De här smarriga chokladstjärnorna med romfyllning bakade jag första gången förra året och de var en självklarhet att de skulle få vara med på julfikabordet även i år. Själva kakan är inte så söt i sig men eftersom den är doppad i choklad och dessutom fylld med en lite söt och härligt romfyllning blir det en perfekt kombination. Det blir även lite extra snyggt med lite strössel på i form av små stjärnor.
DUBBLA CHOKLADSTJÄRNOR MED ROMFYLLNING
20-35 st (beroende på storlek)
Kaka:
4 dl vetemjöl
0,5 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakako
1 ägg
150 g smör
Fyllning:
50 g osaltat smör
1 dl florsocker
1 msk mörk rom
100 g smält mörk choklad
Garnering:
100 g mörk choklad
1 msk olja
strössel
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till kakan i en matberedare. Lägg degen i kylskåpet ca 30 minuter. Du kan ha degen i kylskåpet längre men eftersom degen blir väldigt hårt så då får du räkna med lite tid att få degen smidig i så fall. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och ta ut stjärnor med mått. Grädda i 12 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna på galler.
Hacka chokladen till garneringen och smält över vattenbad. Tillsätt oljan. Doppa hälften av antalet kakor i chokladen. Strö över strössel innan chokladen stelnar. Ställ kallt så att chokladen stelnar.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Spritsa (eller bred ut) fyllning på de resterande kakorna som inte blivit doppade i choklad. Sätt ihop med de chokladdoppade kakorna. Förvara svalt.
DUBBLA CHOKLADSTJÄRNOR MED ROMFYLLNING
20-35 st (beroende på storlek)
Kaka:
4 dl vetemjöl
0,5 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakako
1 ägg
150 g smör
Fyllning:
50 g osaltat smör
1 dl florsocker
1 msk mörk rom
100 g smält mörk choklad
Garnering:
100 g mörk choklad
1 msk olja
strössel
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till kakan i en matberedare. Lägg degen i kylskåpet ca 30 minuter. Du kan ha degen i kylskåpet längre men eftersom degen blir väldigt hårt så då får du räkna med lite tid att få degen smidig i så fall. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och ta ut stjärnor med mått. Grädda i 12 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna på galler.
Hacka chokladen till garneringen och smält över vattenbad. Tillsätt oljan. Doppa hälften av antalet kakor i chokladen. Strö över strössel innan chokladen stelnar. Ställ kallt så att chokladen stelnar.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Spritsa (eller bred ut) fyllning på de resterande kakorna som inte blivit doppade i choklad. Sätt ihop med de chokladdoppade kakorna. Förvara svalt.
Åh va söta! =)
SvaraRaderaJättesöta små kakor. Just fyllningen passar nog inte mig, men jag har lite mer "barnslig" smak he he.
SvaraRaderaSå söta de är! Låter väldigt goda också. :-)
SvaraRaderaSå gott det ser ut, himla fina
SvaraRaderaOjoj det här lät ju väldans gott!
SvaraRaderaDe ser såå goda ut! Bara synd att jag inte hinner baka mera nu..(reser till Sverige imorgon) men de passar ju bra även efter jul och något ska man ju ha att testa nästa år också, eller hur. ;)
SvaraRaderaJohanna: Ja, visst är de. :-)
SvaraRaderaMaria: Det funkar med vanlig smörkräm med chokladsmak också. :-)
Tove: De blev en favorit förra julen, både för utseendets skull och för smaken.
Cupcakesfluffan: Ja, de blir väldigt vackra.
Mor-Mia: Mycket choklad är aldrig fel. :-)
Kaksmulan: Trevlig resa! Man kan baka småkakor året om. :-)
Hmm undrar om man hinner med att baka dessa innan jul. Dem blir verkligen fina :)
SvaraRaderaSupertjusiga! Goda låter de också, med romen. Mums!
SvaraRaderaSara: Ja, de blir mycket fina. Och goda. :-)
SvaraRaderaErka Perka: De är jättegoda. Romen sätter god smak på fyllningen. :-)
wow, vilka tiopoängare!
SvaraRaderaSöta, så söta. Gott med lite schwung i smaken.
SvaraRaderaJa det tar ju lite tid. Jag ska dekorera kakor istället, får se om det hinns med nått annat. =)
SvaraRaderaSå fina de är!
SvaraRaderaOtroligt fina kakor! =) Rom och choklad är ju inte heller dumt!
SvaraRaderaVilka fina bakverk - du har verkligen lyckats fint med chokladen :0) Gott!
SvaraRaderaCharlotta: Ja, visst blir de fina. Och dessutom goda. :-)
SvaraRaderaMårtenssons kök: Romen ger en god smak till kakan. :-)
Johanna: Dekorera kakor låter roligt.
Hanna - Bakfnatt: Tack!
Sockerrus: Precis, rom och choklad passar utmärkt ihop.
Matilda Bakar | Fotograferar: Ja, de gick väldigt bra att doppa i choklad. Oljan gör att de blir släta och fina.
Så¨fina! Allt jag gör med choklad ser så kladdigt ut i jämförelse med dina xD
SvaraRaderaSabina: Tack! Det kan nog bli väldigt kladdigt här också. :-)
SvaraRadera