måndag 20 september 2010

Boktips: Surdegsbröd

Förra hösten köpte jag boken "Surdegsbröd, recept och tips från en hemmabagare" av Martin Johansson. Det var första gånge jag kom i kontakt med surdegar och surdegsbröd och det är absolut något jag kommer att fortsätta med. Boken förklarar på ett enkelt sätt hur surdegar fungerar, hur man startar en surdeg, hur man matar en surdeg och hur man bakar med surdeg. Det finns flera härliga recept i boken och är du intresserad av surdeg kan jag verkligen rekommendera den här boken.

Titta gärna också på Martins blogg Pain de Martin där han lägger ut en hel del recept.

10 kommentarer:

 1. Usch va det är svårt med surdeg!

  SvaraRadera
 2. Så svårt är det inte, Jen. Bara man får igång en surdeg så är den ganska så tillförlitlig. Bara man låter degen få tid på sig att jäsa.

  Men det är klart - lite mer pyssel är det jämfört med en vanlig snabbjäst deg med vanlig jäst. Men det blir roligare och godare med surdeg. Och så bökigt är det inte.

  Å jag håller med om boktipset. En bra investering för den som vill baka riktigt goda bröd.

  /Martin
  martinbakar.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Har också den boken, kanonbra köp, har precis även köpt hans senaste bok, Enklare bröd, en bra bok den med.

  SvaraRadera
 4. Håller med Martin, det är faktiskt inte svårt bara man kommer in i det. Liten startsträcka bara som man behöver ta sig igenom. Om man tycker det är svårt att starta sin egen surdeg så kan man ju be om en klutt från någon man känner som redan kommit igång. Själv har jag startat, fått och delat med mig - det är rena rama kedjebrevskänslan över det hela :-)

  För övrigt blir det både nyttigare, godare och bättre hållbarhet med surdeg.

  Martin Johansson har kommit ut med en ny bok nu (eller om den kommer ut inom kort). Enklare bröd heter den. Den vore kanske nåt för Jen :-)

  SvaraRadera
 5. Hej, fårlåt för mitt sena svar, jag är seg i sig. :) När jag gjorde mina pops hade jag en strössel som heter "Viol". Ett jätte fitn och sött strössel tycker jag.

  När jag gör min ganache så värmer jag upp grädde i en kastrull, 3,5 dl. När gräden är varm, den får inte koka så lägger jag i chokladen ca 200 g. (300 g om det är vit choklad).

  Låt stå i ca 30 sek och rör redan om till en jämn smet. Ställ kallt i ca 30 min och vispa upp vid användning. Super enkelt och gott! :)
  3,5 dl grädde Läs mer på oatly.se

  SvaraRadera
 6. haha... det är när han sitter bredvid och "kontrollerar" mitt arbete han känner sig som nöjdast !! Nu är jag dock klar med städningen för dagen ! kram

  SvaraRadera
 7. Gillar också denna boken skarpt. Har snart bakat igenom alla recepten och hittat några favoriter! Ser fram emot hans nästa bok!

  SvaraRadera
 8. Jen: Det kan verka knepigt med surdeg, men har man bara fått fart på själv surdegen så är det inte så svårt. Man behöver ofta lite extra tid när man ska baka med surdeg, det är väl enda skillnaden... plus att det blir väldigt gott bröd förståss!

  Martin bakar: Ja, det är en investering om man är intresserad. Förklarar på ett bra sätt hur allt fungerar.

  Cupcakesfluffan: Den nya boken vill jag också ha, får ta och skaffa den.

  Erka Perka: Precis, man kan ju alltid få surdeg av någon. Jag har gett till min mamma, så hon har börjat baka med surdeg nu också. Kul tycker jag.

  Jenny Remes: Tack för receptet!

  Fröken M: Alltid skönt när städningen är klar. :-)

  Sanne - Mina baktankar: Alla recepten har jag inte testat, men många av dem.

  SvaraRadera
 9. Den boken använder jag mig av, nu när jag ska börja surdegsbrödsbaka. Gillar den!

  SvaraRadera
 10. Tina: Lycka till! Hoppas du också kommer att gilla att baka med surdeg. :-)

  SvaraRadera