Igår var det mors dag och mina svärföräldrar var på besök. Vi firade dagen med sommarbakelser toppade med färska jordgubbar. Jag utgick ifrån ett recept i tidningen Allt om mat men jag har gjort en mindre sats samt att jag ändrat lite på tillvägagångssättet.
Bakelserna var jättegoda och de kändes riktigt somriga. Det är så härligt att det äntligen är jordgubbssäsong. Snart har vi egna jordgubbar och jag längtar efter att äta solvarma jordgubbar direkt från jordgubbslandet.
MANDELBAKELSE MED JORDGUBBSMOUSSE
Mandelbotten:
75 g smör
175 g mandelmassa
2 ägg
0,5 dl mjölk
1,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Jordgubbsmousse:
150 g jordgubbar
0,5 dl strösocker
3 st gelatinblad
1 dl matlagningsyoughurt (jag använde turkisk yoghurt)
2 dl vispgrädde
Dekoration:
Jordgubbar
Gör så här:
Blanda mandelmassa och smör, antingen för hand eller i matberedare. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda i mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten. Bred ut fyllningen i en form ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 25 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna innan jordgubbsmoussen läggs på.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna släta. Värm hälften av jordgubbsmoset tillsammans med strösockret i en kastrull tills sockret smält. Ta av kastrullen från värmen och rör ner de urkramade geltinbladen och låt blandningen svalna något. Rör ihop jordgubbarna från kastrullen med övriga jordgubbar och rör ner yoghurten. Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner en tredjedel av grädden i jordgubbsblandningen. Häll över jordgubbsblandningen i den vispade grädden och vänd försiktigt så att allt blandas. Bred moussen över kakan och låt stå i kylskåpet över natten. Skär upp kakan och dekorera bakelserna med färska jordgubbar.
Bakelserna var jättegoda och de kändes riktigt somriga. Det är så härligt att det äntligen är jordgubbssäsong. Snart har vi egna jordgubbar och jag längtar efter att äta solvarma jordgubbar direkt från jordgubbslandet.
MANDELBAKELSE MED JORDGUBBSMOUSSE
Mandelbotten:
75 g smör
175 g mandelmassa
2 ägg
0,5 dl mjölk
1,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Jordgubbsmousse:
150 g jordgubbar
0,5 dl strösocker
3 st gelatinblad
1 dl matlagningsyoughurt (jag använde turkisk yoghurt)
2 dl vispgrädde
Dekoration:
Jordgubbar
Gör så här:
Blanda mandelmassa och smör, antingen för hand eller i matberedare. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda i mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten. Bred ut fyllningen i en form ca 22 cm i diameter. Grädda i ca 25 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna innan jordgubbsmoussen läggs på.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna släta. Värm hälften av jordgubbsmoset tillsammans med strösockret i en kastrull tills sockret smält. Ta av kastrullen från värmen och rör ner de urkramade geltinbladen och låt blandningen svalna något. Rör ihop jordgubbarna från kastrullen med övriga jordgubbar och rör ner yoghurten. Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner en tredjedel av grädden i jordgubbsblandningen. Häll över jordgubbsblandningen i den vispade grädden och vänd försiktigt så att allt blandas. Bred moussen över kakan och låt stå i kylskåpet över natten. Skär upp kakan och dekorera bakelserna med färska jordgubbar.