måndag 26 september 2011

Blixten McQueen-tårta

Förra helgen hade vi barnkalas för Algot. Algot fyllde sex år i början av augusti men eftersom många av hans kompisar hade semester då valde vi att ha kalaset i början av hösten istället. Kalaset var fartfyllt från början till slut och alla barnen hade jätteroligt. Algot hade beställt en skattjakt så hela barnskaran gav sig ut på jakt i slutet av kalaset för att leta efter ledtrådar som ledde till den hemliga skatten.

Algot hade en klar bild över hur tårtan skulle se ut. Det skulle vara en grön tårta med Blixten McQueen i mitten, runt Blixten skulle racingbanan vara och det skulle finnas en mållinje. Nederst ser ni Algots teckning över tårtan.

Jag valde att modellera Blixten i marsipan och jag tycker att bilen blev riktigt bra. Jag är nöjd med det mesta på tårtan men siffran sex på sidan av tårtan hamnade helt snett och när den väl satt där så gick det inte att flytta den. Men, men... man ser väl att det är en sexa hoppas jag.









Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten (22 cm) fylld med glasskräm och mörk chokladkräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm och täckta med hemmagjord sugarpaste. Dekorationer gjorda i marsipan och sugarpaste.

onsdag 21 september 2011

Chokladdoppade marshmallows

I helgen var det barnkalas för Algot och då bjöds det på bland annat chokladdoppade marshmallows. Det är mycket enkelt att göra och väldigt gott. Kan berätta att barnen tyckte de var väldigt roliga och goda.

Här visar Algot hur man enkelt gör dessa härliga godispinnar.


Sätt marshmallows på pinne och doppa i choklad.

Doppa i strössel innan chokladen stelnar.

Ställ för att torka.

Titta vilken fin godispinne.

-Jag tror jag smakar!

måndag 19 september 2011

Danskt rågbröd

Det här rågbrödet är riktigt gott, det blir väldigt saftigt och har mycket smak. Till och med Algot som brukar vara lite kinkig med frön äter det glatt och tycker att det är jättegott. Dessutom är brödet väldigt enkelt att göra, det enda man måste komma ihåg är att blanda iordning skållningen dagen innan man tänkt baka. Låt brödet svalna ordentligt innan det skärs upp. Jag äter gärna det här brödet tillsammans med smör och ost.




DANSKT RÅGBRÖD
2 st

Skållning:
2 dl rågkross
1 dl linfrön
1 msk hel fänkål
1 msk hel anis
1 msk salt
3,5 dl kokhett vatten

50 g jäst
4 dl vatten
1,5 dl mörk sirap (210 g)
3 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
6 dl grovt rågmjöl (330 g)
4 dl vetemjöl (240 g)

Gör så här:
Mortla fänkål och anis. Blanda alla ingredienser till skållningen i en bunke. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

Smula jästen i en bunke och blanda med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen och arbeta degen 5 minuter i maskin. Låt degen vila i 15 minuter.

Fördela den kladdiga degen i två smorda avlånga formar (1,5 liter). Strö grovt rågmjöl över och låt bröden jäsa i 30 minuter under bakduk.

Grädda bröden i 30 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och lägg aluminiumfolie över bröden så att det inte blir brända. Grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

fredag 16 september 2011

Vetescones

Saknar ni sommarsemestern så kan det kan vara härligt med lite lyxig frukost när helgen äntligen infinner sig. Ägget i smeten gör att sconesen inte blir så smuliga men det går alldeles utmärkt att baka dessa utan ägg om man har allergiker i familjen eller slut på ägg hemma.

Det här är mina favoritscones. De går snabbt att göra och de blir otroligt goda. Scones passar inte bara till frukost utan kan ätas även till lite eftermiddags- eller kvällste.




VETESCONES
8 st

4 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
1 tsk strösocker
2,5 tsk bakpulver
50 g smör
1 ägg
2 dl filmjölk

Gör så här:
Blanda alla ingredienser med degkrokarna på elvispen eller i en matberedare. Klicka ut degen i åtta klickar på en plåt, fukta händerna med vatten och platta till sconesen lite. Nagga sconsen med en gaffel. Grädda i ca 12 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.

tisdag 13 september 2011

Vaniljwhoopie pie

Har ni bakat whoopie pie än? Om ni inte testat så gör det... snarast! Tidigare har jag bloggat om choklad whoopie pie och nu har jag även testat att göra vaniljvarianten, båda väldigt goda. De här vaniljwhoopiesarna är fyllda med whipped cream cheese frosting, en väldigt god frosting.



VANILJWHOOPIE
15 st

100 g smör
1,25 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk

Gör så här:
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Rör ner vetemjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker och tillsist mjölken (jag blandade i matberedaren). Klicka ut eller fyll en sprits och spritsa ut 30 kakor på tre plåtar, max tio kakor per plåt eftersom de flyter ut innan de reser sig. Grädda ca 10 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakorna svalna innan de fylls med valfri fyllning.

Kakorna på bilden är fyllda med whipped cream cheese frosting.


Receptet hämtat från tidningen Hembakat

måndag 12 september 2011

Whipped cream cheese frosting (II)

Här har jag testat en annan variant av whipped cream cheese frosting, den tidigare varianten jag testat hittar du här. Den här frostingen är riktigt god och den passar utmärkt att spritsa på cupcake eller ha som fyllning i woopie pie. Jag kan rekommendera att ni använder äkta vaniljpulver i frostingen (och även andra bakverk), det blir jättegott. Vill man däremot inte ha bruna prickar i frostingen så kan man byta ut pulvret mot vaniljsocker istället.


WHIPPED CREAM CHEESE FROSTING

3 dl vispgrädde
1 knivsudd bakpulver
300 g färskost(ex Philadelphia)
0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver (eller 1-2 tsk vaniljsocker)
2 dl florsocker (ska frostingen spritsas kan man öka mängden upp till 3 dl)

Gör så här:
Vispa grädde och bakpulver hårt i en skål. Blanda florsocker och vaniljpulver i en annan skål och rör ner färskosten med en slev. Vänd ihop färskostblandningen med vispgrädden tills allt är blandat, se till att inte röra för länge för då blir frostingen rinnig. Om frostingen blir för lös kan du ställa den i kylskåpet en stund.


Receptet hämtat från Sockerrus

måndag 5 september 2011

Äppeltårta

För några helger sedan bjöd vi hem några vänner och deras barn för att umgås. Självklart bjöds det på fika och jag gjorde den här äppeltårtan. Jag passade på att öva lite på att spritsa vilket är jätteroligt men inte helt enkelt tycker jag. Tårtan blev väldigt god och kombinationen med äppeltårtbotten, vaniljkrämfyllning och vaniljfrosting kommer säkerligen dyka upp här på bloggen igen i någon form. Jag provade ett nytt recept på vaniljkräm men den blev tyvärr alldeles för rinnig så nästa gång jag ska fylla en tårta blir det ett annat recept på vaniljkräm.

Vad gör ni helst med äpplen?





Tårtan består av:
Äppelkaka med mandelsmak fylld med vaniljkräm. Spacklad med vaniljfrosting och dekorerad med äppelchips. Tårtan är pudrad med kanel.

lördag 3 september 2011

Vaniljfrosting

Det här är en härligt god vaniljfrosting som passar lika bra att spackla tårtor med som att spritsa på cupcakes. Receptet ger en stor sats, så till en normalstor tårta räcker det att halvera receptet. Frostingen går utmärkt att frysa, se till att ta fram den i tid så att den hinner tina innan du använder den. Vill man kan man använda 1 tsk äkta vaniljpulver istället för vaniljsockret för att få mer vaniljsmak, tänk då på att frostingen blir prickig av det svarta vaniljpulvret.


VANILJFROSTING

500 g rumsvarmt smör
60 ml vispgrädde
9 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa smör så att det blir mjukt, tillsätt florsockret och vispa tills blandningen blivit vit och fluffig. Tillsätt grädden och vaniljen och vispa krämen lite till.


Receptet hämtat från boken Festliga tårtor

torsdag 1 september 2011

Bakglädje i augusti

Hjälp, vart tog augusti vägen? Månaden har gått otroligt fort samtidigt som det har hänt massor här hemma hos oss, Algot har fyllt sex år och han har börjat i förskoleklass... stora killen! På bakfronten har det faktiskt varit ganska lugnt, jag laddar batterierna inför hösten då det brukar vara härligt att vara inne och pyssla i köket när regnet slår mot fönsterrutorna. Här kommer det jag tycker har varit bäst på bloggen under augusti månad.


RIDDARBORGSTÅRTA
Min son Algot fyllde sex år i början av augusti och veckan efter var det kalas med mor- och farföräldrarna. Algot önskade sig en riddarborgstårta och så här blev den. Övre våningen är rice krispies treat och undre våningen är vanlig tårta. Du kan läsa mer om tårtan här.



CITRON- OCH LIMEBULLAR
De här bullarna är härligt goda och känns riktigt fräsha med sin citron- och limesmak. Jag kan varmt rekommendera dem. Du kan läsa mer om dessa bullar här.



DALAHÄST
Jag älskar dekorerade kakor, det kanske ni har märkt. De dyker upp lite titt som tätt här på bloggen. Den här gången testade jag en teknik som kallas brush embroidery på den här dalahästen. Du kan läsa mer om dalahästen här.



MOROTSKAKA
Algot ville baka den här morotskakan så fort han såg receptet i Bamsetidningen och det är klart att han fick det. Det är jätteroligt när han vill vara med i köket både vid matlagning och bakning och kakan blev jättegod. Du kan läsa mer om morotskakan här.