fredagen den 6:e januari 2012

Steg för steg: Att spackla en tårta

Här tänkte jag visa hur jag gör när jag spacklar en tårta. Jag spacklar och täcker tårtan dagen innan den ska ätas.

1. Ta fram den fyllda tårtbotten ur kylskåpet och öppna plastfolien. Tänk på att tårtbotten nu är upp och ner.


2. Sätt en tårtbricka eller tårtfat mot tårtbotten.


3. Vänd hela tårtbotten så att den står på tårtbrickan och ta bort plastfolien.


4. Lägg smörgåspapper in under kanten så att brickan inte blir kletig när du spacklar.


5. Om fyllningen sticker ut brukar jag skrapa bort lite så att sidan blir jämnare innan jag börjar spackla. Ta lite smörkräm i taget längst sidorna. Använd en spackel eller en lilleman. Se till att smörkrämen täcker ordentligt där fyllningen finns, annars finns risk att fyllningen äter sig igenom sugarpasten eller marsipanen och då finns risken att täcket smälter.


6. Ha på ett lager smörkräm överst på tårtan också.


7. När hela tårtan är spacklad kommer finjobbet in. Se till att spacklet ligger jämt. Ta bort och lägg till där det behövs. Ju bättre underjobb desto bättre slutresultat. När tårtan är spacklad är det dags att täcka tårtan.

3 kommentarer:

  1. Åhhhh vilket jobb! Så fin tårta : ) tack för tipset! kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Vad roligt och se hur andra spacklar sin tårta :)
    Fin beskrivning

    SvaraRadera
  3. Tack för bra tårt tips!

    SvaraRadera