fredag 6 augusti 2010

Bärpaj med mazarinfyllning

Om det är något ni ska göra med sommarens bär så är det den här pajen. Den är gudomligt god. Pajen är fylld med mazarinfyllning och valfria bär och toppad med smulor. Förra året bakade jag den med nyplockade blåbär och i år testade jag att göra den med hallon. Båda varianterna helt otroligt goda. Kan tänka mig att kombinationen blåbär och hallon skulle bli en vinnare. När man ser receptet kan man lätt skrämmas att det är så många delar som ska göras, men den är enklare än vad man först kan tro. Och den är värd att lägga ner lite tid på. Servera pajen med vaniljsås.





BÄRPAJ MED MAZARINFYLLNING
1 st

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt

Mazarinfyllning:
50 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl

Bärblandning:
1 msk strösocker
1 msk maizena
4 dl valfria bär

Smulor:
0,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
35 g smör

Gör så här:
Pajdegen: Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila i kylskåpet en timme. Kavla ut degen och lägg i en pajform med diameter 24 cm. Nagga botten med en gaffel. Ställ pajformen i frysen ca 1 timme innan du fortsätter. Grädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader.

Mazarinfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Tillsätt ett ägg i taget. Vänd ner mjölet. Häll mazarinfyllningen i pajskalet.

Bärblandning: Blanda bären med socker och maizena. Fördela bärblandningen över mazarinfyllningen.

Smulor: Rör snabbt ihop ingredienserna till smulorna till en grynig massa. Fördela smulorna övest på pajen.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda 25-30 minuter i mitten av ugnen.

25 kommentarer:

  1. Men den här pajen såg ju sjukt god ut! Jag älskar allt med mandelmassa, så den här måste jag prova!

    SvaraRadera
  2. Det låter som nånting vettigt att göra med röda vinbär ju :D

    SvaraRadera
  3. Jag älskar bär paj!!
    så jag tycker att jag kan inte missa detta recept ;d

    SvaraRadera
  4. Låter väldigt gott, får testas nästa gång vi gör paj här hemma

    SvaraRadera
  5. Åh vad gott det låter =) Bakar "tyvärr" så mkt cupcakes och tårtor här hemma att jag inte har tid till att baka annat :-P Men som sagt, mandelmassa och bär är en vinnande kombination =)

    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  6. Den ser helt underbart god ut! namnam :)

    SvaraRadera
  7. Alltså, allt du gör ser så himla gott ut!

    SvaraRadera
  8. Vilken jätte fin paj! Den här måste jag testa göra någon gång! Tack för tipset och receptet! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  9. Mmm den verkar verkligen god! Jag brukar göra en mazarinkaka med bär och sen tosca av nötter och frön. Många steg där med, men helt klart värt det!

    SvaraRadera
  10. Ida - Chokladsockerkaka: Jag har inte bakat så mycket med mandelmassa tidigare, men eftersom jag gillar det här receptet så borde jag gilla andra kakor med mandelmassa i också.

    Sabina: Röda vinbär fungerar säkert alldeles utmärkt. :-)

    Sana: Om du gillar paj, så kommer du att älska den här. :-)

    Cupcakesfluffan: Ja, prova. Jag lovar den är jättegod.

    Sockerrus: Tårtor och cupcakes är inte helt fel det heller. :-)

    Annica - annicake: Den var väldigt god. Försvann väldigt fort. :-)

    Lena - Tårtan: Tack så mycket!

    Daniella - BakeCake: Prova den gärna. Det är är mitt favoritrecept på paj och har jag tid gör jag efter det här receptet.

    Johanna - Bland muffins och pelagoner: Mazarinkaka med bär låter jättesmarrigt.

    SvaraRadera
  11. Den där pajen ser verkligen fin ut!

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Oj vad du är duktig och så gott det ser ut! Jag har precis börjat mina försök i att göra cupcakes och tårtor! Det är ju sååå kul!

    Om du vill så får du gärn vara med och länka till min tävling där man just nu t ex kan vinna ett Cupcake-dekoreringsset m.m.

    SvaraRadera
  13. Åh jösses, det där ser livsfarligt gott ut! Mazarinfyllning, mums!

    SvaraRadera
  14. Helena: Ja, pajen blir faktiskt inte bara god utan fin också.

    Madicken: Tack så mycket! Ska kolla in din tävling.

    Helena Ljunggren: Jo, den kan nog vara livsfarlig. Jag skulle kunna äta för mycket av dem. :-)

    SvaraRadera
  15. Mmm den pajen ser helt underbar ut! Älskar också kombinationen mandelmassa och bär så det receptet hamnar i måste testa högen ;) Tack!

    SvaraRadera
  16. Kaksmulan: Hoppas du också gillar den om du provar.

    SvaraRadera
  17. Ojj vad det vattnades i munnen nu. Det där såg riktigt gott ut. Älskar mandelmassa i bakverk. :)

    SvaraRadera
  18. Yasemin: Prova gärna, den passar med flera olika bär. Bara att välja sin favorit. :-)

    SvaraRadera
  19. Låter osm något för min pojkvän, han älskar mazarin :)

    SvaraRadera
  20. Mikaela: Du får överaska honom med en paj :-)

    SvaraRadera
  21. Vaniljskorpan: Det var den också, den gick åt snabbt. :-)

    SvaraRadera
  22. Den här pajen ser så himla god ut och jag har tänkt göra den länge. Nu kanske det blir av till helgen men jag kommer inte ha så mycket tid så tänkte höra om den är godast nygjord eller smakar lika bra dagen efter?

    SvaraRadera
  23. Carro: Den går jättebra att göra i förväg, de gånger jag bakat den har jag gjort den minst dagen innan den ätits och det har gått jättebra. Blir det något över så går den utmärkt att frysa in också.

    SvaraRadera
  24. Hej hade tänkt att baka den här pajen och undrar om det går bra med frysta bär?

    SvaraRadera