torsdag 30 september 2010

Dinkelscones med kesella

Nu har hösten verkligen kommit och det börjar bli kyligt både ute och inne. Tyvärr hade veden tagit slut vilket gjorde att vi inte kunde elda i braskaminen när kylan satte in. Så i helgen var vi och hälsade på mina föräldrar i Dalarna och med oss hem hade vi en släpkärra full med ved. Nu har det eldats varenda kväll sedan dess, det är så härligt att känna värmen sprida sig i huset. När vi kom hem på söndagkvällen var klockan ganska mycket och då gjorde jag de här sconesen. De är goda till te och känns lite mindre feta än de som man vanligtvis har en massa smör i.




DINKELSCONES
8 st

2 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1,5 dl fullkornsdinkel (eller grahamsmjöl)
2 msk vetekli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl kesella (1%)
1,5 dl mjölk
1-2 msk smält smör
1 ägg

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop kesella, mjölk, smör och ägg. Tillsätt kesellablandningen i mjölblandningen. Klicka ut smeten i en smord muffinsplåt. Grädda 8-10 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.


Receptet hämtat från Ica

20 kommentarer:

  1. Scones är så gott och det är hög mysfaktor!

    SvaraRadera
  2. Ser jättegoda och nyttiga ut :-) Å visst är de gott att kunna elda i braskammin! Börjar bli jäkligt kallt ute nu, är ju minusgrader på morgonen.. Var tvungen att skrapa rutorna igår kvart i nio fast att solen lös och de såg ut att vara varmt hehe..

    SvaraRadera
  3. De ser ju jättegoda ut, och låter fräscht med kesella i. Mysigt att ha en kamin att elda i, saknar det. Jag får baka massa så ugnen hålls varm och värmer upp lägenheten istället ;-)

    SvaraRadera
  4. Kesella är ju en höjdare i scones!

    SvaraRadera
  5. va härligt ! Då ser jag fram emot att snart vara 175 cm lång - minst ;)
    Hoppas allt är bra med dig !
    Kram

    SvaraRadera
  6. Ser mycket gott ut, skall ta och testa dom till fruktos här hemma någon dag

    SvaraRadera
  7. Z: Håller med!

    Milli: Brrr... vill inte skrapa bildrutan, det är för tidigt för det.

    Hanna: Ja, de är jättegoda. Braskaminen är jättemysig att ha tänd.

    Erka Perka: Ja, det blir riktigt bra.

    MariMiloCakeDesign: Det var de också. :-)

    Fröken M: Det är bara att ta fram måttbandet. ;-) Det är bara bra med mig.

    Cupcakesfluffan: Gör det, hoppas du också gillar dem.

    SvaraRadera
  8. Ja, det var ju ett lite nyttigare alternativ faktiskt. Borde testa det till helgen istället för de vanliga som jag baserar på..hrm... ganska mycket smör...

    SvaraRadera
  9. Men gud vad kul ide o göra dom i muffinsformen -ska jag testa nästa gång absolut...! :)

    O vad kul med massa kommentarer :D O jag tkr absolut du ska testa brödpinnarna -jättegott!!

    mvh Lotte

    SvaraRadera
  10. låter väldigt gott! scones är aldrig fel men passar väldigt bra som höstmys tycker jag!

    Väldigt smart idé att göra dem i muffinsplåt!

    SvaraRadera
  11. Ser väldigt goda ut. Gillar också att göra scones i muffinsformar.

    SvaraRadera
  12. Tack. =)

    Va gott brödet låter. Och smart att lägga i muffinsformar.

    SvaraRadera
  13. Vad goda de låter! Vad mysigt att ha en kamin att elda i, det vill ju jag också ha ;)

    SvaraRadera
  14. Ja, kylan kryper allt närmre och snart har vi vinterna här. Börjar faktist längta lite till 1:a advent (låter lite knäppt) men det är så mysigt då. Skönt att ni fixat ved, för jag kan bara hålla med dig, dt är så skönt när man eldar och värmen och doften sprider sigi huset.
    Tack för alla fina kommentarer på min blogg, de värmer också gott skall du veta ;)
    /Ha det gott Kram

    SvaraRadera
  15. Vilken lätt och gott recept ;) Vad mysigt att elda kamin hemma hihi. Det jätte kall när jag lämnar mina barn på dagis varje morgon.

    SvaraRadera
  16. Hej!

    Ville bara skriva en liten rad och tacka för din underbar blogg... Sluta aldrig skriva den :)

    //Anna_Panna

    SvaraRadera
  17. Så smart att göra dem i formar :) Ser supersmarriga ut!

    SvaraRadera
  18. Ja, gör det. Det blev riktigt gott med farinsocker istället för vanligt socker. Dock ska jag sätta i lite vit choklad nästa gång, blir nog ännu godare då!

    Kram

    SvaraRadera
  19. Helena S: Fast de med smör i är väldigt goda de också. Beror lite på vad man är sugen på. :-)

    Lotte: Ja, det är riktigt smidigt att använda muffinsformen, så blir de lite högre och sjunker inte ihop.

    Annica - annicake: Håller med, det är riktigt gott med scones nu på hösten.

    Sanne - Mina baktankar: Ja, visst är det smart.

    Johanna: Det är gott också.

    Ida - Chokladsockerkaka: Sitter faktiskt (nästan) framför kaminen nu. Riktigt mysigt. :-)

    Matilda Bakar: Jag längtar också till julen. Det finns mycket bra julbakning och så är det så mysigt med alla ljus i fönstren och julmusiken. :-)

    Sana: Ja, det är jättemysigt att elda.

    Anna_Panna: Tack så jättemycket! Jag blir jätteglad av din kommentar. Jag har inga planer på att sluta blogga för tillfället. :-)

    Therése: Ja, muffinsformen är jättebra.

    Monika: Jag gillar vit choklad, det kommer nog att blir bra.

    SvaraRadera