fredag 29 april 2011

Chokladwoopie pie

Jag har sett dessa woopie pie överallt och länge tänkt att jag ska testa. Nu blev det äntligen av. Jag trodde att woopie pie var små hårda kakor med fyllning men där hade jag fel för kakan är mjuk. De var otroligt goda och man kan fylla dem med i stort sett vilken fyllning man vill. Jag testade med chokladmyntakräm.



CHOKLADWOOPIE PIE
15 st

100 g smör
1,25 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
1 tsk salt
1,5 dl mjölk

Gör så här:
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Rör ner vetemjöl, bakpulver, kakao, salt och tillsist mjölken (jag blandade i matberedaren). Klicka ut eller fyll en sprits och spritsa ut 30 kakor på tre plåtar, max tio kakor per plåt eftersom de flyter ut innan de reser sig. Grädda ca 10 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna innan de fylls med valfri fyllning.

Kakorna på bilden är fyllda med chokladmyntakräm.


Receptet hämtat från tidningen Hembakat

Chokladmyntakräm

En kräm som smakar mycket choklad med ett litet inslag av mynta. Vill man kan man ta bort myntan. Krämen passar perfekt som fyllning i woopie pie.


CHOKLADMYNTAKRÄM

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 tsk mynta

Gör så här:
Smält chokladen tillsammans med smör, grädde och mynta och rör ihop ordentligt. Låt blandningen svalna och tjockna innan den används.


Receptet hämtat från tidningen Hembakat

torsdag 28 april 2011

Marabou cookies

Marabou har lanserat kakor och som den kak- och chokladälskare jag är så blev jag jätteglad när jag fick erbjudande om att provsmaka dessa. Kakorna finns i smakerna mjölkchoklad eller schweizernöt. Jag älskar ju Marabous mjölkchoklad så jag såg verkligen fram emot provsmakningen.

Mjölkchokladkakorna var goda men hade enligt mig lite tam smak. Schweizernötkakorna var mycket godare, de smakade mer och hade en ordentligt nötsmak. Min son Algot, 5 år, tyckte att det skulle vara mer choklad och mindre kaka... fast då kan man ju lika gärna köpa chokladkakan, vilket jag i och för sig gärna gör. :-)

Vilken av Marabous chokladkakor är er favorit? Själv är det daim och polka som köps mest. De funkar utmärkt att hacka och smaksätta muffins med.


onsdag 27 april 2011

Kalorisnål cupcake

När jag fyllde år fick jag den här fina cupcaken. Det är min mamma som virkat den åt mig. Den passar mig perfekt!

fredag 22 april 2011

Påskcupcake

Jag ville bjuda mina arbetskamrater på lite påskfika så jag hade med mig de här cupcakesen till jobbet i onsdags och bjöd på till förmiddagsfikat. Cupcakesen blev mycket uppskattade. Äggen är gjorda i sockermassa och så stänkte jag pastafärg utblandat med lite, lite citronsaft på dem så att de blev fläckiga. Kycklingen/hönan/tuppen (eller vad det är, vad tycker ni?) är modellerad i marsipan.

Glad påsk på er!



Dessa cupcakes bestod av:
Vit choklad- och päronmuffins spritsad med färskostfrosting med päronsmak. Dekorerad med sockermassa (Dr Oetker) och marsipan.

torsdag 21 april 2011

Tunnbröd

I helgen rörde jag ihop en deg och stekte tunnbröd till frukost. De var väldigt goda och det uppskattades här hemma. Den här varianten tar lite tid på sig eftersom den ska jäsa en timme innan man steker bröden. Vill du ha en snabbare variant så kan du göra spisbröd som bara är att röra ihop och steka.




TUNNBRÖD
20 st

15 g jäst
1 hel anis och 1 tsk hela fänkålsfrön (jag använde 1 tsk brödkrydda)
1 tsk salt
50 g smör
2,5 dl mjölk
2 msk sirap
2 msk strösocker
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

300 g varm, kokt potatis
1,5 dl rågsikt
1,5 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Om du använder hel anis och fänkålsfrön så krossar du dem i en mortel. Smält smöret och rör ner mjöl, sirap, strösocker, salt och kryddorna. När blandningen är max 37 grader blandar du ut jästen med vätskan. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta in det ordentligt till en kladdig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca en timme.

Pressa den varma potatisen med en gaffel och knåda in den i degen. Tillsätt rågsikt och vetemjöl tills degen inte kladdar längre. Dela degen i 20 delar och kavla ut till tunna runda kakor. Nagga med en gaffel eller kavla kakorna med en kruskavel. Stek bröden på båda sidorna i torr stekpanna på medeltemperatur tills de fått lite färg. Förvara under bakduk och ät ljumna.


Receptet hämtat från boken A piece of cake av Leila Lindholm

tisdag 19 april 2011

Vit choklad- och päronmuffins

Muffins går snabbt att röra ihop och är snabbt klara för provsmakning vilket är perfekt när man vill ha lite nybakat till fikat eller får oväntade gäster. Det är också väldigt enkelt att variera smaken på muffins. Här har jag bakat mina vaniljmuffins och haft i vit choklad och päron och de blev mycket goda.

Nu när solen äntligen tittar fram och vi får lite värme så tyckte jag att det passade perfekt med lite vårgröna muffinsformar. Det härliga vårljuset ger lite nytt liv i alla foton och det är härligt att slippa använda blixt vid fotograferingen. Visst är det härligt med vår!



VIT CHOKLAD- OCH PÄRONMUFFINS
16-20 st (beroende på storlek)

2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 ägg
125 g smör
1,5 dl mjölk
50 g finhackad vit choklad
1-2 grovrivna päron

Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mundre bitar, ägg och mjölk och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll i den finhackade vita chokladen och grovrivet päron och blanda. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och klicka i smeten i formarna. Grädda i 12-18 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

Har du ingen matberedare så kan du vispa ihop ingredienserna med elvisp, se då till att smöret är rumsvarmt.