fredag 27 maj 2011

Knäckig rabarberpaj

Nu är det rabarbertider och då hör det till att äta rabarberpaj. Förra året skördade vi våra första egna rabarber och i år växer de för fullt och bara väntar på att bli plockade. Ett tips om du har mycket rabarber är att skiva ner rabarber och lägga i fryspåsar. Sen kan man göra härligt god rabarberpaj året om.

Den här pajen är smaksatt med lite mandelmassa och ingefära eftersom vi hade det hemma annars går det lika bra att hoppa över det.



KNÄCKIG RABARBERPAJ

6 stjälkar rabarber
1 tsk finriven färsk ingefära
0,25 dl + 0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
kanel
30 g mandelmassa
25 g smör
0,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Skiva rabarbern och lägg i en smord ugnsform. Riv ingefäran och strö över rabarbern. Blanda 0,25 dl strösocker med vaniljpulvret och strö sockret över rabarberna. Pudra över kanel efter egen smak. Riv mandelmassan och häll ovanpå rabarberna. Gör en smuldeg av smör, vetemjöl och 0,5 dl strösocker. Häll smulorna ovanpå pajen. Grädda i ca 15 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt svalna något innan pajen äts. Servera gärna med en klick vispgrädde.

Tips: Vill du ha en lite mindre söt paj kan du ta mald eller finhackad mandel istället för mandelmassa.

15 kommentarer:

  1. Nam! Smulepai av rabarbra er noe av det beste jeg vet om sommeren. Spesielt med vaniljesaus eller iskrem til!

    M:)

    SvaraRadera
  2. Gott! Bra med ett recept. Gjorde förra helgen på fri hand och det blev ok, men inte toppen!

    SvaraRadera
  3. Gott gott! Jag har precis tagit ur en rabarberpaj ur ugnen som vi ska mumsa på till fredagsfikat idag!
    Gäller ju att passa på i dessa rabarbertider :)

    SvaraRadera
  4. MUMS! Kolla gärna in min nya webb-shop med cupcake-och baksaker. www.cupcakeshop.se :)

    SvaraRadera
  5. mm vad gott! Ska nog också ta och frysa in lite rabarber, kan vara lyxigt en ruggig novemberdag :-)

    SvaraRadera
  6. Rabarber är verkligen gott. Och mandelmassa i paj är ett måste enligt mig :)

    SvaraRadera
  7. Så bra, satt och funderade vad jag skulle göra med min rabarber som jag har i kylen. Såklart frysa in och njuta av rabarberpaj resten av året :)

    SvaraRadera
  8. Åh vad gott det ser ut/låter! :-)

    sv: Tack Erika! :-)

    Jag använder oftast stora pappersark i olika färger samt tallriksunderlägg mm Det gör mina bilder snyggare och är lätta att byta :-) Har blivit att jag köpt in en hel del sånt då jag inte kan låta bli när jag ser ngt jag tror kan bli bra på bild ;-)

    SvaraRadera
  9. Gud så gott det ser ut. Vi har också en massa rabarber som växer och jag tänker att det nog får bli en paj i alla fall :-) Mums!

    SvaraRadera
  10. nomnomnom! rabarber i alla former är det bästa jag vet på sommaren :=)

    SvaraRadera
  11. Den måste jag testa! Fick hem rabarber av svärmor idag och då passar ju ditt fina recept perfekt :). Tack för en bra blogg och för härliga recept!

    SvaraRadera
  12. Jen: Ja, den är mums. :-)

    Monica: Jag håller med om att vaniljsås till är riktigt gott också.

    Tina N: Testa gärna. :-)

    Annica - annicake: Härligt!

    Rebecka: Jag ska kolla. :-)

    Linda - Bengtssons Baksida: Ja, det känns liksom lite extra lyxigt att göra rabarberpaj mitt i vintern. :-)

    Yasemin: Ja, det är gott.

    Therése: Ja, det är smidigt att bara kunna ta fram och baka när man har lust året om.

    Lisa - Sockerrus: Tack för svaret. :-)

    Ida - Chokladsockerkaka: Tack!

    Helena mitt i smeten: Ja, det är gott.

    Maria: Rabarberpaj är riktigt gott.

    Charlotta: Hihi...

    Caroline Dourén: Tack! Hoppas du gillar den.

    SvaraRadera