måndagen den 27:e december 2010

Vintertårta till Jessicas födelsedag

Dagen innan julafton fyller min vän Jessica år. Jessica beställde en födelsedagstårta och jag fick fria händer med dekorationerna. Jag ville inte att tårtan skulle förknippas med julen eftersom det var en födelsedagstårta. Det blev en vintrig tårta med en snögubbe och födelsedagspaket på.

Jag vet inte om det syns på bilderna att jag penslat snöflingorna och snöbollarna med glitterpulver för att få lite liv i motivet. Snögubben blev lite baktung men vi får låtsas att han lutar sig bakåt och njuter av livet. Det var en rolig tårta att göra. Grattis Jessica!







Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (24 cm) fylld med dumlefluff och hallonmousse. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationer i sugarpaste. Snöflingor och snöbollar är penslade med glitterpulver.

torsdagen den 23:e december 2010

God Jul

Jag önskar er alla en riktigt god jul!

Snöflingekakor

Härligt julröda kakor med snövita flingor på. Vi får en snörik jul i år och då passar det väl bra med snöflingekakor.





Dessa kakor består av:
Vaniljkakor utan bakpulver dekorerade med marsipan och sugarpaste.

onsdagen den 22:e december 2010

Ätbar julgåva

Igår jobbade jag sista dagen innan jul och jag hade med mig en liten julgåva till min rumskamrat och kollega Maj-Lis. När man delar rum så är det lätt att man pratar mycket med varandra och mellan jobbpratet så pratas det ofta mat och bakning i vårt rum. Eftersom Maj-Lis hör talas om alla kakor jag bakar så ville jag att hon skulle få smaka några av dem också, inte bara se bilder och höra mig berätta om dem. Det blev en cellofanpåse fylld med en blandning olika julkakor som hon kan njuta av till julfikat.





Påsen innehåller:
Dubbla chokladstjärnor med romfyllning
Dekorerade kakor i orange och brunt
Mandelkakor med amaretto
Snöflingekakor
Pistagefudge
Twixkakor

tisdagen den 21:e december 2010

Snögubbe i marsipan

Jag fick ett stort behov av att modellera och det resulterade i den här snögubben. Eftersom den inte ska användas till något speciellt, mer än att möjligtvis ätas upp (jag tror jag har en son som gärna hjälper till med det) så fick det bli ofärgad marsipan.



Snögubben består av:
Ofärgad marsipan.

måndagen den 20:e december 2010

Kristyr på pepparkakorna

Igår satte vi kristyr på pepparkakorna. Kristyren är enkel att göra och väldigt lättarbetad. Jag kan erkänna att jag är barnsligt förtjust i kristyr, jag äter gärna runt kakan så att delen med kristyren är kvar till sist.

Algot hjälpte gladerligt till att dekorera pepparkakorna. Några med lite kristyr på och några med mycket. Visst blev de fina!








KRISTYR

1 st äggvita
1 tsk ättika
4-5 dl florsocker

Gör så här:
Vispa äggvitan hårt. Vispa i ättika och florsocker. Fyll en spritspåse och spritsa på kakorna. Låt kristyren torka ordentligt innan du lägger kakorna i en burk.


Receptet på pepparkakorna hittar du här.

lördagen den 18:e december 2010

Chokladdoppad lakritskola

Finns det några lakritsälskare där ute? Då har jag julgodiset för er här. En lakritskola doppad i mörk choklad. Den är verkligen jättegod. Det är första året jag gör denna och den kommer absolut att göras igen.

För er som inte gillar lakrits kan jag berätta detta: Jag är den enda i min familj som gillar lakrits men tydligen så var den här kolan så god att även mina två icke-lakritsälskare äter den med glädje. Jag som trodde att jag skulle få ha den ifred! Det får nog bli dubbel sats till nästa år.






CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA
60 st

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,5 påse turkisk peppar (0,75 dl)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt

Gör så här:
Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper (nästa gång ska jag göra i en lite mindre form för att få lite högre kolor). Krossa karamellerna i en mortel.

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt det sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120 grader eller tills smeten klarar kulprovet (droppa en bit i kallt vatten, om smeten går att forma till en kula är kolan klar). Det tar ca 15 minuter i en vid gryta (jag hade en mindre kastrull och då tog det längre tid). Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Se till att den stelar ordenligt innan du skär den.

Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Skär den stelnade kolan i bitar. Doppa varje kolabit i den smälta chokladen. Använd en gaffel och låt kolan rinna av ordenligt innan du ställer den på ett galler eller ett bakplåtspapper. Strö på lite havssalt innan chokladen har hunnit stelna. Förvara kolan kallt.


Receptet hämtat från boken Julgodis av Johanna Westman

fredagen den 17:e december 2010

Pistagefudge

Nu är det dags för julgodis! Förra året gjorde jag den här pistagefudgen och den var så god att den var en självklar kandidat till årets julgodistillverkning. Den är dessutom väldigt enkel att göra. Det enda jobbiga är att skala pistagenötterna.

Hela familjen gillar dessa så de kommer säkert finnas kvar på listan över julgodis i många jular framöver. De är dessutom väldigt vackra med den mörka chokladen och de lite gröna nötterna. Lägg lite pistagefudge i cellofanpåse med fint band runt eller en vacker burk och ge bort till jul. Egengjorda julklappar brukar uppskattas.






PISTAGEFUDGE

1 burk kondenserad mjölk
300 g mörk choklad
30 g smör
150 g skalade pistagenötter (ca 300 g oskalade)

Gör så här:
Skala pistagenötterna. Hacka chokladen. Häll den kondencerade mjölken i en kastrull och värm till den blir varm. Ta av plattat och häll i den hackade chokladen och rör om tills alla choklad har smält och allt har blandat sig ordentligt. Ha sedan i smöret och blanda väl. Rör ner pistagenötterna och häll smeten i en bakplåtsklädd form ca 15x20 cm. Låt fudgen stelna i kylskåpet, täck med plastfolie eller med lock. Skär i lagom stora mumsbitar. Förvaras kallt. Fudgen går att frysa.

Tillägg 2010-12-17: Pistagenötterna ska vara saltade, det blir jättegott med lite sälta i fudgen.

torsdagen den 16:e december 2010

Dubbla chokladstjärnor med romfyllning

De här smarriga chokladstjärnorna med romfyllning bakade jag första gången förra året och de var en självklarhet att de skulle få vara med på julfikabordet även i år. Själva kakan är inte så söt i sig men eftersom den är doppad i choklad och dessutom fylld med en lite söt och härligt romfyllning blir det en perfekt kombination. Det blir även lite extra snyggt med lite strössel på i form av små stjärnor.




DUBBLA CHOKLADSTJÄRNOR MED ROMFYLLNING
20-35 st (beroende på storlek)

Kaka:
4 dl vetemjöl
0,5 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakako
1 ägg
150 g smör

Fyllning:
50 g osaltat smör
1 dl florsocker
1 msk mörk rom
100 g smält mörk choklad

Garnering:
100 g mörk choklad
1 msk olja
strössel

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till kakan i en matberedare. Lägg degen i kylskåpet ca 30 minuter. Du kan ha degen i kylskåpet längre men eftersom degen blir väldigt hårt så då får du räkna med lite tid att få degen smidig i så fall. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och ta ut stjärnor med mått. Grädda i 12 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna på galler.

Hacka chokladen till garneringen och smält över vattenbad. Tillsätt oljan. Doppa hälften av antalet kakor i chokladen. Strö över strössel innan chokladen stelnar. Ställ kallt så att chokladen stelnar.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Spritsa (eller bred ut) fyllning på de resterande kakorna som inte blivit doppade i choklad. Sätt ihop med de chokladdoppade kakorna. Förvara svalt.

tisdagen den 14:e december 2010

Skållat vörtbröd

Ingen jul utan vörtlimpa, så är det faktiskt! Vörtlimpa och mammas hembakade vänskapsbröd hör julen till. Förra året försökte jag mig på att baka vörtbröd själv för första gången men valde helt klart fel recept. Enligt mig hade det brödet lika gärna kunnat hamnat i soptunnan direkt. I år testade ett mer säkert kort, nämligen ett recept från boken "Bröd från Brunkebergs bageri". Inget av bröden jag testat ur den boken har jag blivit besviken på. Det här är resultatet av årets bakning, en mycket kryddig och god vörtlimpa. Möjligen kommer jag att minska mängden pomerans något till nästa bakning.

Helst ska man baka vörtlimpa på flytande vört, försök få tag i det om ni kan. Jag hade tyvärr inte flytande vört så jag kokade ner 1 liter porter till 2 dl. Kan säga att det luktade unk medans det kokade men resultatet var absolut värt det.




SKÅLLAT VÖRTBRÖD
3 st

Skållning:
500 g vatten
250 g fint rågmjöl

1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika (5 tsk)
10 g mald ingefära (5 tsk)
10 g mald pomerans (5 tsk), nästa gång ska jag ta mindre
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
(100 g blötlagda och väl avrunna russin)
ägg och smör till pensling

Gör så här:
Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg.

Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. Tillsätt russinen om du vill ha russin i bröden. Sätt plastfolie över bunken och låt degen vila i 45 minuter.

Forma degen till tre avlånga bröd. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter i 180 grader i mitten av ugnen (eller tills innertemperaturen på brödet är 98 grader). Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen. Låt bröden svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.

TIPS: Får du inte tag i flytaden vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda istället.


Receptet hämtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri

söndagen den 12:e december 2010

Saffransbiscotti

Trevlig tredje andvent! Här har det julbakats för fullt och idag tänkte jag tipsa om saffransbiscotti. Saffransbiscotti har jag bakat till jul i flera år, de hör liksom till. Lussekatter, pepparkakor, fruktkaka och saffransbiscotti är de bakverk som återkommer på julbordet varje år medans övriga kakor varierar. Vilka bakverk har ni alltid på julen?

De här saffransskorporna passar utmärkt till glöggen eller till fikat eller bara som de är. Om man som jag gillar saffran och skorpor så är kombinationen väldigt lyckad. Det blir en väldigt julig smak över dem.






SAFFRANSBISCOTTI
ca 50 st

150 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
0,5 g saffran (1 kuvert)
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


Gör så här:
Använd elvispen och rör ihop smör, socker och saffran poröst. Vispa ner äggen. Hacka mandeln grovt. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa sakta tills allt har blandat sig, inte längre.

Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Placera längderna på en plåt med bakplåtspapper bredvid varandra. Grädda i 25-30 minuter i 180 grader i mitten av ugnen.

Ta ut plåten ur ugnen och sänk temperaturen till 120 grader. Låt skorporna svalna något och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka kakorna på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugnen (OBS 120 grader) i ca 45 minuter. Ta ut skorporna efter halva tiden och vänd på dem. Slå av ugnen och låt skorporna stå kvar i eftervärmen i ca 1 timme, lufta ugnen ibland genom att öppna lucka och släpp ut fukten.

torsdagen den 9:e december 2010

Mandelkakor med amaretto

Här har vi mumsiga små mandelkakor som är lite sega i mitten. Jag tycker att de blir väldigt vackra eftersom de innan gräddning rullas i florsocker och i ugnen spricker kakorna och det blir ett härligt krackelerat mönster på kakorna. Det går säkert att utesluta amaretton om man inte vill ha det.

Självklart hjälpte Algot till att mala mandeln, det är han så duktig på. Det är så roligt att ha en lite hjälpreda i köket. Algot leker ofta att han bakar bröd, kakor eller tårtor och jag skulle gissa att det beror på att jag ofta bakar.




MANDELKAKOR MED AMARETTO
40 st

200 g sötmandel
1 bittermandel
1,25 dl strösocker
1,5 msk amaretto (mandellikör)
2 st äggvitor
florsocker att rulla kakorna i

Gör så här:
Mal sötmandeln och bittermandeln. Blanda sötmandel, bittermandel, strösocker i en bunke och blanda väl. Tillsätt amaretto och rör ner en äggvita i taget. Klicka ca 1 tsk av den kladdiga degen ner på en tallrik med florsocker på. Rulla degen i florsockret och lägg på en ugnsplåt. Grädda i 15-20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna ska vara lite sega i mitten när de är färdiggräddare.


Receptet hämtat från Lantliv Mat & Vin

tisdagen den 7:e december 2010

Engelsk fruktkaka

Fruktkakan bakas varje år till jul i vårt hem. Det luktar verkligen jul när den gräddas tack vara alla kryddor. Det här är mitt bidrag till månadens sötsak som i december har temat kryddigt.

Jag kunde inte låta bli att ta en liten smakbit innan kakan ställdes undan i väntan på julafton.






ENGELSK FRUKTKAKA
1 st

150 g torkade fikon (ca 8 st)
1 dl russin
15 halverade röda coctailbär
3 msk konjak
200 g smör
3 dl brun farin
4 ägg
0,5 tsk nejlikor
1 krm malen muskotnöt
1 msk kanel
1 tsk ingefära
rivet skal av en citron
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Lägg de torkade fikonen i en värmetålig skål och häll uppkokat vatten över. Låt stå en liten stund, sila av vattnet och skär fikonen i mindre bitar. Blanda fikon, russin och halverade coctailbär i en skål och häll över konjaken och låt den stå och dra i ett par timmar, rör emellanåt.

Jag blandar alla ingredienser i en matberedare. Har du ingen matberedare så rör du smör och brun farin pösigt. Tillsägg äggen, ett i taget under kraftig omrörning. Blanda i frukten med konjaken och kryddorna. Blanda mjölet och bakpulvret och tillsätt i smeten.

Grädda i 75-90 minuter i 150 grader i botten av ugnen.


Receptet hämtat från Sju sorters kakor

söndagen den 5:e december 2010

Britta Anderssons pepparkakor

Hoppas att ni har en trevlig andra advent. Algot och jag bakade pepparkakor tillsammans en kväll i veckan. Jag kavlade och han tog ut kakorna med pepparkaksmåtten. Självklart provsmakades även en och annan degbit, både av mig och av Algot. Kan ni baka pepparkakor utan att provsmaka degen? Efter pepparkaksbaket drack vi glögg och provsmakade våra nygräddade pepparkakor, de var mycket goda.

Det här receptet kommer från min dagmamma, Britta, som jag hade när jag var liten. Pepparkakorna är ganska spröda och smakrika. Ska ni göra pepparkakshus eller annat pepparkaksbygge så rekommenderar jag en annan deg. Jag använde stora ägg och den mindre mängden vetemjöl, vilket resulterade i att jag fick arbeta in en hel del mjöl i efterhand för att kunna kavla ut degen utan att den fastnade. Så om ni använder stora ägg så se till att ta den större mängden mjöl direkt.




PEPPARKAKOR
Ger en deg på ca 1,8 kg

3 dl sirap (420 g)
300 g farinsocker eller strösocker
1,5 tsk kanel
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk malda nejlikor
4 tsk bikarbonat
200 g smör
700-800 g vetemjöl
2 ägg

Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt. Smör och socker röres poröst. Koka upp sirapen tillsammans med kryddorna och häll över smörblandningen. Tillsätt en del av mjölet. Vispa upp äggen och tillsätt dem. Arbet in resten av mjölet. Låt degen vila i kylskåpet tills nästa dag. Kavla ut degen mycket tunn och ta ut kakor med kakmått. Grädda i 3-5 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.

Vill man så går det även bra att röra ihop alla ingredienserna i en matberedare.

fredagen den 3:e december 2010

Kakträff

Här kommer bilder från kakträffen. Vi är sju tjejer som träffas och fikar med sju sorters kakor. Alla har med sig en sorts kaka att bjuda på medans värdinnan bjuder på tårta eller mjuk kaka.

Vi fikade och pratade och hade väldigt trevligt. För att inte bli för sockerhöga hade alla en burk med sig där vi stoppade ner de kakor vi inte orkade eller ville äta upp och så tog vi med burken hem. Min son var väldigt nöjd att jag hade kakor med mig hem så att han fick smaka. På frågan vilken kaka han gillade bäst svarade han "Alla" och det kan jag hålla med om. Här nedan kan ni se de kakor det bjöds på.


Kaka nummer 1 - Snöstjärnetårta


Kaka nummer 2 - Chokladhjärtan med Kahluafyllning


Kaka nummer 3 - Twixkakakor
(du kan läsa mer om twixkakorna här)


Kaka nummer 4 - Lemoncurdkakor


Kaka nummer 5 - Äppelkakor


Kaka nummer 6 - Apelsinchokladkakor


Kaka nummer 7 - Chokladdoppade hasselnötskakor

torsdagen den 2:e december 2010

Bakglädje i november

November gick så fort att jag höll på att missa återblicken här på bloggen. Att vi redan är inne i december, julmånaden, har jag inte riktigt förstått. För min del var november full av kalas, vilket har inneburit en massa bakning och planering. I slutet av november började jag med baket inför julen men är långt ifrån klar ännu. Jag hoppas att ni har haft en trevlig novembermånad här hos Bakglädje. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under november månad.


STJÄRNSKÅDNINGSTÅRTA
Magnus fyllde 40 år under hösten och när vi hade släktkalas så gjorde jag en tårta som visar Magnus stora intresse för rymden. Tårtan föreställer Magnus som sitter på jorden och tittar ut över stjärnhimlen. Vår son Algot är också väldigt rymdintresserad och han såg direkt vilken stjärnbild som stjärnkartan visade. Du kan läsa mer om stjärnskådningstårtan här.




DEKORERADE KAKOR I ORANGE OCH BRUNT
Till Magnus 40-årsfest med vänner och bekanta gjorde jag dessa dekorerade kakor som matchade de tårtor jag gjort till festen. Det tog lång tid att göra alla kakor men jag är väldigt nöjd med resultatet. Du kan läsa mer om dessa dekorerade kakor här.




A CUP OF CAKE
Jag gillar de här muffinsformarna. Det blir liksom en riktig cup cake. Du kan läsa mer om dessa cupcakes här.




CHOKLADKAKA MED KÖRSBÄR OCH MADEIRA
En härligt chokladig kaka. Serveras lämpligtvis med en klick vispad grädde och ett glas madeira. Du kan läsa mer om den här mumsiga chokladkakan här.




LUSSEKATTER
Och så till sist en lite försmak av julen. Lussekatter hör till en av självklarheterna vid julbaket. Jag har aldrig behövt leta efter något annat recept eftersom de här blir precis så som jag vill ha dem. Du kan läsa mer om lussekatterna här.