onsdag 18 augusti 2010

Kanelbullar

Jag är uppvuxen med att man har bulle till fikat, det hör liksom till. Fika utan bulle blir liksom bara ett halvt fika. Och bullen äts alltid upp först! Min man påstår att han fått arga blickar från hela min familj en gång när han försökte sig på att ta en av kakorna före bullen.

Idag blir det ofta fika med det som nyligen bakats eller det som hittas i frysen, men finns det bullar i frysen så tas de fram till fikat. Kanelfyllningen är en favorit som jag aldrig tröttnar på även om jag ibland provar på andra fyllningar också. Vilken bullfyllning är din favorit?



KANELBULLAR
40 st

Vetedeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (14 dl)

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt blandningen kallna något. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Knåda ordentligt 10 minuter i maskin. Låt degen jäsa i bunken med en bakduk över i ca 30 minuter.

Passa på att röra ihop ingredienserna till fyllningen medans degen jäser.

Häll upp degen mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred ett tunt lager av fyllningen på kakan och rulla ihop till en rulle. Skär varje rulle i 10 bitar och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa i 40 minuter under bakduk.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda bullarna i ca 5-7 minuter i 250 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.

Tips:
- Se till att inte grädda bullarna för länge. Så fort de fått lite färg ska de ut ur ugnen, annars blir de torra. Stirra dig inte blind på tiden utan titta på bullarna.
- Ställ ner bullformarna i en muffinsplåt när du gräddar så får bullarna en finare form.


Receptet hämtat från Kungsörnen

21 kommentarer:

  1. Åh vad gott med bullar =) Jag är grymt svag för dom. Min favoritfyllning är mandelmassa eller vanlig kanel, eller i kombination. Yummie!

    Skriver ut receptet på cake popsen senare när jag får lite tid över =)

    SvaraRadera
  2. Vem kan motstå ett fat kanelbullar när de presenteras så fint? Dessutom är kanel bra för hälsan säg det!

    SvaraRadera
  3. Bullar ska man aldrig underskatta, det är så sjukt gott! Favorit är svårt att välja, men jag gillar kardemumma med mandelmassa eller saffransbullar fyllda med mandelmassa och russin!

    SvaraRadera
  4. Kanel står väldigt högt på min lista också, men jag är lite "periodare"! Sommaren är det så himla gott med vaniljfyllning o framåt oktober, november, när min man tycker det är för tidigt med lussekatter brukar jag göra saffrans och russinfyllning. Men kanel passar liksom hela året !

    SvaraRadera
  5. Men oj vad fina dom var -jättejämna o helt perfekta ju!! Mina brukar bli sneda o olika höga, haha..

    SvaraRadera
  6. Mmmm, inget går upp mot nybakade kanelbullar!

    en fyllning som jag oxå tycker är god är madelmassa och blåbär :)

    SvaraRadera
  7. Ja, vilka fina bullar! Ja är jättedålig på att baka bullar, som alla säger är så lätt... Men jag har som tur är en snäll svärmor.

    SvaraRadera
  8. Fina bullar! Och jag känner igen formarna, det är nog dem jag har beställt från Klara färdiga. Jag brukar göra kanelbullar när jag gör bullar. Men ett café här i Göteborg, som heter Biscotti, har hallon i sina bullar och de är så otroligt goda. Det ska jag prova nästa gång.

    SvaraRadera
  9. Kanelbullar är så gott, gillar dom bäst med kanelfyllning, fast ibland blir det vaniljfyllning, himla gott det med

    SvaraRadera
  10. Åh, vad jag blev sugen på en nybakad, saftig kanelbulle nu! Har inte testat så många fyllningar, så jag får nog säga kanel - det är ju otroligt gott! Och mycket fyllning skall det vara ;-) Härliga bilder på fina bullar!

    SvaraRadera
  11. Sockerrus: Kombinationen mandelmassa och kanel har jag inte hört talas om tidigare. Jag ser fram emot receptet. :-)

    BeBest: Ja, jag har för mig att kanel ska vara bra.

    Ida - Chokladsockerkaka: Jag har förstått att många gillar russin i bullar, men jag har inte riktigt lärt mig tycka om det (än). Däremot har jag börjat gilla russin i vissa bröd. Jag börjar väl bli vuxen. :-)

    Sanne - Mina baktankar: Håller med om att kanel passar året om.

    Lotte: Trixet är att ha formarna i muffinsplåten när de gräddas. :-)

    Annica - annicake: Blåbär har jag inte provat att ha som fyllning. Det får stå på min att-prova-listan.

    Remsan: Min man bakade alltid bullar förut, men helt plötsligt ville jag prova och det var faktiskt inte alls svårt. Och nu är det oftast jag som bakar bullarna här hemma.

    Helena: Jag har också beställt formarna därifrån. Väldigt vackra tycker jag. Hallon låter smarrigt, synd att jag inte har egna hallon så att jag kan prova.

    Cupcakesfluffan: Jag gör också vaniljfyllning ibland. Också väldigt gott.

    Hanna - Bakfnatt: Ja, bullar kan man verkligen bli sugen på. Och de passar liksom alltid.

    SvaraRadera
  12. Vad fint pappret var :D Bullarna med såklart

    SvaraRadera
  13. Tack! Nja, särskilt smart är det ju egentligen inte. Men det ställer till det så mycket för de andra på jobbet om jag inte kommer, och trycker jag bara i mig lite Alvedon klarar jag nog ett jobbpass :) Är jag pigg nog ska jag även iväg på släktkalas på kvällen. Känns inte jätteaktuellt i nuläget, men ska göra ett försök.

    Vilka smarriga bullar förresten! :)

    SvaraRadera
  14. Mikaela: Ja, jag gillar formarna.

    Malin: Krya på dig! Om jag kunde skulle jag skicka en bulle till dig så att du mådde lite bättre.

    SvaraRadera
  15. Min favorit är daim och madel med pistachenötter :D Dom är supergoda, kommer nog inte göra några mer kanel eller vaniljbullar längre efter att ha gjort dessa bullar :) Vilka kombinationer har du gjort tidigare då?

    SvaraRadera
  16. Ja, det är ju enkelt men såå gott med blåbärspaj. Plockade blåbären uppe hos mina föräldrar i Umeå, ännu godare :)

    Dinkelmjölet gav "crumblet" en fantastisk karaktär!

    SvaraRadera
  17. Milli: Åh, jag som älskar daim, det kanske jag ska testa. :-)

    Monika - KakaBaka: Har man plockat bären själv blir kakan godare. :-)

    SvaraRadera
  18. hej. råka hitta din jättefina blogg idag när jag sökte tips på tårtor för min lille kille som fyller 6 år till helgen. massa gott hittade jag här.
    vill bara tipsa lite om vetebröd. vi har ingen allergi eller så i vår familj men när jag bakar bullar så använder jag aldrig mjölk. istället för 5 dl mjölk använder jag 5 dl vatten och ett ägg jag vispar i. jag tycker själv att bullarna blir lite luftigare och håller sig färska bättre. en favorit fyllning jag har är en blandning av smör, florsocker och kakao. väldigt gott ska jag säga. ibland blandar jag även i rivet apelsinskal. vågar du testa?

    SvaraRadera
  19. Minna: Tack för dina fina ord om min blogg! Tack för tipset, det ska jag komma ihåg. Låter jättegott med chokladfyllning. :-)

    SvaraRadera
  20. hoppas på en kommentar sen när du testat på det :-))

    SvaraRadera