Ibland kan det vara lite svårt att få min son Algot att äta bröd som innehåller torkad frukt men så hittade jag det här brödet. Receptet kommer från boken "Bröd från Brunkebergs bageri" och det innehåller mixade katrinplommon och russin. Brödet blev jättegott och det går inte att se att det innehåller torkad frukt.
PLOMMONBRÖD
4 bröd
75 g russin
100 g katrinplommon
450 g rågsurdeg (eller 200 g vatten, 5 g jäst, 240 g rågmjöl)
900 g vatten
25 g jäst
1350 g vetemjöl
275 g grovt rågmjöl
40 g sirap
45 g havssalt
solroskärnor till topping
Gör så här:
Lägg russin och katrinplommon i en skål och häll på vatten så att det täcker frukten. Låt gärna stå över natten. Om du inte har en rågsurdeg blandar du vatten, jäst och rågmjöl i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 4 timmar eller i kylskåpet över natten.
Häll av vattnet från frukten och mixa frukten till en ganska slät massa. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i maskin i 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Degen ska vara ganska kladdig. Låt degen jäst i 30 minuter.
Dela degen i fyra delar och forma till limpor eller runda bröd. Spraya lite vatten på bröden och doppa bröden i solroskärnor. Lägg bröden i mjölade jäskorgar med solroskärnorna nedåt (har du inte jäskorgar går bra med bunkar eller bakformar också, lägg en mjölad handduk i bunken och lägg brödet på handduken). Låt brödet jäsa 1-1,5 timme i rumstemperatur eller i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp bröden med solrosfröna uppåt på en plåt. Ställ in plåten i ugnen och häll samtidigt en kopp kallt vatten i den förvärmda ugnsplåten. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter ca 20 minuter. Grädda bröden ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.
Receptet härmtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri
PLOMMONBRÖD
4 bröd
75 g russin
100 g katrinplommon
450 g rågsurdeg (eller 200 g vatten, 5 g jäst, 240 g rågmjöl)
900 g vatten
25 g jäst
1350 g vetemjöl
275 g grovt rågmjöl
40 g sirap
45 g havssalt
solroskärnor till topping
Gör så här:
Lägg russin och katrinplommon i en skål och häll på vatten så att det täcker frukten. Låt gärna stå över natten. Om du inte har en rågsurdeg blandar du vatten, jäst och rågmjöl i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 4 timmar eller i kylskåpet över natten.
Häll av vattnet från frukten och mixa frukten till en ganska slät massa. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i maskin i 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Degen ska vara ganska kladdig. Låt degen jäst i 30 minuter.
Dela degen i fyra delar och forma till limpor eller runda bröd. Spraya lite vatten på bröden och doppa bröden i solroskärnor. Lägg bröden i mjölade jäskorgar med solroskärnorna nedåt (har du inte jäskorgar går bra med bunkar eller bakformar också, lägg en mjölad handduk i bunken och lägg brödet på handduken). Låt brödet jäsa 1-1,5 timme i rumstemperatur eller i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp bröden med solrosfröna uppåt på en plåt. Ställ in plåten i ugnen och häll samtidigt en kopp kallt vatten i den förvärmda ugnsplåten. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter ca 20 minuter. Grädda bröden ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.
Receptet härmtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri
Ser supergott ut! Vilken ide att göra en pure och "gömma" frukten :)
SvaraRaderaDet var en fiffig idé :) Brödet ser väldigt gott ut!
SvaraRaderaMums!:)
SvaraRaderaVad smart att mixa frukten, kan tänka mig att det blir jättegott!
SvaraRaderaMina ungar är antingen eller. Ena gången äter de bara upp den torkade frukten i brödet eller så vill de inte ha det alls. Men Berra och jag älskar det.
SvaraRaderaMums : ) kram Sofia
SvaraRaderaMmm gott! :)
SvaraRaderaLåter som ett bra sätt att får ett saftigt bröd!
SvaraRaderaJag har några plommon som ligger och dräller, kanske ska dom få åka med ner i ett bröd :)
SvaraRaderaTherése: Ja, det var smidigt att "gömma" frukten. :-)
SvaraRaderaHovkonditorn: Det var jättegott.
Kakmonsterna: Precis!
Alexandra - Kärlek på tallrik: Ja, brödet blev jättegott.
Remsan: Ja, men vet ju aldrig med barn. :-) Jag gillar oftast frukt i bröd.
Sofia: Mycket!
Rebecka: Ja, det var det.
Mårtenssons kök: Ja, jag tyckte det var mycket smart att mixa frukten.
Helena Ljunggren: Ja, färska plommon borde ju också funka. :-)
Det låter jättegott! Kan tänka mig att brödet blev lite saftigare med frukt i.
SvaraRaderaBrödet ser jättegott ut, ska absolut prova baka det nån dag :)
SvaraRaderaEmmelie Sweetfactory: Ja, brödet blev jättegott.
SvaraRaderaSandra drömkaka: Ja, testa gärna.