Nu i äppelsäsongen passar det utmärkt med en äppelkaka. Kakan smakar härligt av äpplen, kanel och mandel. Man kan äta den som den är eller servera den med en god vaniljsås eller varför inte en kula vaniljglass. Det går också att använda äppelkakan som tårtbotten, den blir dock inte så hög och delas enklast bara i två delar i så fall. Kakan jag gjort är i en form på 18 cm men gör man 1,5 sats av receptet passar kakan till en form på 24 cm.
ÄPPELKAKA MED MANDELSMAK
2 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk mandelarom
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl mjölk
1 äpple
1 msk vetemjöl + 1 msk strösocker + 1 tsk kanel
Gör så här:
Vispa ägg och socker. Ha i mandelarom, bakpulvret och vaniljsockret och vispa så att det blandas ordentligt. Vispa i vetemjölet. Smält smöret och häll i mjölken i smöret. Vispa i smörblandningen i smeten. Skala och kärna ur ett äpple och tärna äpplet i små bitar. Blanda vetemjöl, socker och kanel i en lite skål, häll i äppelbitarna och rör om. Vänd ner äppelbitarna i kaksmeten. Häll smeten i en smörad och bröad form, 18 cm i diameter. Grädda i 40-45 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakan stå några minuter innan den själps upp på ett fat.
Vill du använda en form på 24 cm i diameter tar du 1,5-sats av receptet.
ÄPPELKAKA MED MANDELSMAK
2 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk mandelarom
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl mjölk
1 äpple
1 msk vetemjöl + 1 msk strösocker + 1 tsk kanel
Gör så här:
Vispa ägg och socker. Ha i mandelarom, bakpulvret och vaniljsockret och vispa så att det blandas ordentligt. Vispa i vetemjölet. Smält smöret och häll i mjölken i smöret. Vispa i smörblandningen i smeten. Skala och kärna ur ett äpple och tärna äpplet i små bitar. Blanda vetemjöl, socker och kanel i en lite skål, häll i äppelbitarna och rör om. Vänd ner äppelbitarna i kaksmeten. Häll smeten i en smörad och bröad form, 18 cm i diameter. Grädda i 40-45 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt kakan stå några minuter innan den själps upp på ett fat.
Vill du använda en form på 24 cm i diameter tar du 1,5-sats av receptet.
Ser mumsigt ut och mandel ger en god smak!
SvaraRaderaSå gott, passar utmärkt en dag som denna! Hösten smyger sig på... :-(
SvaraRaderaÅååå vad bra med ett nytt recept på äpplekaka. Få jag snart testa.
SvaraRaderaDet var en riktigt fin kaka, ser mumsigt ut. Det kommer så mycket äpplen nu, det är svårt att veta vad man ska göra av allt, men äppelkaka är gott!
SvaraRaderaSmarrigt!:)
SvaraRaderaGottigt! Får passa på att göra massor med olika äppelkakor nu så länge trädet bär frukt :)
SvaraRaderaVad fin du fått den, ser toppengod ut!
SvaraRaderaPerfekt nu när det är höst ute, gott att ha när regnet smattrar mot rutan:)
SvaraRaderaDin äppelkaka ser supergod ut men det jag främst vill tacka dej för att du hjälpt mig lösa problemet med att inte kunna logga in för att skriva kommentarer.. det funkade direkt nu när jag kryssade bort "fortsätt vara inloggad".. som du skrev...varmt tack!
SvaraRaderaÄppelkakor är mums! Nya recept är alltid välkomna! :)
SvaraRaderaHovkonditorn: Ja, det blev väldigt gott med mandelsmaken.
SvaraRaderaBakverk och Fikastunder: Ja, nog börjar det bli höst allt.
Helena: Det är ju äppeltider nu så det gäller att passa på.
Minna: Äppelkaka är mycket gott. :-)
Kakmonsterna: Mycket!
Annica - annicake: Precis!
Alexandra - Kärlek på tallrik: Den är väldigt god också. :-)
Mårtenssons kök: Precis!
Anne: Varsågod! Vad bra att det funkade. :-)
Tina N: Ja, det är gott.