 juni 2010

Mors dag ska firas med en tårta

Morsdag firades med tårta. Jag hade en inre bild av hur tårtan skulle se ut när jag planerade den. Jag ville ha oranga rosor i en ring och tårtan skulle vara täckt med brun sugarpaste. Men det blev inte så... Min man höll på att sätta i halsen när jag berättade att jag ville ha en brun tårta och rosorna kämpade jag med i flera timmar men de blev så fula att de åkte i papperskorgen. Så resultatet blev det här. Inte vad det var tänkt från början, men fin blev den. Och den bruna tårtan ska jag försöka mig på en annan gång. Precis innan servering satte jag fast en fjäril på tårtan.



Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med limemousse och jordgubbsmousse. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste, flowerpaste och sockerkulor.

fredag 18 juni 2010

Jag är med och tävlar

Jag är med och tävlar hos Tulipans bakverk om snygga formar från Siluett. Tävlingen pågår till den 30:e juni. Var med och tävla du också, tävlingen hittar du här.

torsdag 17 juni 2010

Tack för alla snälla kommentarer

Hembakat är självklart godast, men ibland får man ta till köpt fikabröd. Min familj har varit på en liten minisemester och då ska det självklart ätas matsäck och fikas på någon rastplats. Frysen var tom på hembakt, så det fick bli köpefika den här gången.

Jag vill passa på att tacka för alla snälla kommentarer som jag fått både här på bloggen och på annat sätt i samband med att jag startade min blogg. Jag blir jätteglad att ni tittar in och säger vad ni tycker. Jag har en hel del bakprojekt planerade som kommer att dyka upp här på bloggen framöver så ni får gärna fortsätta att kika in.

Om någon undrar varför Valborgstårtan helt plötsligt försvann för att sedan dyka upp på ny plats så beror det på att jag lyckades radera det publicerade inlägget. Jag skyller på att jag är ny på bloggandet och har inte lärt mig hur allt fungerar ännu. I framtiden ska jag försöka hålla fingrarna i styr och inte radera fler inlägg.

söndag 13 juni 2010

Valborgstårta

Jag, min man och vår son var bjudna hem till våra vänner Jessica och Johan och deras barn över Valborg. Kvällen till ära var det tårttema. Jessica bjöd på en smarrig smörgåstårta till middag och jag hade med mig den här Valborgstårtan till kvällskaffet.


Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med dumlefluff och glasskräm. Spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste.

lördag 12 juni 2010

Slutpendlattårta

Min svägerskas man Peter har under flera år pendlat mellan Linköping och Örebro dagligen. Äntligen har han fått ett jobb i Linköping och slipper pendla. Detta ville min familj självklart fira och jag bakade den här överaskningstårtan till Peter. Tack vare min svägerska Ulrika som såg till att Peter höll sig hemma den här dagen kunde vi komma över och grattulera med tårta och en chokladkartong.




Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med jordgubbsmousse och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste, flowerpaste och små sockerkulor. Spritsad med grönfärgad vit chokladsmörkräm.

Morotsfrallor

Dessa saftiga morotsfrallor är lätta att göra och väldigt goda. Om du inte får tag i tillräckligt med morotsjuice kan du blanda ut juicen med vatten.


MOROTSFRALLOR
20 st

2 st morötter
50 g smält smör
5 dl morotsjuice
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk strösocker
13-14 dl vetemjöl (780-840 g)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i morotsjuicen, låt vätskan bli 37 grader. Häll smör- och morotsjuiceblandningen över jästen. Blanda i övriga ingredienser. Kör i maskin 8-10 minuter (eller knåda för hand gärna dubbla tiden). Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Knåda degen och dela i 20 delar. Gör till runda frallor. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 11 juni 2010

Roadrunnertårta

För att få öva på att göra tårtor passade jag på att göra en tårta till min mans jobb. Eftersom hans arbetsgrupp kallar sig Roadrunnerteamet så var det självklart att jag skulle göra en Roadrunnertårta. Det var inte helt lätt att skära till själva Roadrunnern men jag tycker att resultatet blev riktigt bra. På sidan av tårtan gjorde jag några kaktusar. Tårtan blev mycket uppskattad av min mans arbetskamrater.



Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med hallonmousse och glasskräm. Spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste.

After eight-kräm

Om du tycker om After eight så kommer du att tycka om den här tårtfyllningen. När jag första gången hörde talas om After eight-kräm så visste jag direkt att jag ville testa den. Jag blandar ut After eight med mörk choklad för att inte få en för kraftig mintsmak. After eight-krämen är också god att ha som efterrätt till konserverade päronhalvor med en klick vispad grädde till.


AFTER EIGHT-KRÄM
1 lager

3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
50 g After eight (ca 6 st)

Gör så här:
Värm grädden i en kastrull så att den blir varm. Hacka chokladen och häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills all choklad smält. Låt blandningen stå kallt i kylskåp minst två timmar tills den blivit ordentligt kall. Vispa till lagom tjock fyllning.

After eight-krämen passar väldigt bra till päronmousse.

tisdag 8 juni 2010

Morotscupcakes med philadelphiafrosting

När min avdelning på jobbet skulle ha fest så tog jag på mig ansvaret att fixa kakan till kaffet. Det blev morotscupcakes med philadelphiafrosting och rosor i sugarpaste. Det tog sin tid att göra dekorationerna, men till sist hade jag 25 st rosa rosor. De små bakverken blev mycket uppskattade.


MOROTSMUFFINS
15 st

3 st ägg
2,5 dl stösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tska bakpulver
1,5 tsk kanel, mald
1 nypa salt
1,5 dl rapsolja
4,5 dl rårivna morötter (ca 220 g)

Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och morötter. Fyll muffinsformarna till 3/4. Grädda i mitten av ugnen 18-20 minuter i 220 grader.

Ha gärna på en frosting på när muffinsen svalnat. Jag gjorde Leilas philadelphiafrosting från boken "A piece of cake".

måndag 7 juni 2010

Päronmousse

En klar favorit när det gäller tårtfyllningar är päronmoussen. Päronmoussen påminner om glassen Piggelin i smaken och känns väldigt fräsch. Det här receptet räcker till 1 lager i en normalstor tårta.


PÄRONMOUSSE
1 lager

1,5 dl Kiviks päronkräm
2 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde
10 droppar päronessens
2 konserverade päronhalvor
(grön pastafärg eller karamellfärg)

Gör så här:
Blanda päronkrämen med marsanpulver. Ha i päronessens och finhackade bitar av konserverade päron. Färga eventuellt med lite grön pastafärg eller karamellfärg. Vänd ner i vispad grädde.

Päronmoussen passar väldigt bra till After eight-kräm.

Vårtårta

Jag fyllde år i mars och då passade jag på att göra min första tårta. Det blev en vårtårta med smältande snögubbe och tussilago som tittar fram i snön.



Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (köpt) fylld med Päronmousse och After eight-kräm. Spacklad med smörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i sugarpaste och gräs spritsat med grön smörkräm.

Första inlägget

Vem trodde att jag skulle starta en egen blogg? Inte jag i alla fall och ändå sitter jag här nu och funderar på om jag är riktigt klok. Om jag är klok eller inte det får tiden utvisa. En annan fråga är dock vem som skulle vara intresserad av min blogg, det finns ju redan tusentals bloggar av betydligt proffsigare hemmabagare än vad jag är.

Men, men... här är den i alla fall. Min blogg. Min alldeles egna blogg. En blogg om min stora passion bakning. Bakglädje helt enkelt!

Välkommen!