Den här receptboken är riktig nostalgi för mig. När jag var liten fanns den här boken på mitt dagis och vi bakade ur den ibland. Jag vet att jag många gånger i vuxen ålder tänkt tillbaka på boken och undrat om den fortfarande går att få tag i. Under bokrean tidigare i år hittade jag den och det var en självklarhet att jag skulle köpa den till min son. Han tittar ofta i den och vill att vi ska sitta tillsammans och "läsa" hur recepten ska göras.
Nu ville han baka bondbröd. Algot bakade brödet alldeles själv förutom att jag hjälpte honom att sätta in och ta ut brödet ur ugnen. Brödet blev jättegott och jag hoppas att han vill baka till oss snart igen.
Han studerade receptet noga innan han började.
Vetemjölet mättes upp och hälldes i bunken.
När alla ingredienserna blivit uppmätta rörde han om i bunken så allt blandade sig.
Degen knådades ordentligt innan sista jäsningen.
Äntligen var brödet i ugnen. Algot plockade fram sin lilla stol och parkerade sig framför ugnen för att inte missa något.
En stolt kille visar upp sitt nybakta bröd. Visst blev det fint!
BONDBRÖD
1 st
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 påse torrjäst
3 dl vatten (45 grader)
Gör så här:
Blanda rågsikt, vetemjöl, salt, strösocker och torrjäst i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om. Låt jäsa i bunken under bakduk i 10 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda degen. Lägg upp degen på en plåt och klipp några skåror i degen. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
Grädda brödet i 15-20 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt brödet svalna under bakduk på galler.
Nu ville han baka bondbröd. Algot bakade brödet alldeles själv förutom att jag hjälpte honom att sätta in och ta ut brödet ur ugnen. Brödet blev jättegott och jag hoppas att han vill baka till oss snart igen.
Han studerade receptet noga innan han började.
Vetemjölet mättes upp och hälldes i bunken.
När alla ingredienserna blivit uppmätta rörde han om i bunken så allt blandade sig.
Degen knådades ordentligt innan sista jäsningen.
Äntligen var brödet i ugnen. Algot plockade fram sin lilla stol och parkerade sig framför ugnen för att inte missa något.
En stolt kille visar upp sitt nybakta bröd. Visst blev det fint!
BONDBRÖD
1 st
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 påse torrjäst
3 dl vatten (45 grader)
Gör så här:
Blanda rågsikt, vetemjöl, salt, strösocker och torrjäst i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om. Låt jäsa i bunken under bakduk i 10 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda degen. Lägg upp degen på en plåt och klipp några skåror i degen. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
Grädda brödet i 15-20 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Låt brödet svalna under bakduk på galler.
Vilken duktig kille du har, kanske ärvt mammas bakgener!
SvaraRaderaHade också dessa böckerna när jag var liten! Kanske dags att leta upp dem nu! Blev lite nostalgisk!
Bra gjort grabben!
SvaraRaderaTror du jag klarar det?
:O)
Hi hi, sicken liten sötnos :-) Gulligt att han ville se brödet gräddas - hoppas det levde upp till hans förväntningar :-)
SvaraRaderaHehe, någon brås på sin mamma när det gäller bakning minsann! Brödet blev ju jättefint! Det är så himla skoj att baka med barn!
SvaraRaderaHan är så duktig som mamma hehe ;=D
SvaraRaderaåå jättefint ju! o vad gott det ser ut!
SvaraRaderaÅh vad härligt =) Är ju så mysigt när barnen vill baka med en. Här hemma har två små tjejer fått dekorera cupcakes och därmed fått använda alla mina verktyg - det är lycka det ;-)
SvaraRaderaKul att den där boken fortfarande finns, kan oxå minnas den nämligen =) Hoppas att din son är riktigt stolt över sig själv nu!!! =D
Verkligen nostalgi den boken, får nog ta och köpa den så att jag kan baka med den stora sonen när han blir lite äldre, han är ju bara 2,5 nu så det får bli något enkelt. Fint bröd din son gjort.
SvaraRaderaÅh, jag trodde inte man kunde köpa den boken. Vilken nostalgi! Den är så pedagoisk och bra. Är det många recept i den?
SvaraRaderaUrgullig kille som sitter och väntar :-)
Den där boken vill jag också ha. Den kostar 200 kr i vår bokhandel lite dyrt tycker jag. Får vänta in rean :)
SvaraRaderaDu hat fått award:
http://yaseminskok.blogspot.com/2010/08/beutiful-blogger-award.html
Håller med flertalet andra, Riktig nostalgi med den boken. jag har dock för mej att jag hade dem som två separata böcker, en för laga mat och en för bakning.
SvaraRaderaMåste verkligen ta och leta reda på dessa. De finns nog i en kartong på mina föräldras vind..
Härliga bilder på sonen som bakar!
Den boken ser verkligen bekant ut! :-D
SvaraRaderaVilken nostalgibok!! Jag hade en liknande, och jag använder fortfarande scones-receptet i den!
SvaraRaderaBeBest: Jag tror du klarar av det. :-)
SvaraRaderaMaria: Han var jättenöjd med brödet och tyckte att det var väldigt gott.
Remsan: Det är ca 10 bakrecept och 10 laga-mat-recept skulle jag gissa.
Yasemin: Tack så mycket! Vad glad jag blir. :-)
Annica - annicake: Jag minns egentligen bara bakdelen, så det kan säkert vara som du säger att den varit uppdelad i två böcker tidigare.
Helena S: Jag hoppas att Algot också kan ha kvar recepten när han blir äldre.
Hej, har en annan bok i den serien, den som bara heter "Vi bakar", älskade den när jag var liten. Tog nyligen hem den från mina föräldrar, för att min son skall kunna baka från den nu :-)
SvaraRaderaHanna: Jag tror att den boken jag köpte är den du har plus en annan där man lagar mat. De har nog lagt ihop dem.
SvaraRaderaMen så härligt! Det ska börjas i tid :)
SvaraRaderaDuktig han är ! :)
Har kollat runt på dina bakverk, gu'va fina och dom ser väldigt smaskiga ut.
Ha de så gott.
Emelie: Jag tycker att det är jättekul när han vill vara med i köket. :-)
SvaraRaderaTack för komplimangen!
vad duktig han var! Härligt att se entusiasmen.
SvaraRaderaNär jag var liten hade vi en likadan bok fast om godis, den användes lite då och då av mig och min lillasyster när vi var ensamma hemma och hade tråkigt. Oftast slutade det med att precis hela köket var kladdigt, diskbänken full med disk och att mamma blev på dåligt humör när hon såg det men det blev (nästan) alltid gott iaf. =)
Moster: Vilka härliga minnen. Det ska bli kladdigt i köket när man bakar, framför allt om man är liten. :-)
SvaraRadera