onsdag 25 augusti 2010

Råglimpa

Det har blivit en hel del ljust bröd den senaste tiden. Jag kände mig sugen på att göra lite grövre bröd och det resulterade i de här limporna. Det här brödet är ganska kompakt och smakar mycket råg. Det mår bra av att ligga en dag innan man äter av det.RÅGLIMPA
2 st

Dag 1:
110 g helt bovete (1,3 dl)
150 g grovt rågmjöl (2,5 dl)
850 g vatten (8,5 dl)

Gör så här:
Blanda allt i en bunke och låt stå över natten (eller 12-24 timmar).


Dag 2:
50 g jäst
50 g vatten (0,5 dl)
45 g ljus sirap (0,3 dl)
0,5 msk ättika
400 g rågmjöl (6,5 dl)
400 g grahamsmjöl (6,5 dl)
170-200 g vetemjöl (2,5-5 dl)
1 tsk salt

Gör så här:
Koka upp blandningen från gårdagen i en kastrull under omrörning. Ta kastrullen från plattan och sätt på locket, låt stå i 5-10 minuter. Rör om några gånger. Häll den grötliknande blandningen i en stor bunke och låt det svalna.

Smula jästen i en liten skål och blanda med vattnet. Häll ner jästblandningen i grötblandningen, tillsätt sirap, ättika, rågmjöl och grahamsmjöl och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget och bearbeta degen i 5 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minuter. Låt degen jäsa i bunken i ca 60 minuter under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma avlånga limpor och lägg varje limpa i en smord avlång form (1,5-liter). Låt bröden jäsa i 30 minuter under bakduk.

Grädda bröden i 45-60 minuter i 200 grader nederst i ugnen (eller tills innertemperaturen på brödet är 98 grader). Häll ut bröden från formarna och låt dem svalna på galler under en bakduk.


10 kommentarer:

 1. Åh, god limpa :).
  Jo men testa. Den blir väldigt krämig och god. Mättade liksom :).

  SvaraRadera
 2. Det var ett recept som fordrade lite extra förberedelser men resultat tror jag är värt besväret. Grov råglimpa är kalas!

  SvaraRadera
 3. Vilket fint bröd, det såg riktigt gott ut :)

  SvaraRadera
 4. Vaniljskorpan: Limpan blev riktigt matig. Skulle säkert passa bra till din soppa.

  BeBest: Det var inte så mycket jobb i förväg, lite planering bara. Det var gott med lite grovt bröd efter en hel del ljust.

  Tina: Ja, det blev faktiskt riktigt bra.

  SvaraRadera
 5. Ser riktigt gott ut, måste testa att baka råglimpan, vi äter ju mestadels grovt bröd här hemma, just nu ligger Brunkans Danska på köksbänken inplastade för att mogna tills imorgon kväll

  SvaraRadera
 6. Cupcakesfluffan: Åh, Brunkans danska är ju bara så god. Den måste jag ta och göra snart igen. Älskar boken "Bröd från Brunkebergs bageri".

  SvaraRadera
 7. Hemma hos oss blir det mest ljusare bröd eftersom de andra tre helst äter det och så hoppar jag över brödet istället. Men ibland blir man sugen på grövre bröd. Ditt ser gott ut.

  SvaraRadera
 8. Ser jättegott ut! Roligt med bovete i, det är inte så många recept man hittar det i!

  SvaraRadera
 9. De ser riktigt fin och gott!!
  jag måste prova baka någon gång

  SvaraRadera
 10. Remsan: Håller med om att man ibland blir sugen på grövre bröd. Jag gillar ljust bröd, men det blir lite enformigt i längden.

  Sanne-Mina baktankar: Jag hittade bovete i skafferiet och tänkte att det måste jag ju använda. Har inte hittat så många recept med det i.

  Sana: Det blev gott. :-)

  SvaraRadera