fredag 24 september 2010

Att starta och mata en rågsurdeg

Surdegar kan verka knepiga, men har du bara fått fart på en surdeg så är det inte alls så knepigt. Jag kom i kontakt med surdeg för ungefär ett år sedan genom boken "Surdegsbröd, recept och tips från en hemmabagare" av Martin Johansson. Det är en häftig känsla att man med bara mjöl och vatten kan göra sin egen jäst.

Det sägs vara lättare att starta en rågsurdeg än en vetesurdeg, så här kommer receptet på hur du startar din egen rågsurdeg.




RÅGSURDEG

Dag 1, morgon:
100g ljummet vatten (1 dl)
30 g rågmjöl (0,5 dl)

Blanda mjöl och vatten i en glasburk som rymmer minst 0,5 liter. Lägg på locket löst och ställ burken på ett varmt ställe (20-25 grader). Låt blandningen stå i tre dygn. Rör försiktigt i blandningen morgon och kväll.


Dag 4, morgon:
100 g ljummet vatten (1 dl)
90 g rågmjöl (1,5 dl)

Tillsätt vatten och mjöl i glasburken och rör om.


Dag 4, kväll:
100 g ljummet vatten (1 dl)
60 g rågmjöl (1 dl)

Jäsprocessen har kommit igång och surdegen bör ha rest sig i burken. Häll ut allt utom 50 g (0,5 dl) och fyll med med vattnet och mjölet.(Om jäsprocessen inte kommit igång, låt burken stå ytterligare 10-12 timmar innan du gör detta)


Dag 5, morgon:
Nu är surdegen klar. Förvara i kylskåp och mata ungefär en gång per vecka.


Mata surdegen:
Häll ut allt utom 50 g (0,5 dl) rågsurdeg och blanda med 100 g (1 dl) ljummet vatten och 60 g (1 dl) rågmjöl. Rör om och ställ på varmt ställe i 8-12 timmar (jag gör det ofta över natten). Ställ sedan tillbaka burken i kylskåpet.


Receptet hämtat från boken Surdegbröd av Martin Johansson.
Receptet finns även här.

19 kommentarer:

  1. Vilket jobb för att göra bröd men de ser roligt ut när du visat bilder. Har alltid trott att de är krångligt och svårt men de kanske de inte är. Har du smakat om brödet blir gott? Har faktiskt idag redan hunnit baka rosenbröd med lite grahamsmjöl i samt dubbelsats sirapsrutor där jag också bytte ut lite av mjölet till grahamsmjöl så kanske de mättar mer och allt kanske inte går åt på en dag hehe :) Nu ska de fortsättas bakas i massor, har ju en ny frys att fylla =)

    SvaraRadera
  2. Jah har alltid tyck att det verkar vara så mycket jobb med att baka surdegsbröd. Men när du beskriver så fint hur man gör så får jag nog lov att ändra inställning till surdeg. Självklart skall jag prova :0) Tack för fint tips & tack för trevliga kommentarer på min blogg!
    Hoppas du får en fin helg / Matilda

    SvaraRadera
  3. Det ser ut att vara bra fjutt i din surdeg. Fina bubblor.

    SvaraRadera
  4. Visst är det roligt med surdeg. När jag skulle göra vetesurdeg, fuskade jag lite o tillsatte lite rågsurdeg. Då fick även den fart!

    SvaraRadera
  5. Snygg burk med etikett har du också, ser jag.
    :)

    /Martin
    martinbakar.blogspot.com

    SvaraRadera
  6. Inte svårt att göra men det kräver ett tålamod och en regelbundenhet jag inte längre klarar att vidmakthålla.

    SvaraRadera
  7. Milli: Jag tycker om surdegsbröd, så det kan jag rekommendera.

    Matilda bakar: Det tar lite tid att baka med surdeg eftersom det jäser längre tid, men för övrigt är det inte svårare än annat bröd.

    Erka Perka: Ja, det blev bra bubbel i surdegen. :-)

    Sanne - Mina baktankar: Jag fuskade också när jag gjorde min vetesurdeg. :-)

    Martin Bakar: Etiketten var tvungen att sättas på så att burken inte råkade slängas eller användas till något annat. :-)

    BeBest: Ja, det krävs lite ompysslande. Men den klarar sig ganska länge utan matning har jag märkt, ibland när jag glömt bort den. :-)

    SvaraRadera
  8. Det finns inget bättre än surdegsbröd. Det slår lätt ut alla anra bröd, enligt mig. Hoppas att du kan få uppleva samma glädje som det har gett mig. Lycka till!!
    /Sara

    SvaraRadera
  9. Jag fick låna Martins bok och testade för ett tag sedan. Och det var inga problem när man bara fått fart på surdegsgrunden, men jisses vilken tid det tog att jäsa. Jag fick tillslut baka bröden så jag kunde gå och lägga mig...
    Cool burk så ingen tar fel ;-)

    SvaraRadera
  10. I've seen your beautiful blog in the past. I've been wanting to actually read it too but then, I could not understand the language. Is there a translate button on your page? I'm so interested on your posts!

    SvaraRadera
  11. va kul med receptet ! Jag har trots att jag älskar att baka aldrig testat surdeg !!?

    SvaraRadera
  12. Jag la till din blogg på min, skulle kolla så det är okej för dig?
    spännande med surdeg, måste jag testa någon gång, blir det inte hemma så blir det nog i skolan ;)

    SvaraRadera
  13. Tack för alla fina kommentarer!!

    Mvh Linda Runn

    SvaraRadera
  14. Oj oj, jag ser på en gång att detta inte är min grej. Bakar iofs aldrig bröd vilket kan ha sin förklaring i att vi nästintill aldrig äter mjukt bröd hemma ;-) Men jag är väldigt imponerad över dig (och alla andra) som sysslar med surdegsbröd och annat brödbakande! Ska bli kul att se vad för bröd du tänker göra av denna surdeg =)
    Ska dock ta o göra mig dina kallgästa frallor ngn fredag när jag inte har massa tårtor att göra, för de kändes så lyxiga att få äta på lördagmorgonen =)

    SvaraRadera
  15. Sara: Jag bakade rätt mycket surdegsbröd förra året men kom av mig lite sen. Nu hoppas jag komma igång igen.

    Remsan: Jag brukar fuska ibland och ha i lite, lite jäst... då går det lite snabbare. :-)

    Art and Appetite: Thank you! I don´t know how to fix a translate button but I will see what I can do.

    Fröken M: Då tycker jag att du ska testa. :-)

    lindablomqvist: Det går jättebra! Tycker absolut att du ska testa med surdeg.

    Linda Runn: Varsågod!

    Sockerrus: De kalljästa frallorna är väldigt lätta att göra, så de tycker jag att du ska testa. Vi gillar smörgåsar i min familj... det går åt en hel del. :-)

    SvaraRadera
  16. Jag hade en surdeg en gång i tiden... Those were the days. Kanske ska sätta igång en igen!

    SvaraRadera
  17. Charlotta: Det tycker jag att du ska göra. :-)

    SvaraRadera
  18. Jag gjorde en surdeg en gång för ett tag sedan, men det gick åt skogen med den, haha. Hur ofta ska man mata dem egentligen?

    SvaraRadera
  19. Johanna: Jag försöker mata en gång i veckan men måste erkänna att det inte alltid blir så. I somras glömde jag bort min stackars surdeg i kanske tre veckor och den vaknade glatt till liv när den matades. :-)

    SvaraRadera