måndag 13 september 2010

Blåbärsmuffins

Det är gott att smaksätta sina muffins med bär. Blåbär passar perfekt i muffins. Det blir liksom nästan som en liten bakelse. Har man inte färska blåbär kan man ta frysta och och låta de tina och rinna av innan man bakar muffinsen. Det är samma recept som Grundrecept muffins där jag bara lagt till 3 dl blåbär men jag skriver ut hela receptet för enkelhetens skull.



BLÅBÄRSMUFFINS
12 st

100 g smör
2 dl mjölk
(skal av 1 citron)
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl blåbär

Gör så här:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken (och citronskal) och rör ner i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Varva smet och blåbär och fyll formarna med upp till 2/3.

Grädda 12-15 minuter i 175 grader, varmluftsugn (200 grader vanlig ugn), i mitten av ugnen. Låt muffinsen svalna på galler under bakduk.

17 kommentarer:

  1. Blåbär i muffins är riktigt gott =) Har du testat att riva i mandelmassa oxå? Älskar den kombinationen =)

    SvaraRadera
  2. Det är så enkelt och ändå så festligt. Blåbärsmuffins tackar man inte nej till!

    SvaraRadera
  3. Några blåbärsmuffins blir det varje säsong... Tack för påminnelsen.

    SvaraRadera
  4. Sockerrus: Mandelmassa har jag inte testat att ha i, men jag förstår att det kan bli riktigt gott. Måste absolut testa det!

    BeBest: Det är bara dumt att tacka nej till goda och smarriga saker. :-)

    matpolisen: Ja, det hör liksom till att göra blåbärsmuffins så här års.

    SvaraRadera
  5. Blåbärsmuffins är ju så gott! Tur jag har ett par påsar blåbär i frysen som jag kan plocka fram senare i vinter :)

    SvaraRadera
  6. Blåbärsmuffins är så gott. Jag brukar inte tina blåbären utan röra ner dem frusna. (Mest för att jag brukar glömma att ta fram dem) Det tar bara lite längre tid att grädda!

    SvaraRadera
  7. Åh, vad gott! Blåbärsmuffins är nog faktiskt min favorit bland alla goda muffins som finns.

    SvaraRadera
  8. Åh, blåbärsmuffins är sååå himla gott! Håller med sockerrus; testa att riva i mandelmassa! :)

    SvaraRadera
  9. Gott med blåbär, jag är lite snål om mina påsar i frysen, fick inga nya bär i år, så jag håller hårt på förra årets. Tror jag spara dem till pej, som jag tycker är ljuvligt :)

    SvaraRadera
  10. Blåbär och hallon är de bästa bärfyllningarna :D.

    SvaraRadera
  11. Annica - annicake: Det är bra att spara lite också. Känns liksom extra lyxigt att få äta blåbär mitt i vintern eller på våren. :-)

    Sanne - Mina baktankar: Det har jag aldrig testat att använda frysta bär. Om jag inte är ute i god tid nästa gång så vet jag att jag kan slänga i dem i smeten även frysta, tack för tipset!

    Helena: Ja, det är riktigt gott faktiskt.

    Ida - Chokladsockerkaka: Ja, jag måste nog testa tipset med mandelmassa i nästa gång.

    Cupcakesfluffan: Precis!

    Sarah: Det gäller att välja vad man bakar med dem.

    Josefin: Kombinationen blåbär och hallon är jättegott.

    SvaraRadera
  12. Blåbärsmuffin är verkligen en klassiker och blir aldrig fel. Jag brukar göra ett strössel på mina av vetemjöl, socker, smör och vaniljsocker, som man gräddar med muffinsen.

    SvaraRadera
  13. Erka Perka: Det låter jättegott med lite strössel på, blir väl ungefär som smulorna på en smulpaj. Det ska jag prova.

    SvaraRadera
  14. jätte saftiga och goda muffins!! tack för det härliga receptet!

    OBS: Ett tipps om ni vill ha dem ännu saftigare (rekommenderas STARKT)är att använda er av 1dl kaffegrädde och 1dl röd mjölk! Dem blir underbart goda!!!

    SvaraRadera
  15. Anonym: Vad bra att du gillar dem. Och tack för tipset, det ska jag komma ihåg. :-)

    SvaraRadera
  16. Ska man ha i citron när man smaksätter med blåbär?

    SvaraRadera