måndag 5 mars 2012

Steg för steg: När ska man baka, fylla, täcka och dekorara en tårta


Jag får ofta frågor om tårttillverkning. Två vanliga frågor är hur tidigt man kan förbereda dekorationerna och om man kan göra tårtan dagen innan för att inte behöva göra allt samma dag som kalaset. Här kommer några tips på när du gör de olika momenten i tårttillverkningen.


DEKORATIONER
Tid: Dekorationer i sugarpaste eller marsipan kan göras långt i förväg eftersom materialet till största del innehåller socker. Utan problem kan du göra dekorationerna 2-3 veckor i förväg och det skulle säkert fungera längre i förväg också.

Förvaring: Förvara dina dekorationer mörkt, dammfritt och i rumstemperatur. På sommaren kanske rumstemperatur blir för varmt, men inte i kylskåpet och inte i solen/vid elementet kan vara en bra regel. Jag förvarar mina dekorationer i ett skafferi som är lite kallare än övriga huset men inte kylskåpskallt. De dekorationer som man vill ska torka (blommor, figurer som ska hålla formen m.m.) förvaras som de är, när de väl torkat kan man lägga dem i en burk. De dekorationer som man vill ska vara lite mjuka lägger man i en tätslutande burk tills det är dags att dekorera tårtan.



ATT GÖRA OCH PLANERA EN TÅRTA
Så här planerar jag mina tårtor.


DAG 1 (eller tidigare):
Baka tårtbotten. Låt den svalna och frys sedan in den. Tårtbotten klarar sig i frysen några månader så förbered om du kan. Ett bra recept på tårbotten hittar du här.

Baka tårtbotten och frys in


DAG 2:
Ta fram tårtbotten ur frysen och dela den med en vass kniv innan den hinner tina helt. En halvtinad kaka smular inte lika mycket som en tinad kaka. Ha i fyllningen i tårtan, plasta in tårtan med plastfolie och ställ den i kylskåpet. Nu får tårtbotten stå och dra till sig fyllningen så att tårtan blir saftig och god. En "steg för steg"-beskrivning hur jag fyller en tårta kan du hitta här.

Fyll tårtan och förvara i kylskåp



DAG 3:
Spackla tårtan. Du kan använda någon typ av smörbaserad kräm eller grädde. Använder du grädde bör du fodra locket (med olja, smält smör eller ett tunnt lager smörkräm) innan du täcker tårtan så att sugarpasten eller marsipanen inte smälter när den kommer i kontakt med grädden. Vissa märken av sugarpaste behöver man inte fodra. En "steg för steg"-beskrivning hur jag spacklar en tårta hittar du här.

Spackla tårtan

Täck tårtan med sugarpaste eller marsipan. Se till att kavla ut täcket så att det är större än själva tårtan. Jobba bit för bit nedåt för att få bort luftbubblor och veck. Skär av locket längs botten när du är nöjd. En "steg för steg"-beskrivning på hur jag täcker en tårta hittar du här.

Täck tårtan

Dekorera tårtan. Jag använder oftast bara lite vanligt vatten för att fästa dekorationerna på tårtan. Det går också bra att använda kristyr eller göra egen "lim" genom att koka upp lite vatten med mycket socker i och låta det svalna. Förvara tårtan i kylskåpet utan lock eller i en tårtkartong. Ett lock över tårtan kan göra att sugarpasten eller marsipanen svettas.

Dekorera tårtan



DAG 4:
Ät tårtan och njut!

Kalasdags!



27 kommentarer:

  1. Tack att du delar med dig av väldigt bra tips!

    SvaraRadera
  2. Nå äntligen förstår jag varför min marsipan aldrig hållts snygg...alltså inget lock på när den är i kylen och smörkräm istället för grädde! TACK i massor för ett bra inlägg!

    SvaraRadera
  3. Så ljuvlig tårta! Jag blir lika imponerad varje gång!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag har inte hållt på så speciellt länge med tårtor men har ändå hunnit lära mig en del om vad som funkar och inte... Jag har läst överallt att om man spacklar med grädde så måste man fodra locket för att inte marsipanen ska smälta, men de gånger jag gjort det så börjar marsipanen rinna direkt! Har använt vanlig matolja. Sen någon gång så skippade jag att fodra eftersom det inte hjälpte tydligen, och då höll den sig hur torr och fin som helst! Varför?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Therese: Jag vet inte varför. När du spacklade med olja, kan du ha haft på för mycket så att marsipanen blev för uppblött? Har tyvärr inget bra svar.

      Radera
    2. Brukar ha olja i en sprayflaska och spraya ytterst försiktigt, annars brukar marsipanen bli lite för blöt. Men oftast brukar jag använda smörkräm som "spackel" och då slipper man det. Det är ju dessutom smidigt att arbeta med smörkräm =)

      Radera
  5. Underbar blogg, sånt blir man glad av! Besök gärna min och lämna gärna en kommentar!

    SvaraRadera
  6. Hej! Jag skulle bara vilja fråga dig -hur har du fått till det på bloggen med "etiketterna"? Du har ju listat Allmänt, Awards, Baka med barn osv... Jag får inte till det. Jag kan lista själva blogginlägget, men jag får inga kategoreir på det sättet :/ Help?

    Mvh Lotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du, jag hittade!!! Tog tid, men jag är visst lite teknisk (?) av mig ändå ;-) Kika gärna in på min nya blogg: bullemamman.blogspot.se

      MVH Lotte

      Radera
  7. Jag gjorde idag dina morotscupcakes- supersmarriga! Gjorde även vetesconsen och de var mumsiga :)

    SvaraRadera
  8. Kikar in och säger hej och Glad påsk /Emma

    SvaraRadera
  9. Hej! Vilken fantastisk fin blogg du har, hoppas att du kommer tillbaka! Ville bara säga tack, har precis bakat min första tårta och har fått massor av bra tips och inspiration här. Särskilt detta inlägg var otroligt bra för mig som nybörjare. Du är verkligen duktig! Stort tack! /Maria

    SvaraRadera
  10. Hej Erika! kanon bra förklaring på hur man gör en marsipantårta! Undrar bara hur du menar med att man bör fodra locket om man ska spackla med grädde?? Ska man pensla på lite olja på marsipanens undersida elr??

    SvaraRadera
  11. Tack för en himlans trevlig blogg och massa fina tips! Har bara en liten fråga... Hur länge kan man ha tårtan som är täckt med sockerpasta i kylen? Ska ha kalas för min dotter och det hade vart toppen om man kunde göra tårtan 1-2 dagar innan kalaset ska vara.

    SvaraRadera
  12. WOW vad du är DUKTIG Tjejen!
    Jag vill så gärna försöka mig på en tårta till min sons 4årskalas! Han älskar Blixten och lego! Tänkte jag skulle försöka!
    Men är jue inte den händigaste med att göra små varelser och figurer:) hihi
    har du några tips.
    KRAM ELLE

    SvaraRadera
  13. Vilka fina tårtor,det ska jag prova att göra när barnen fyller år!!www.sportochspelkocken.se

    SvaraRadera
  14. Vilka underbara tårtor! Sökte på nätet för att hitta inspiration. När jag väl får mitt hus sålt ska jag bjuda många på jobbet. Tänkte att det skulle vara en tårta i form av ett hus...
    med en "såld" skylt på... men nu när jag sett dina fantastiska kreationer vet jag inte hur jag ska lyckas... Du är ju en konstnär utan dess like! Jättekul att se! Tack för instruktioner! Ska spara dig i favoriter. :)

    SvaraRadera
  15. Tack så mycket för alla stegen, detta kommer hjälpa mig jättemycket och det besvarade alla mina frågor jag hade! :)Jag ska göra en doptårta till nästa helg, kommer lägga upp hur jag gjorde här, julialundinbakar.blogspot.com

    SvaraRadera
  16. När du skriver att jag ska "fodra tårtan" om jag ska täcka den med sugerpaste och har grädde som täcke menar du att det räcker med att pensla lite på undersidan av min sugerpaste då? sist jag gjorde med sp och grädde så hade jag inte fodrat något och då smälte allt. Vore skönt att undvika detta i framtiden (a)

    SvaraRadera
  17. Tack för alla tips! I helgen ska jag försöka mig på sonens ettårs-tårta! Sugerpaste ligger redan och väntar, imorgon ska jag baka bottnarna; glutenfria, fredag blir det att Fylla tårtan; mjölkfri.. Ja vi är lite speciella i vår familj... Och lördag ska den täckas och dekoreras; vad jag ser fram emot det, ska bli så himla kul!

    SvaraRadera
  18. Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
    1 till 10.

    Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

    Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

    Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

    Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

    Hälsningar

    http://www.Fooduel.com

    SvaraRadera
  19. Hej,

    Jag ska göra en tårta till ettårskalaset och vill inte täcka tårtan med sockerpasta då det är så sött. Men jag tänkte göra dekorationerna i sockerpasta. Kommer det att funka att täcka tårtan med vaniljkvarg och ha dekorationerna på, eller kommer de att bli förstörda? Jag har aldrig använt mig av sockerpasta. MVH HAnna

    SvaraRadera
  20. Hade aldrig gjort en tårta innan men det blev superbra med hjälp av din sida. Stort tack!

    // Olov

    SvaraRadera
  21. Hej bra fint wow tack men adjö

    SvaraRadera
  22. Hej, har verkligen lusläst din blog och verkligen ÄLSKAR din beskrivning, hur man gör tårta.
    Jag håller i detta nu på att göra min allra första tårta.
    Min son fyller 1år och vi ska ha kalas på söndag.
    Han är allergisk mot mjölk så jag undrar om du har något bra tips på fyllningar som passar tillsammans? Och kan man göra smörkräm på mjölkfritt margarin?
    Tack än en gång, håller tummarna att det inte blir helt förstörd tårta för mig.

    SvaraRadera
  23. Men gud vilken bra sida!!! fick svar på allt jag undrade över när jag nu ska göra egna tårtor till min dotters dop. Perfekt att kunna göra momenten vid olika tillfällen när man har en 6 månaders som kryper runt överallt : )
    Så himla bra att det finns folk som du, som kan och sedan tar sig tid att dela med sig av det med bilder till andra. Superbra! tack så mycket

    Mvh Elena

    SvaraRadera