söndag 16 januari 2011

Italiensk marängsmörkräm

Nu har jag provat ytterligare en kräm att spackla tårtor med. Den här gången blev det italiensk marängsmörkräm och det är absolut den godaste hittills. Den är dessutom väldigt lättarbetad när man spacklar tårtan. Min son fick smaka lite på en sked och hans kommentar var att "det smakar som varm mjukglass", vilket inte är fy skam. Den håller sig dessutom mjuk i kylskåpet och stelnar inte till och blir stenhård som övriga krämer jag testat. Den tar lite tid och är knölig att göra med det är den absolut värd. Den är underbart god!


ITALIENSK MARÄNGSMÖRKRÄM
2-3 tårtor

200 g äggvita (7 st medelstora eller 6 stora)
300 g socker (ca 3,5 dl)
80 ml vatten
450 g osaltat smör, rumsvarmt
1 tsk malet vaniljpulver

Gör så här:
Vispa äggvitan fluffig. Koka vatten och socker i en kastrull till 118 grader, det tar ca 5 minuter. Häll den heta sockerlösningen i äggen medan du vispar med elvisp. Sockerlösningen är väldigt varm så se till att inte bränna dig. Fortsätt vispa tills marängen är sval, det tar 10-15 minuter. Vispa sedan ner vaniljen och tillsätt smöret lite i taget samtidigt som man vispa på låg växel. Det ska bli en tjock och fluffig smet.

Hos Anna som receptet är hämtat ifrån så läste jag det här tipset:
Om krämen skär sig och blir vattning med klumpar kan man prova att värma en liten del av krämen i micron några sekunder och sen vispa ihop allt. Det ska även kunna gå att fortsätta vispa ett tag så blir krämen bra igen.


Receptet är hämtat från Annas bakstuga

6 kommentarer:

 1. Hej Erika!

  Hoppas du haft en fin helg och att du njuter av söndagskvällen :)
  Du är så himla duktig på bakandet - har suttit och kikat i bloggen nu och är såå imponerad, vad du kan och hittar på! Verkliogen smittsamt och inspirerande ;)
  Receptet ovan låter ju hur gott som helst och skall absolut testas här hemma då extra fint tillfälle ges. Skall tänka på dig då!
  Sköt om dig tjejen och ha en fin kommande vecka!
  P.S Grattis också till de fina två Awarden - sådant är ju alltid så kul och värmande.
  Kram på dig

  SvaraRadera
 2. Låter väldigt gott! Kul med foto på dig, har inte sett det förrän nu.

  SvaraRadera
 3. Jag har sett detta receptet nån gång innan men inte testat eftersom det är lite meckigare att göra än vanlig smörkräm, men de kanske är värt besväret om den är så god :-)

  SvaraRadera
 4. Sparad på datorn är denna nu för det låter bäldigt gott och lovande! :)

  SvaraRadera
 5. Detta har jag varit på gång att göra ett par gånger. Det låter så himla smarrigt =)

  Är det bra att spritsa som frosting oxå tror du eller är det för mjukt?

  SvaraRadera
 6. Matilda Bakar | Fotograferar: Tack så jättemycket för din fina kommentar, den värmer!

  Erka Perka: Den var god, men lite jobbig att göra. Fotot på mig är nyss inlagt så det är nog inte så konstigt om du inte sett det tidigare. :-)

  Linda: Ja, den tar ju ganska lång tid att göra, men det smakar mycket vanilj om den och den är väldigt god.

  Angelica: Gör så! :-)

  Sockerrus: Som min blev så tror jag att den var svår att spritsa. jag tyckte att den blev väldigt mjuk... är inte säker på att den håller formen om man spritsar.

  SvaraRadera