söndag 24 juli 2011

Very cherry chocolate cake

Tidigare i veckan var vi och hälsade på våra vänner Marta och Lars som är nyblivna föräldrar till tvillingarna Arvid och Emil. Emil hamnade snabbt i min famn och sen vägrade jag släppa honom ifrån mig under tiden vi var där. Tvillingbrodern Arvid sov gott i Magnus famn. Det är något speciellt med små bebisar som får en att smälta som smör i solsken. Jag bakade en chokladig kaka som vi hade med oss och fikade med. Den blev väldigt god och jag kan verkligen rekommendera den.

Jag har väldigt svårt att hålla mig till ett recept, så även denna gång. Oftast går det bra men ibland, som den här gången, straffar det sig. Enligt receptet ska bottnarna gräddas i varsin form men eftersom jag inte hade tre lika stora formar tänkte jag att jag kunde grädda all smet samtidigt i en form och sedan dela kakan i tre delar. Felet jag gjorde var att jag valde en form med diameter 18 cm och i den fick smeten inte plats när kakan reste sig i ugnen och smeten rann över. Dessutom var formen otät i bottet så det rann ut smet även där. Slutresultatet blev ändå bra men jag rekommenderar er att följa receptet nedan eller välja en form som är större om ni vill grädda hela kakan på en gång.

Grattis Marta och Lars till tvillingarna!





VERY CHERRY CHOCOLATE CAKE

Bottnar:
2 ägg
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl filmjölk (jag använde naturell yoghurt)
1,25 dl neutral olja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

Fyllning:
500 g mascarpone
120 g strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
drygt 3 dl vispgrädde (jag tog 3,5 dl)
2,5 dl körsbärsmarmelad

Choklad ganache:
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde (jag tog 1,5 dl)
1 msk smör

bigaråer till garnering

Gör så här:
Vispa ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke på låg hastighet i någon minut. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och tillsätt dem sedan till äggsmeten och vispa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter. Fördela smeten i tre smörade och mjölade bakformar, diameter 20 cm (lägg gärna en rundel bakplåtspapper i botten på formarna), skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt. Grädda kakorna ca 35 minuter i 175 grader i mitten i ugnen. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Använd en provsticka för att se om bottnarna är klara, när provstickan är torr är kakorna klara. Kakorna ser kladdiga ut på ytan men så ska det vara. Ta ut kakorna och låt dem vila i formen ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras. Vispa under tiden samman mascarpone, socker, vaniljpulver och grädde till en fluffig, fast kräm. Tillsätt körsbärsmarmeladen och vispa så allt blandas jämt. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen är pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Låt tårtan stå i kylskåpet innan ganachen läggs på.

Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick. Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med bigaråer.


Receptet hämtat från Louise´s spis

torsdag 21 juli 2011

Tävling: Vinn baksten och slickepottset från Bagaren och Kocken


För att fira att min blogg passerat 100000 besökare kommer här en tävling i samarbete med Bagaren och Kocken. Du har möjlighet att vinna en baksten med tillhörande brödspade, värde 599 kr, samt ett slickepottset, värde 150 kr. Bakstenen kan användas både i ugnen och på grillen, prefekt till pizza eller bröd. Fina priser, så var med och tävla!

För att delta i tävlingen:
"Gilla" Bagaren och Kocken på Facebook (länk) samt anmäl dig till Bagaren och Kockens nyhetsbrev (länk). Skriv en kommentar till det här inlägget.

För en extra lott:
Gör som ovan samt lägg in ovanstående bild på din blogg och länka till tävlingen. Skriv länken till ditt inlägg i kommentaren nedan.

Tävlingen avslutas onsdagen den 10 augusti kl. 23:59.


I samarbete med:


tisdag 19 juli 2011

Tekakor

De här tekakorna är riktigt goda. Det är samma degrecept som till hönökakorna som jag bloggade om förra sommaren men den här gången gjorde jag portionsbröd istället i form av tekakor. Favoriten är att äta tekakor med skivat kokt ägg på men några skivor ost och lite gurka är minst lika gott. Vilket är ert favoritpålägg?




TEKAKOR
16 st

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk smält smör
1 dl ljus sirap
110 g rågsikt (2 dl)
780 g vetemjöl (13 dl)
2 tsk salt

Gör så hör:
Smula jästen i en degbunke och häll över vattnet. Blanda i alla ingredienser utom saltet och knåda i maskin ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 16 delar. Forma varje degbit till en bulle och kavla sedan varje bulle till en platt kaka, ca 0,5 cm hög. Nagga bröden med en gaffel. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Grädda bröden 4-6 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 17 juli 2011

Muurikkabröd

Vi har skaffat en muurikka och för några dagar sedan stekte jag muurikkabröd i den. Sedan tog Magnus över muurikkan och lagade en god kycklingröra som vi sedan åt till brödet. Tyvärr regnade det den dagen så vi fick stå under parasollet på uteplatsen och tillaga maten och sedan fick vi sitta inne och äta. Bröden blev väldigt goda och jag kommer absolut att göra dem igen, kanske kommer jag inte kavla ut dem lika mycket nästa gång utan låta dem bli lite mindre.

Muurikkan kan ställas över öppen eld men när vi tillagar mat i den här hemma så använder vi oss av gas istället. Har man ingen muurikka kan man steka bröden i stekpanna på spisen.




MUURIKKABRÖD
6 st

25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl vetemjöl
2 tsk fänkålsfrön (kan uteslutas)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i 7-10 minuter. Låt degen jäsa 60 minuter. Dela degen i sex delar och klappa ut eller kavla degen till platta bröd. Jag var tvungen att arbeta in ganska mycket mjöl vid utbaket för att degen skulle vara hanterbar. Stek bröden i torr muurikka ca 2 minuter på varje sida. Har du ingen muurikka kan du steka bröden i torr stekpanna på spisen.


Receptet hämtat från Coop


lördag 16 juli 2011

Kakträff

Jag har bakat en hel del nu under första semesterveckan men jag har inte orkat eller ens velat sitta vid datorn och fixa bilder och skriva upp recept, så ni får hålla till godo med ett lite äldre inlägg som jag nästan hade glömt bort att jag hade förberett. Minns ni kakträffarna jag går på? Här kommer bilderna från vårens kakträff. Jag hade med mig chokladwhoopie pie dekorerade med sugarpasteblommor. Som vanligt bjöds det på sju sorters kakor, alla väldigt smarriga. Självklart hade jag med mig en burk där jag tog hem lite smakprov åt resten av familjen.


Kaka nummer 1: Pumpapaj serverad med vaniljglass


Kaka nummer 2: Chokladbiskvier


Kaka nummer 3: Chokladcookies


Kaka nummer 4: Mördegskakor med aprikos


Kaka nummer 5: Sega chokladsnittar


Kaka nummer 6: Blåbärsmuffins


Kaka nummer 7: Chokladwhoopie pie
(du kan läsa mer om dessa chokladwhoopie pie här)


onsdag 13 juli 2011

Amerikansk cheesecake

När jag och min familj var i Stockholm för ett tag sedan åt vi på restaurang och till efterrätt beställde jag cheesecake, ända sedan dess har jag varit sugen på att baka egen cheesecake. Jag hade bestämt mig för att baka cheesecake och ta med till jobbet och bjuda på innan semestern. Alla ingredienser var inköpta men orken att baka fanns helt enkelt inte. Det blev en semestercheesecake istället, vilket uppskattades av mannen och sonen.

Den här cheesecaken bakas i vattenbad i ugnen och den blir verkligen supergod. Vi åt den med färska jordgubbar vilket blev väldigt gott och det kändes riktigt somrigt.




AMERIKANSK CHEESECAKE

Botten:
16 st digestivekex
125 g smör

Fyllning:
400 g philadelphiaost
3,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
4 ägg

Topping:
4,5 dl creme fraiche
1,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Lägg digestivekexen i en matberedare och hacka sönder kexen så att de blir finfördelade, tillsätt smöret i kuber och kör tills allt blandat sig (har du ingen matberedare krossar du kexen och smälter smöret och blandar ihop). Tryck ner kexblandningen i botten på en springform, diameter 24 cm.

Blanda ingredienserna till fyllningen. Använd elvisp och vispa tills smeten är slät. Häll fyllningen i formen över kexbotten. Sätt aluminiumfolie runt formen på utsidan om det finns risk för att den inte är helt tät. Ställ formen i en större form, ex långpanna, och fyll den yttre formen med kokande vatten upp till en tredjedel av den inre formens höjd. Grädda kakan i vattenbad i 50-60 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Ta ut kakan och låt den svalna.

Blanda ingredienserna till toppingen och häll över den avsvalnade kakan. Grädda ytterligare 15-20 minuter tills toppingen stelnat (ej i vattenbad). Låt kakan svalna och ställ den kallt minst ett par timmar, gärna över natten. Servera gärna med färsk frukt.

måndag 11 juli 2011

Rågbullar

Här är resultatet av provbakningen i min nya köksmaskin. Jag och Algot bakade rågbullar som vi sedan provsmakade i solen på uteplatsen... en mycket bra början på semestern! Köksmaskinen fungerade jättebra och jag är redan sugen på att testa mer. Rågbullarna blev fluffiga och mycket goda. De passar lika bra till frukost som till picknickkorgen. Nästa gång ska jag göra dubbel sats för de går åt snabbt.



RÅGBULLAR
12 st

50 g jäst
3 dl mjölk
70 g mörk sirap (0,5 dl)
35 g rumsvarmt smör
1 tsk brödkryddor
440 g rågsikt (8 dl)
1 tsk salt

Gör så här:
Smula jästen och rör ut i mjölken. Tillsätt alla ingredienser förutom saltet och knåda degen i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen lätt. Dela i 12 delar och forma varje del till en rund bulle. Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i 30 minuter. Grädda i 7-10 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

söndag 10 juli 2011

Startar semestern med en ny köksmaskin

Äntligen semester! Jag inledde semestern med att köpa en ny köksmaskin, en Kenwood Major. Just nu provbakar jag och Algot i den och resultatet får ni se senare. Köksmaskinen har både visp, degkrok samt blandare för pajdeg och småkaksdeg. Tanken är att den ska stå framme så att jag snabbt kan sätta igång när jag vill baka (vilket jag vill ganska ofta).

Har ni någon köksmaskin och i så fall vilken sort? Vilka för- och nackdelar har er maskin? Någon som kanske har samma som jag just köpt, vad tycker ni om den?


fredag 8 juli 2011

Tårta till dagisfröknarna

Algot börjar i förskoleklass till hösten och i samband med midsommarfirandet på dagis överlämnade jag varsin minitårta till dagisfröknarna på Algots avdelning. Vi har varit så nöjda med Algots dagis och personalen som jobbat där och det känns lite konstigt att vi inte ska tillbaka dit i höst.

Jag fyllde tårtorna samma dag som jag spacklade och täckte dem vilket inte är att föredra. Fyllningen hade inte hunnit sätta sig och tårtorna var väldigt svårarbetade när jag skulle täcka dem. Dessutom blev de inte så släta. Men jag hoppas att de smakade bra ändå.

Ett stort tack till personalen på förskolan Skogshyddan för att ni tagit hand om Algot och fått oss att känna oss trygga med att lämna vår son hos er. Det gäller även personalen på övriga avdelningar som alltid hälsat glatt och som aldrig tvekat att hjälpa till när det har behövts. Hela familjen kommer att sakna er!



Tårtorna bestod av:
Ljus tårbotten (8,5 cm) fylld med jordgubbskompott med jordgubbsmousse över och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer i hemmagjord sugarpaste och sockerpärlor.

onsdag 6 juli 2011

Dekorerade kakor: Flodhäst

Den här kakan gjorde jag till min kollega Maj-Lis eftersom hon vid något tillfälle nämnt att hon tycker om flodhästar. Jag tycker att den blev väldigt söt.



Dessa kakor består av:
Vaniljkakor dekorerade med marsipan.

måndag 4 juli 2011

Caketopper till Maria och Daniels bröllopstårta

Maria och Daniel gifte sig den 18 juni. Maria bakade sin egen bröllopstårta men ville ha hjälp att göra en caketopper i form av ett brudpar till tårtan. Att det inte skulle vara något vanligt brudpar förstod jag snabbt och alternativen vi tittade på var alla någon form av djurpar. Beslutet blev tillsist en häst med lila blomma vid örat och en zebra med lila rosett. Jag valde att även göra en liten hink till brudbuketten.

Jag känner Maria från mitt jobb och vi delar det stora intresset för bakning. Jag minns när Maria bjöd på en tårta på jobbet när hon och Daniel förlovat sig, det var en hjärtformad tårta täckt med sugarpaste. Själv hade jag precis börjat läsa tårtbloggar och blivit nyfiken på att själv testa att göra tårtor.

Precis som ett riktigt brudpar, men svartklädd brudgum och vitklädd brud, så var det modellerade brudparet svårt att fotografera. Zebran var väldigt ljus medans hästen var mörk och det var svårt att få fram alla detaljer på ett bra sätt.

Jag önskar Maria och Daniel lycka till i deras nygifta liv tillsammans!










Hästen bestod av:
Kroppen gjord av mörk chokladsugarpaste blandat med hemmagjord sugarpaste. Detaljerna är gjorda av sugarpaste (Wilton) och marsipan.

Zebran bestod av:
Kroppen är gjord av sugarpaste (Wilton). Detaljerna är gjorda av marsipan och sugarpaste (Wilton).

Hinken med blommor bestod av:
Hinken är gjord av mörk chokladsugarpaste blandat med hemmagjord sugarpaste. Blommor och blad gjorda av sugarpaste (Wilton).

fredag 1 juli 2011

Bakglädje i juni

Juni har innehållit en del firanden. Bakglädje fyllde ett år i början av juni och senare firade jag och Magnus 10-åriga bröllopsdag. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under juni månad.


BAKGLÄDJE FYLLDE ETT ÅR
Det känns lite märkligt men min blogg har faktiskt funnits i ett år och det firades i början av juni. 1-årsdagen firades med fin kaka och självklart en guldrosett runt pinnen. Du kan läsa mer om dessa cake balls här.



10-ÅRIG BRÖLLOPSDAG FIRADES MED TÅRTA
Den 16 juni firade jag och Magnus 10-årig bröllopsdag. Jag gjorde en jubileumstårta och passade på att testa nya smaker och nya sätt att arbeta. Det stora hjärtat på tårtan är gjort av rice krispies treat som var väldigt roligt att jobba med, det kommer jag göra om. Du kan läsa mer om tårtan här.



MODELLERAD YODA
I vintras modellerade jag min första Yoda och nu fick jag möjligheten att modellera en Yodafigur en gång till. Lite skrämmande men samtidigt kul att försöka sig på samma figur igen. Du kan läsa mer om Yoda och tårtan som Yoda stod på här.



RABARBERKLADDKAKA
Den här rabarberkladdkakan är otroligt god. Vanligtvis förknippar man kladdkaka med choklad men jag lovar att den är jättegod med rabarber också. Du kan läsa mer om rabarberkladdkakan här.