söndag 2 januari 2011

Vit marängkräm

Den här marängkrämen fungerar bra att spackla tårtor med. Den är lite jobbig och tidskrävande att göra men den blir väldigt god och inte alls så söt som vanlig smörkräm. Den smakar lite maräng, vilket är mycket gott.

Det går bra att frysa krämen, ta då fram den ur frysen dagen innan användning och låt den tina i kylskåpet. Krämen klarar sig även bra i kylskåpet i några dagar. Vid användningstillfället så kan man värma krämen i micron några sekunder tills den blir mjuk och följsam. Krämen räcker till ungefär två tårtor beroende på hur tjockt man spacklar.


VIT MARÄNGKRÄM
ca 2 tårtor

4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft från en citron (ca 2 msk)
350 g osaltat smör, rumsvarmt

Gör så här:
Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke. Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den får en temperatur på ca 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.

Ta av marängen från värmen och vispa med elvisp på hög hastighet tills den svalnat. Tillsätt smöret, lite i taget, under långsam vispning.


Receptet hämtat från A piece of cake av Leila Lindholm

2 kommentarer:

  1. Nästan en sådan brukar jag göra till mina tårtor. Tycker att den är alldeles lysande att spackla tårtorna med. "isolerar" ju fyllningen så att den inte rinner ut till locket med. Helt enkelt kanon!

    SvaraRadera
  2. Johanna - Bland muffins och pelagoner: Ja, jag tyckte om den här. :-)

    SvaraRadera