fredag 16 juli 2010

Fyllda gifflar - Perfekt till utflykten

Nu är det sommar och värmen har verkligen slagit till ordentligt. Det är skönt att tillbringa dagarna vid vattnet eller åka och titta på härliga utflyktsmål. Glöm inte att packa matsäcksväskan med de här fyllda gifflarna.

De här gifflarna är perfekta att ha med sig som matsäck när man åker på utflykt eller tar en heldag vid stranden. Baka i förväg och frys in i lagom portsionspåsar. Ta upp gifflarna ur frysen och låt de tina i matsäcksväskan. Du behöver inte krångla med att bre smörgåsar eftersom fyllningen redan finns i bröden.

Varje sommar sen några år tillbaka har jag bakat de här gifflarna och jag tröttnar inte på dem. Det svåraste är att få dem att räcka till själva matsäcken eftersom vi gärna provsmakar en eller två när det doftar nybakat i hela huset.

Fyllningen kan givetvis bytas ut mot något annat. Har du något förslag på fyllning som skulle kunna passa?





FYLLDA GIFFLAR
16 st

Deg:
50 g jäst
1 dl vatten
2 dl filmjölk
50 g smält smör
1 msk brödsirap
0,5 dl Fibrex (kan uteslutas, minska då mängden vatten till 0,5 dl)
2 ägg
8-9 dl vetemjöl (480-540 g)
1 tsk salt

Fyllning:
120 g strimlad skinka
50 g soltorkade tomater, strimlade
70 g riven ost
Oregano

Pensling:
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt filmjölken, smöret, sirapen, äggen och fibrex. Knåda in mjölet och låt degen knåda 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken med plastfolie över i ca 30 minuter eller tills degen är dubbelt så stor.

Medans degen jäser kan du passa på att göra fyllningen. Strimla skinkan och de soltorkade tomaterna. Blanda ihop i en skål tillsammans med riven ost och oregano.

När degen jäst klart, ta upp den och knåda den blank. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en stor cirkel. Skär cirkeln i åtta trekanter. Fördela fyllningen på basen av varje degtrekant och rulla ihop mot spetsen. Lägg gifflarna på en plåt och låt de jäsa 20 minuter under bakduk.

Penla gifflarna med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen 7-10 minuter i 250 grader tills de blir gyllenbruna. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

14 kommentarer:

  1. Gifflarna ser jättegoda ut! Men eftersom jag inte äter kött så skulle jag nog fylla dem med något annat, t ex. fetaost med spenat, oliver, soltorkade tomater eller något annat gott!

    SvaraRadera
  2. Ser jättegott ut, undra hur det fungerar med köttfärsfylling, om det är gott att äta kallt, man kanske kunde använda tacosfärs som man ofta lätt gör för mycket av

    SvaraRadera
  3. Men åh, de ser ju jättegoda ut... mums! Borde prova göra det någon dag, om jag har ork.
    Många kramar och tack för alla kommentarer förresten. Du är jättegullig! :)

    SvaraRadera
  4. Ida - Chokladsockerkaka: Din vegetariska fyllning verkar jättegod. Jag gillar verkligen fetaosts.

    Cupcakesfluffan: Jag har aldrig själv provat med köttfärsfyllning, men har hört många som äter både paj och piroger fyllda med köttfärs kallt, så det borde ju funka alldeles utmärkt. Lite ost i också kanske. :-)

    Tårtspecialisten: När det är så här varmt så har man inte riktigt samma ork i bakningen som vanligt.

    SvaraRadera
  5. Vad fin din blogg blivit, Erika! Och vad duktig du är på att baka. Dina gifflar låter supergoda! Allt ser både snyggt och gott ut!

    /Marina

    SvaraRadera
  6. Åh vad gott med gifflar. Dock är jag vegetarian så fyllningen tilltalade mig inte så mkt ;-)
    Vi ska ha namnfest snart och då skulle gifflar vara en superbra grej att bjuda på. Tack för tipset =)

    SvaraRadera
  7. Ja jag håller med till 100%!! :D

    Hoppas du får en trevlig kväll, kram Linnéa -baktokig

    SvaraRadera
  8. Marina: Tackar! Gifflarna är riktigt smarriga.

    Lisa - Sockerrus: Det finns säkert mängder med vegetariska alternativ till fyllning också.

    Baktokig: Tack!

    SvaraRadera
  9. Det där är vad jag saknat! Jag vill ha något matigt med mig när jag ger mig ut på mina fotovandringar. De kan pågå i många timmar så en liten paus med en giffel och lite kall juice kan vara på sin plats när solen gassar.
    Tack för tipset och receptet! Det ska prövas!

    SvaraRadera
  10. BeBest: Det tror jag blir kanon. De här gifflarna passar utmärkt på vandringar. :-)

    SvaraRadera
  11. Hittade till den här bloggen igår. Testade att baka gifflarna i morse, dom blev underbara. Bytte ut fyllningen mot fetaost, pinjenötter, soltorkade tomater och basilika eftersom jag inte äter kött. Tack för inspirationen!! /Stina

    SvaraRadera
  12. Stina: Vad kul att du var nöjd med gifflarna. Min familj älskar dem. Din fyllning ska jag komma ihåg, kanske testar den nästa gång. :-)

    SvaraRadera
  13. Vilka härliga gifflar! Skicka ett par? Fast de är väl kanske redan slut ;)

    SvaraRadera
  14. Malin: Det finns faktiskt några kvar i frysen. De är hårt bevakade så att ingen är där och snyltar innan vi behöver dem till någon utflykt. :-)

    SvaraRadera