lördag 1 oktober 2011

Konditoribok från 1892

En arbetskamrat lånade ut den här boken till mig eftersom hon tyckte att den passade mitt intresse. Det är en konditorbok från 1892 och den är riktigt härlig att bläddra i. Det som slår mig när jag läser i boken är att jag själv är väldigt beroende av elektriska prylar för att kunna baka, tänk er bara att baka utan elvisp och elektrisk ugn.

Här kommer ett litet citat ur boken:
"Ordet bakverk betecknar något som blifvit frambragt genom bakning. I konditoriet har ordet baka en generell och en speciell betydelse. Den generella omfattar alla de åtgärder, genom hvilka bakverk frambringas. Man säger: "I dag skola vi baka!". Men den speciella betydelsen af orden baka, baka af, förstås att i bakugnen införa en tillredd deg eller massa, hvilken i ugnens torra hetta förändras till volym, stadga, fuktighet, färg och smak, hvarigenom degen eller massan förvandlas till bakverk."



13 kommentarer:

  1. Åh vad kul! Såna där böcker är alltid intressanta :D

    SvaraRadera
  2. Nej men vad spännande! Jag älskar att titta i riktigt gamla kok- och bakböcker - man får lite distans till det man själv gör då. Jag kommer ihåg när jag bläddrade genom en gammal kokbok en gång - "enkel middag - plocka en fasan" - Nja, det räknas väl inte som enkelt längre ;)

    SvaraRadera
  3. Vilken fin bok! Den skulle vara kul att ha, men den kan ju vara lite svår att få tag på... kanske på antikvariat, eller?

    SvaraRadera
  4. Tänk att vispa äggvitan utan elektriksvisp till marängen! Jaa tur att vi lever nu :-) Men alltid lika roligt att läsa hur det var förr :-)/Tyglina

    SvaraRadera
  5. Wow vilken fantastisk bok : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Sabina: Ja, den var mycket intressant att läsa i.

    Alexandra - Kärlek på tallrik: Ja, inte plockar man en fasan varje dag direkt. :-)

    Matilda: Det är inte alltid lätt att hitta gamla böcker.

    Sana: Ja, det var det.

    Annica - annicake: Jag blev jätteglad när jag fick låna och bläddra i den.

    Tyglina: Ja, nog har vi det bekvämt idag... men inte mig emot. :-)

    Åsa: Ja, det var coolt att läsa i den.

    Sofia: Ja, mycket!

    SvaraRadera
  7. Åh, vad kul! Gamla kokböcker är alltid roligt att bläddra i! :)

    SvaraRadera
  8. Vad kul, fick i somras två av min farmors gamla kok och bakböcker, den ena från 1940, visserligen inte lika gammal som den du skrev om, men väldigt mysigt.
    Bra att du skrev det här inlägget också, påminde mej om att ta och baka nåt lite "gammaldags".

    SvaraRadera
  9. Marängel: Ja, visst är det härligt med gamla kok- och bakböcker. Hoppas du får stor nytta och glädje av dina. :-)

    SvaraRadera