måndag 19 september 2011

Danskt rågbröd

Det här rågbrödet är riktigt gott, det blir väldigt saftigt och har mycket smak. Till och med Algot som brukar vara lite kinkig med frön äter det glatt och tycker att det är jättegott. Dessutom är brödet väldigt enkelt att göra, det enda man måste komma ihåg är att blanda iordning skållningen dagen innan man tänkt baka. Låt brödet svalna ordentligt innan det skärs upp. Jag äter gärna det här brödet tillsammans med smör och ost.




DANSKT RÅGBRÖD
2 st

Skållning:
2 dl rågkross
1 dl linfrön
1 msk hel fänkål
1 msk hel anis
1 msk salt
3,5 dl kokhett vatten

50 g jäst
4 dl vatten
1,5 dl mörk sirap (210 g)
3 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
6 dl grovt rågmjöl (330 g)
4 dl vetemjöl (240 g)

Gör så här:
Mortla fänkål och anis. Blanda alla ingredienser till skållningen i en bunke. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

Smula jästen i en bunke och blanda med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen och arbeta degen 5 minuter i maskin. Låt degen vila i 15 minuter.

Fördela den kladdiga degen i två smorda avlånga formar (1,5 liter). Strö grovt rågmjöl över och låt bröden jäsa i 30 minuter under bakduk.

Grädda bröden i 30 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och lägg aluminiumfolie över bröden så att det inte blir brända. Grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

13 kommentarer:

  1. Det där ser både gott och nyttigt ut! Fänkål är väldigt gott i bröd : )

    SvaraRadera
  2. Jag är helt kär i rågbröd, det är så fantastiskt gott <3 Ser verkligen saftigt ut!

    SvaraRadera
  3. Danskt rågbröd bakar jag ofta, himla gott och mättar bra

    SvaraRadera
  4. Ååå, detta måste verkligen testas! Bakar en hel del bröd och då är det så kul att prova nya varianter! Är det så surt som köpt danskt rågbröd är?

    SvaraRadera
  5. Och lite nyttigare bröd, det måste vi prova, så bra!

    SvaraRadera
  6. Vad gott, helt i min smak, det måste jag prova

    SvaraRadera
  7. Tack! Detta ska jag baka nästa gång det vankas brödbak.

    SvaraRadera
  8. Vad gott, jag älskar rågbröd, detta måste jag testa!

    SvaraRadera
  9. Emmelie: Håller med om att fänkål är gott i bröd.

    Alexandra - kärlek på tallrik: Ja, rågbröd brukar vara goda. :-)

    Cupcakesfluffan: Precis.

    Lisa: Mycket!

    Annika - Bakat och lagat: Jag tycker inte att det var surt.

    Hovkonditorn: Perfekt!

    Mårtenssons kök: Gör gärna det!

    Millas Hälsoblogg: Prova gärna!

    Sofia: Absolut!

    Remsan: Hoppas det smakar!

    Linda - Bengtssons Baksida: Gör gärna det!

    SvaraRadera
  10. Uppfyllde tyvärr nte mina förväntningar.

    SvaraRadera