söndag 23 oktober 2011

Rosa minnen

När jag var liten så älskade jag rosa. Jag minns en dag på mellanstadiet när vi hade lektion och skulle lära oss färgernas namn på engelska. Vi parades ihop två och två och skulle säga färgen på kompisens kläder. Jag hade rosa tröja, rosa byxor, rosa skärp, rosa strumpor... vi tittade till och med på undertröjan för att leta efter andra färger men den var rosa den också. Ja, jag älskade helt enkelt rosa!

När den rosa perioden gick över så började den gröna perioden fast jag tror aldrig jag var klädd helt i grönt någon gång. Grönt är fortfarande min favoritfärg.

De här cupcakesen blev inte gröna, trots att det är min favoritfärg, utan de fick bli en variant med rosa inslag. Mycket goda blev de.



Cupcaken bestod av:
Erikas vaniljmuffins fyllda med mörk chokladkräm. Spritsad med whipped cream cheese frosting. Dekorerad med sugarpaste, hårda sockerpärlor och mjuka sockerpärlor.

torsdag 13 oktober 2011

Äppelbok från Kiviks Musteri

Jag tänkte tipsa om en fin bok från Kiviks Musteri. Boken heter "Från äppelljus till appletinis". Boken innehåller förutom en massa fina bilder en lista över vanliga svenska äppelsorter samt en hel del recept. Recepten ser riktigt smarriga ut och man kan inte annat än bli sugen på äpplen och gosaker med äpplen i när man bläddrar i boken. Den ligger fint på soffbordet, nära tillhands att plocka upp och titta i.


tisdag 11 oktober 2011

Angry Bird-tårta

I vintras gjorde jag en legotårta med Darth Vader till Lukas. Nu var det Lukas lillebror David som fyllde sex år och han ville ha en Angry Bird-tårta. Jag hade aldrig hört talas om Angry Bird men jag gillade genast figurerna.

Jag valde att göra de flesta dekorationerna i marsipan. Marsipan är ett smidigt material som man kan jobba med länge innan det stelnar. Figurerna i Angry Bird är ganska enkla till formen men ändå är de riktigt charmiga tycker jag.

För att få plats med alla dekorationer valde jag att lägga några dekorationer utanför tårtan på tårtbrickan och därför täckte jag även tårtbrickan med sugarpaste. Det är första gången jag täcker en tårtbricka och även om jag våndades lite innan så gick det jättebra.

Grattis David på 6-årsdagen!











Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (18 cm) fylld med glasskräm och mörk chokladkräm samt skivad banan. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckta med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer gjorda i marsipan och sugarpaste. Gräset är spritsat med vit chokladsmörkräm med lite florsocker i.

torsdag 6 oktober 2011

Provbakning av tårtbotten blev en rulltårta

Här kommer några bilder från förra året. Trots att bilderna är gamla så är det inget fel på innehållet i dem, rulltårtan blev mycket god. Innan jag gjorde den stora tårtan till Magnus 40-årsfest provbakade jag tårtbotten för att se att det skulle fungera bra att baka den. Av tårtbotten gjorde jag en tjock rulltårta som jag tog med mig till jobbet för provsmakning. Tårtbotten är egentligen alldeles för tjock att använda till rulltårta men som provsmakning av tårtbotten fungerade det alldeles utmärkt och det uppskattades med fikabröd på jobbet.



Rulltårtan bestod av:
Tårtbotten i långpanna fylld med kesella vanilj och blandade trädgårdsbär.

måndag 3 oktober 2011

Bakglädje i september

I september har det inte blivit så många inlägg vilket beror på att det har varit fullt upp med annat än bakning här hemma. Några inlägg blev det ändå och av dessa har jag några favoriter. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under september månad.


ÄPPELTÅRTA
Den här tårtan blev otroligt god samtidigt som jag tycker att den blev väldigt läcker med de torkade äpplena uppepå. Vill man inte göra en hel tårta kan man baka bara själva kakan som smakar härligt av äpplen, kanel och mandel. Jag testade att prova en ny teknik när jag spritsade tårtan. Du kan läsa mer om tårtan här.



VETESCONES
Ni måste testa dessa scones, de är så goda. Perfekta att bara röra ihop och passar både till frukost, lunch eller kvällsfika. Det är ägg i smeten (kan uteslutas) som gör att sconesen inte blir så smuliga. Du kan läsa mer om dessa scones här.



MODELLERAD BLIXTEN MCQUEEN
Det var länge sedan jag modellerade något (senast var den här cake toppern). Min son Algot hade barnkalas och han hade önskat sig en tårta med Blixten McQueen och det fick han självklart. Du kan läsa mer om den här tårtan här.


lördag 1 oktober 2011

Konditoribok från 1892

En arbetskamrat lånade ut den här boken till mig eftersom hon tyckte att den passade mitt intresse. Det är en konditorbok från 1892 och den är riktigt härlig att bläddra i. Det som slår mig när jag läser i boken är att jag själv är väldigt beroende av elektriska prylar för att kunna baka, tänk er bara att baka utan elvisp och elektrisk ugn.

Här kommer ett litet citat ur boken:
"Ordet bakverk betecknar något som blifvit frambragt genom bakning. I konditoriet har ordet baka en generell och en speciell betydelse. Den generella omfattar alla de åtgärder, genom hvilka bakverk frambringas. Man säger: "I dag skola vi baka!". Men den speciella betydelsen af orden baka, baka af, förstås att i bakugnen införa en tillredd deg eller massa, hvilken i ugnens torra hetta förändras till volym, stadga, fuktighet, färg och smak, hvarigenom degen eller massan förvandlas till bakverk."