onsdag 18 april 2012

Mina tårtor


För ungefär två år sedan gjorde jag min allra första dekorerade tårta och efter det fick jag mersmak och det har bakats en hel del i köket här hemma sedan dess. Bloggen startade jag inte långt därefter och jag kunde aldrig drömma om att så många skulle hitta hit. Tack så mycket för ditt besök här!

Just nu har jag en paus i bakandet och vi får se om jag kommer tillbaka. Eftersom bloggen startade för att jag skulle kunna visa mina tårtor för nära och kära så känns det bra att avsluta med ett inlägg där jag samlat alla mina tårtor och caketoppers. Min favorit är självklart legotårtan som jag gjorde till min son Algots 5-årskalas, det ligger mycket arbete och kärlek bakom den. Vilken är din favorit?

Klicka på länkarna under bilderna för att komma till inlägget för mer information om tårtorna.








































måndag 5 mars 2012

Steg för steg: När ska man baka, fylla, täcka och dekorara en tårta


Jag får ofta frågor om tårttillverkning. Två vanliga frågor är hur tidigt man kan förbereda dekorationerna och om man kan göra tårtan dagen innan för att inte behöva göra allt samma dag som kalaset. Här kommer några tips på när du gör de olika momenten i tårttillverkningen.


DEKORATIONER
Tid: Dekorationer i sugarpaste eller marsipan kan göras långt i förväg eftersom materialet till största del innehåller socker. Utan problem kan du göra dekorationerna 2-3 veckor i förväg och det skulle säkert fungera längre i förväg också.

Förvaring: Förvara dina dekorationer mörkt, dammfritt och i rumstemperatur. På sommaren kanske rumstemperatur blir för varmt, men inte i kylskåpet och inte i solen/vid elementet kan vara en bra regel. Jag förvarar mina dekorationer i ett skafferi som är lite kallare än övriga huset men inte kylskåpskallt. De dekorationer som man vill ska torka (blommor, figurer som ska hålla formen m.m.) förvaras som de är, när de väl torkat kan man lägga dem i en burk. De dekorationer som man vill ska vara lite mjuka lägger man i en tätslutande burk tills det är dags att dekorera tårtan.



ATT GÖRA OCH PLANERA EN TÅRTA
Så här planerar jag mina tårtor.


DAG 1 (eller tidigare):
Baka tårtbotten. Låt den svalna och frys sedan in den. Tårtbotten klarar sig i frysen några månader så förbered om du kan. Ett bra recept på tårbotten hittar du här.

Baka tårtbotten och frys in


DAG 2:
Ta fram tårtbotten ur frysen och dela den med en vass kniv innan den hinner tina helt. En halvtinad kaka smular inte lika mycket som en tinad kaka. Ha i fyllningen i tårtan, plasta in tårtan med plastfolie och ställ den i kylskåpet. Nu får tårtbotten stå och dra till sig fyllningen så att tårtan blir saftig och god. En "steg för steg"-beskrivning hur jag fyller en tårta kan du hitta här.

Fyll tårtan och förvara i kylskåp



DAG 3:
Spackla tårtan. Du kan använda någon typ av smörbaserad kräm eller grädde. Använder du grädde bör du fodra locket (med olja, smält smör eller ett tunnt lager smörkräm) innan du täcker tårtan så att sugarpasten eller marsipanen inte smälter när den kommer i kontakt med grädden. Vissa märken av sugarpaste behöver man inte fodra. En "steg för steg"-beskrivning hur jag spacklar en tårta hittar du här.

Spackla tårtan

Täck tårtan med sugarpaste eller marsipan. Se till att kavla ut täcket så att det är större än själva tårtan. Jobba bit för bit nedåt för att få bort luftbubblor och veck. Skär av locket längs botten när du är nöjd. En "steg för steg"-beskrivning på hur jag täcker en tårta hittar du här.

Täck tårtan

Dekorera tårtan. Jag använder oftast bara lite vanligt vatten för att fästa dekorationerna på tårtan. Det går också bra att använda kristyr eller göra egen "lim" genom att koka upp lite vatten med mycket socker i och låta det svalna. Förvara tårtan i kylskåpet utan lock eller i en tårtkartong. Ett lock över tårtan kan göra att sugarpasten eller marsipanen svettas.

Dekorera tårtan



DAG 4:
Ät tårtan och njut!

Kalasdags!



söndag 29 januari 2012

Tortano - Fyllt bröd

Idag bjuder jag på ett härligt bröd som heter toronto. Brödet fylls med en matig fyllning och det passar perfekt till lunch eller varför inte picknick. Fyllningen kan varieras efter önskemål.






TORTANO
1 st

Bröd:
15 g jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2,5 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl

Valfri fyllning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till brödet utom saltet och knåda degen ca 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut degen till en rektangel ca 1 cm tjock. Kavla inte, för du trycks luften ut. Lägg på valfri fylling och rulla ihop till en rulle, "limma" kanten med lite vatten. Lägg i hop ändrana på rullen så att det blir en krans. Lägg kransen på en plåt, mjöla brödet och låt det jäsa under en bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in brödet i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter. Låt brödet svalna på ett galler.


Receptet hämtat från A piece of cake av Leila Lindholm


Så här har jag gjort mina fyllningar:

FYLLNING 1:
100 g skinka
100 g riven ost
60 g svarta oliver
färsk basilika

FYLLNING 2:
100 g skinka
100 g ost
30 g soltorkade tomater
oregano


torsdag 26 januari 2012

Chokladiga cupcakes

De här cupcakesen blev otroligt goda. De är en riktig chokladdröm för den som är chokladälskare. Jag hittade både chokladmuffinsen och chokladfrostingen i frysen och vips så hade vi oss ett härligt och gott fika. Den här gången valde jag att inte spritsa frostingen på cupcakesen utan istället bre på den med en spattel, jag tycker att det blev riktigt snyggt. Dessutom älskar jag dessa muffinsformar, de är så fina!


Cupcaken bestod av:
Chokladmuffins med chokladfrosting. Dekorerade med strössel.